Kobanê Davası’nın 1 Ağustos’ta görülen duruşmasında, gaziantep, demans hastası tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk mahkemeye Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlatılarak, savunma yapması istenmişti.

Konuşamayan, kendini ifade edemeyen ve hatta avukatını dahi tanıyamayan Tuğluk savunma yapmaya zorlanırken, günün ilerleyen saatlerinde ise 28 Şubat Davası hükümlüsü Emekli Orgeneral Çevik Bir hakkında demans hastası olduğu gerekçesiyle tahliye kararı verildi.

Mahkeme heyetine tepki gösteren tutuklu siyasetçiler, avukat ve izleyiciler, Tuğluk’a yaşatılanları “işkence” olarak nitelendirdi. Duruşma salonunda yaşanılanlara tanıklık eden Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce tabloyu değerlendirdi.

‘DÜŞMAN HUKUKU UYGULANIYOR’

Yüce, Tuğluk’un hastalığına rağmen cezaevinde tutulduğunu hatırlatarak, “Düşman hukuku uygulanıyor” dedi. Mahkemenin Adli Tıp Kurumu’nun raporlarına dayanarak Tuğluk’u tahliye etmediğini söyleyen Yüce, “Bunun da siyasi saiklerle verilen, yargılanmaya değil cezalandırmaya yönelik tutumların devamı olduğunu görüyoruz. Buna işkenceyle zorla ifade almak diyebiliriz” dedi.

‘VİCDANLARI YARALAYAN BİR DURUM’

Tuğluk’un savunmaya zorlandığı sırada mahkeme salonunda olduğunu anımsatan Yüce, “Gerçekten hem vicdanımızı yaralayan hem de insanlığımızdan utandıran bir durumla karşı karşıyaydık. Aysel Tuğluk cümle kuramayacak durumdaydı, hiçbir şeyi hatırlamıyordu. Tuğluk, ‘Hatırlamıyorum, bilmiyorum’ cevapları verdi. Buna rağmen savunma almakta ısrar etti. Mahkeme, Aysel Tuğluk’a ‘Avukatın savunmanı yapabilir mi, onaylıyor musun’ diye sordu. Tuğluk’un ‘avukatım kim’ dediğini duyduk. Mahkeme ise bunu duymazlıktan geldi” diye belirtti.

‘CEZALANDIRMA POLİTİKASI’

Tuğluk’un derhal tahliye edilmesi gerektiğini belirten Yüce, “Tarihe kara bir leke olarak girecek. Tuğluk’un ne kadar dirayetli, direngen bir kadın olduğunu biliyoruz. Mücadeleci bir Kürt kadını, barış mücadelesi veren bir kadın. Bugün Tuğluk’un savunmada hafızası olmak zorundayız. Bütün kamuoyunun gerekli baskıyı yapması gerekiyor” dedi.

‘AYSEL TUĞLUK’UN SESİ, SÖZÜ, HAFIZASI OLACAĞIZ’

Yargının, iktidarın talimatıyla “paket ceza” vermeye çalıştığını belirten Yüce, “Çevik Bir’in tahliye edilip Tuğluk’un tahliye edilmemesi hiçbir şeye sığmıyor. Birçok kişi serbest kalıyor, mafyalar, çeteler ya da başka suç işleyenler ama düşünce suçluları tahliye edilmiyor. Burada çok net bir şekilde düşman hukukunu görüyoruz. Doğru yolda olduğumuzu görüyoruz ve bunda ısrarla devam edeceğiz. Arkadaşlarımız içerde biz dışarda mücadeleye devam edeceğiz. Aysel Tuğluk’un hafızası, sesi ve sözü olacağız. Hala tutuklu olması bir işkence, mücadelemiz devam edecek. Tahliye edilene kadar mücadele edeceğiz. Tuğluk, bizim irademiz, mücadele arkadaşımız, böyle olmaya devam edecek” diye belirtti.