Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve milletvekilleri Necdet İpekyüz, Tuma Çelik, Nuran İmir, Hasan Özgüneş ile Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Barış Atay'ın da aralarında bulunduğu heyet, Şırnak'ın Uludere ilçesinde Roboskili aileleri ziyaret ettikten sonra ilçe merkezine geçti. İlçe Devlet Hastanesi önünde yurttaşları selamlayan Temelli ve beraberindekiler, daha sonra HDP İlçe Örgütü binasına geçerek, halkla buluştu.  

Burada kısa bir konuşma yapan DTK Eşbaşkanı Öztürk, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit uygulamasına dikkat çekti. 

'ADALETSİZLİĞE SON ELİMİZDE'

Daha sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Temelli, iktidarın Roboski Katliamı'nın üzerini örtme çabasında olduğuna dikkat çekti. Roboski'nin üzerinin örtülemeyeceğinin altını çizen Temelli, “Bu ülke adalet arıyorsa, bunun yolu Roboski'den, Suruç'tan, Ankara'dan geçiyor. Bunca katliam varsa, bunun müsebbibi bu iktidardır. Tüm adaletsizliklere son vermek bizim elimizde” dedi.  

'HASTA TUTSAKLAR SERBEST BIRAKILSIN'

Mevcut iktidarı “adaletsizlik üretme makinesi” şeklinde nitelendiren Temelli, cezaevlerinde tutulan hasta tutukluların durumuna işaret ederek, şunları söyledi: “80 yaşına ulaşmış olan Sise Bingöl cezaevinde. Yakınlarını tanıyamayacak bir duruma gelmiş. Bütün sağlığını yitirmiş fakat cezaevinde. Ne istiyorsunuz Sise Bingöl'den? Sise Bingöl'ü cezaevinde tutarak bu ülkeye hangi adaleti getireceksiniz. Ama bunların vicdanı körelmiş. Bu ülkede bin 154 hasta tutsak var. Bunların 400'e yakını ölüme yatmış. Bir an önce tahliye olmaları, bir an önce tedavi olmaları gerekiyor. Ama iktidar intikam alırcasına bu hasta tutsakların tahliyesine izin vermiyor. Başta Sise Bingöl olmak üzere tüm hasta tutsaklar bir an önce tahliye edilmeli ve tedavileri yapılmalıdır.”

'BİZE DÜŞEN İKTİDARI YIKMAKTIR'

Konuşmasının devamında, ülkenin her yerinde adaletsizliğin olduğunu ve bunun üzerinin de savaşla örtüldüğünü vurgulayan Temelli, “Bu savaş olduğu sürece, iktidar bu adaletsizlik düzeninden yol almaya devam edecek. Adaletin olduğu yerde ne yolsuzluk, ne hırsızlık, ne zulüm, ne de şiddet olur” dedi. Gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerin önemine de değinen Temelli, şunları söyledi: “Bize de düşen bu iktidarı yıkmaktır. Bunun da ilk adımı önümüzdeki yerel seçimlerdir. Kayyumları süpürüp atacağız. Hem de bu ülkeye barış, demokrasi, adalet gelsin diye, Türkiye'de rejimin çoğulcu, demokratik, laik olması için mücadelemizi yükselteceğiz. Ortak vatanımızda demokratik cumhuriyeti inşa edeceğiz.” 

'İMRALI TECRİDİ BARIŞA VURULMUŞ TECRİTTİR' 

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit uygulamasının da büyük bir adaletsizlik olduğuna vurgu yapan Temelli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bir an önce İmralı tecridi kalkmalıdır. Çünkü İmralı tecridi barışa vurulmuş bir tecrittir. Demokrasiye vurulmuş bir tecrittir. Bu tecrit kalkmadan barış yönünde demokrasi yönünde adım atmak mümkün değildir. Türkiye'deki sorunların çözümü Kürt sorununun çözümünden geçiyor. Kürt sorununun çözümü demek bir arada yaşama iradesi göstermiş olan halkların barış talebine kulak vermekten geçiyor. O yüzden diyoruz tecrit kalkmalı. Sayın Öcalan ile görüşmeler bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bunun için itirazlarımızı örgütleyeceğiz, yan yana geleceğiz.”

Konuşmaların ardından HDP'liler Batman'a doğru yola çıktı.