Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla bakanlıklar ve bakanların değişmesine değinen Baş, “Tabi bakanlar yine aynı kendilerinden öncekiler gibi muhtemelen sadece Erdoğan’ın iki dudağına bakacaklar” dedi.

SUÇ DUYURUSU 

Baş, şunları söyledi: “Bakanlardan biri oldukça görkemli bir şekilde veda etti görevine. Hani hırsızlık bir bağımlılıksa, deyim yerindeyse ‘altın vuruş’ yapıp gitti. Giderayak halkın birikimlerini eşiyle birlikte işlettiği şirket aracılığıyla bir güzel cebe indirdiği ortaya çıktı. Sonra da öylece gitti. Beş litrelik dezenfektanı aracı kuruluşa 100 liradan satarken, devlet kurumuna 175 liradan satan, Ticaret Bakanlığı’nı dolandıran, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’dan söz ediyorum. 9 milyon lirayı kaşla göz arasında, tıpkı çalışma arkadaşı Süleyman Soylu’nun da dediği gibi ‘Ooooh, ooooh’ diyerek cebe indiren Ruhsar Pekcan’dan söz ediyorum. İşte halkın birikimleri bunlara emanet. Çalıp çırpıyorlar; kendilerini, eş-dost akrabayı yandaşı zengin ediyorlar, sonra kaçıp gidiyorlar. Yok öyle yağma, her ne kadar yargının içinde bulunduğumuz dönemde Saray’ın Hukuk İşleri Dairesi gibi çalışıyor olduğunu bilsek bile, TİP, bugün Ruhsar Pekcan hakkında suç duyurusunda bulundu” diye konuştu.

TAM KAPANMA

Erdoğan’ın açıkladığı “tam kapanma” tedbirlerine ilişkin konuşan Baş, “İnsanlarımızı her geçen gün daha yoksul, daha sefil, daha fakir hale getiriyorlar, bilerek ve isteyerek. Lebaleb kongrelerin, Sağlık Bakanı’nın bile utanmadan saklanarak katıldığı yüzlerce kişilik cenazelerin ardından dün tam kapanma kararı açıkladılar. İlk söylenmesi gereken şudur; üç hafta tam kapanma mümkünmüş, peki o zaman niye salgın kontrolden çıkmadan önce ilan edilmedi ve o kadar insan niye öldü? Tam kapanma açıkladılar ama açıklayamadıklarını konuşmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK ESNAF NASIL YAŞAYACAK?

Tam kapanma dönemine dair destek açıklanmadığına dikkati çeken Baş, “Sokakta simit satan, ayakkabı boyayan, çöp toplayarak geçinenler için; evlere temizliğe giden, atölyede tekstil işi yapanlar için; işsiz bıraktıkları ressamlar, heykeltıraşlar, müzisyenler için, çocuklu anneler için, öğrenci evinde aç karnına ders çalışıp online sınavlarına hazırlanan gençler için tek bir kuruş destek açıklamadılar. Ey iktidar, günlük çalışıp kazanan milyonlarca insan ne yapacak? Sayenizde işsiz kalan zaten nefes alıp vermek için bile mücadele eden 10 milyona yakın işsiz yurttaşımız ne yapacak? Akıl, bilim dışı yönettiğiniz salgın sürecinde dükkanını açamayacak küçük esnaf nasıl yaşayacak? Pandemi sürecinde patronların az eleman çalıştırıp bir de üstüne ‘siparişin yetişmiyorsa yolda öl’ dediği motor kurye kardeşlerimiz için hiçbir hukuki düzenleme açıklamadılar” diye belirtti.

‘128 MİLYAR DOLARI NE YAPTINIZ?’

Tam kapanmanın tam destekle olacağının altını çizen Baş, “Tam kapanma dediler, tam kararma oldu. Milyonlarca emekçinin hayatını bile isteye karartıyorlar. Bıyık altından diyorlar ki ‘kaynak yok.’ Kaynak var kardeşim, kaynak var da onu siz kendi cebiniz için saklıyorsunuz. 128 milyar doları ne yaptınız, işsizlik fonunu ne yaptınız, halkın birikimlerini ne yaptınız? Bunları inatla soruyoruz, inatla sormaya devam edeceğiz. Ayrıca tam kapanma için partimizin en acil taleplerini buradan bir kez daha dile getirmek istiyorum: İş yeri kapanan tüm emekçiler için tam ücretli izin, tüm kredi ve kira borçlarına erteleme, faturalara iptal, tüm yurttaşlara ekonomik destek ve yaygın aşılama halkımızın en acil gereksinimleridir” şeklinde konuştu.

1 MAYIS

Yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı’na dair Baş, şunları söyledi: “1 Mayıs işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününü yasaklamak için vesile kılmasını da halkımızın dikkatine sunuyoruz. Ayasofya açılırken, 15 Temmuz ile ilgili etkinlikler yapılırken, lebalep kongrelerde virüs yayılımı artırılıp ülke kıpkırmızı olurken, Kovid tehlikesi düşünmeyenler, 23 Nisan söz konusu olunca, 1 Mayıs söz konusu olunca, halkımız-işçiler hakkını arayacağı zaman ne hikmetse iktidarın aklına pandemi geliyor. Biz işçi sınıfının sağlığını, halkımızın can güvenliğini iktidardan bin kez daha fazla düşündüğümüzü söylemeyi bile gereksiz görüyoruz. İktidarın pandemi bahanesiyle her istediğini yapabileceğini düşünüp 1 Mayıs’ı yasaklamak için 30 Nisan gününde başlayan ‘tam kapanma’ ilan etmesi yüzsüzlüktür. İşçi sınıfının sesini, mücadele kararlılığını ne yaparlarsa yapsın kısamayacaklarını bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

İKİZDERE

Rize’nin İkizdere ilçesinde doğa nöbetini selamlayan Baş, “Koruma altındaki Rize İkizdere’de yine beşli çete aracılığıyla taş ocağı kurmaya kalktılar. İkizdere halkının onurlu, yürekli direnişini selamlıyoruz. Bir haftadır iş makinelerinin önüne geçen, darp edilerek gözaltına alınan, gaza boğulan, doğasını, suyunu ve toprağını savunan başta bir adım bile geri adım atmayan kadınlar olmak üzere tüm yöre halkının yanında olduğumuzu bir kez daha tekrar ediyoruz. Milyonlarca yurttaşın kalbi İkizdere’de direnen yurttaşlarımızın yanındadır. İnatla doğayı, yaşamı, savunmaya devam edeceğiz” dedi. (Ankara/MA)