Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 2014 yılındaki Kobanê eylemlerini gerekçe gösterilerek yürütülen soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili ve yöneticilerine dönük yapılan gözaltı operasyonuna tepkiler sürüyor. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, HDP'nin Türkiye'de siyaseti belirleyen bir özne olduğu için operasyonların yapıldığını vurguladı. 

FATURA MYK'YE KESİLMEK İSTENİYOR

6-8 Ekim protestolarını hatırlatan Tiryaki, DAİŞ'in barbar saldırılarını protesto etmek için halkın sokağa çıktığını ifade etti. HDP MYK'sinin o dönemde yayınladığı bildiriye dikkat çeken Tiryaki, “MYK'miz ne karar almıştı. Bu saldırılara karşı olunması, protesto edilmesi, kınanması ve harekete geçilmesi çağrısında bulunmuştu. Bunun dışında bir açıklaması yok. Zaten bu açıklama öncesi ülkenin dört bir yanında yaşayanlar, insanların soykırıma uğratılmasına karşı çıkmak için yüksek sesle taleplerini dile getiriyorlardı. Yaşananlara ilişkin 6 yıl sonra bir sabah uyanıyoruz ve bunun faturası MYK'mize kesilmek isteniyor" diye konuştu.

KORKU POLİTİKASI YAYMAK İSTİYORLAR

AKP iktidarının yürütmüş olduğu dış politikada başarılı olamadığını ve bunun intikamını da Kürtlerden, muhaliflerden almaya çalıştığının altını çizen Tiryaki, "AKP iktidarı uluslararası gittiği her seferde başarı elde edemedi. Bunların hepsinden geri gelmeye başladı. En somut örneği de Doğu Akdeniz'de geminin bakım adı altında geri çekilmesi idi. Suriye'de, Libya'da da aynı kader AKP iktidarını bekliyor" dedi. HDP'ye yönelik yapılan operasyonların gündem değiştirmek amacıyla yapılmadığını ifade eden Tiryaki, "AKP-MHP eriyor. Onların yenilgiye uğratanın HDP olduğunu ve yakın bir gelecekte yeniden bir yenilgiye uğratacak olanın HDP ve HDP etrafında kenetlenen geniş kitleler olduğunu biliyorlar. Bu yüzden yılgınlık ve korku politikası yaymak istiyorlar" dedi. 

BAŞARIYA ULAŞAMAYACAKLAR

HDP'ye dönük yapılan operasyonlar ile herhangi bir başarının sağlanmayacağını dile getiren Tiryaki, "HDP'ye diz çöktürülmeyeceğini, en çok da iktidardakiler biliyor. Cezaevlerindeki arkadaşlarımızın mesajları, kamuoyunda büyük bir yankı yaratıyor. Selahattin Demirtaş'tan İdris Baluken'e, Gültan Kışanak'tan Figen Yüksekdağ'a kadar hepsinin verdikleri mesaj ve değerlendirmelerin toplum tarafından nasıl karşılandığını herkesin gözleri ile görüldü, ortadadır" diye konuştu. Yapılan operasyonlar ile AKP'nin erken seçimi fiili olarak başlattığını ifade eden Tiryaki, "AKP'nin, kitlelere vaat edebileceği bir şey kalmadı. Artık muhalifleri düşmanlaştırarak bir siyaset yürütüyor. Kitleler ise bunu kabul etmiyor. Bence muhalefet hem barış, hem üretim hem de halkların bir arada yaşaması için umut vaat ediyor. Bu politikaları başarıya ulaşamayacaklar" şeklinde konuştu. 

HDP YALNIZ DEĞİL

Operasyonun ardından HDP'ye verilen uluslararası desteğe dikkat çeken Tiryaki, "En muhafazakar partiden en milliyetçi kesime kadar herkes bu operasyonun hukuki olmadığını söyledi. Uluslararası kesimlerin dışında bizi sevindiren bu toprakların insanlarının buna karşı çıkmasıdır. Bu yazı mücadele ile geçirdik. HDP yerinde durmayacak, mücadelesini dün olduğu gibi yarın da sürdürecektir" ifadelerini kullandı.