Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin grup toplantısında gündemi değerlendiriyor. Grup Toplantısına, Bitlis’te bulunan Garzan Mezarlığı’ndan çıkartılarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na götürülen çocukları ve yakınlarının cenazelerini isteyen aileler ve anneler katıldı. 

Sezai Temelli, konuşmasına geçtiğimiz gün yaşamını yitiren THKO öncü kadrolarından Teslim Töre’yi anarak başladı. Temelli, “Anısı ve mücadelesi önünde saygıyla eğiliyorum” dedi. 

Temelli, 25 Kasım’da Taksim’de kadınlara yönelik polis şiddetine değinerek, şunları söyledi: “Dün akşam 25 Kasım çerçevesinde kadınlar buluştu. Polis, gaz ve plastik mermi ile müdahale etti. Şiddete karşı mücadele gününde yine kadına şiddet vardı. Polis yılda ortalama 350 kadın cinayetini önlemeye çalışacağına, kadınlara saldırmaya devam ediyor. Kadına yönelik şiddetin kaynağı olan erkek egemen siyaset kendisini bir kez daha teşhir etmiştir. Bu iktidar gün boyunca bakanları, cumhurbaşkanı ile şiddete dair tweet attı. Akşam zihniyetleri ortaya çıktı. Hiçbir konuda samimi değildir bu konuda da değiller. Bu iktidarın zihniyeti kadına yönelik şiddeti büyütmüştür.”

‘ÖLÜ BEDENE UYGULANAN İŞKENCE’

Temelli, ölüye saygısı olmayan bir süreç yaşandığını belirterek, 19 Aralık 2017 tarihinde Bitlis’te bulunan Garzan Mezarlığı’ndan çıkartılan ve İstanbul’a götürülen cenazeleri gündeme getirerek, “Cenazeler Kilyos kimsesizler mezarlığına defnedildi. AKP iktidarı cenazelere el koyan, mezarlıkları bombalayan, ölülere her türlü kötülüğü yapan bir iktidar olarak tarihe geçti. Kemiklerin ailelere verilmemesi ölü bedenlere ve aileler uygulanan şiddet ve işkencedir. Kabul etmiyoruz” dedi.

CEZAEVİNDE ŞİDDET

Temelli, Osmaniye Cezaevi’nde yaşanan şiddet ve hak ihlallerine karşı açlık grevinde olan tutuklulara da dikkat çekerek, “Birçok cezaevinden aynı haberler geliyor. Cezaevlerinde işkence var hak ihlalleri var. Adalet Bakanlığına çağrı yapıyoruz. Çıkıp sağda solda insanlara boş boş hikayeler anlatmayın. Artık ciddi olun meselelere çözüm üretin” dedi.

Temelli, şunları söyledi: “Kocaeli’nde gözaltılar var. Gebze ilçe binamız basılmış. İnsanlar darp edilmiş bir de oraya bayrak asılmış. Niyetiniz nedir? Yapmış oldukları şey bir rezillik kepazeliktir. Hukuku yasaları yok saymaktadır. HDP yönelik şiddetin dozunu her geçen gün artırmaya devam ediyorlar. Bizi yıldıramayacaksınız geri adım artıramayacaksınız. 

Sevgili arkadaşlarım şiddet sınır tanımıyor. Neredeyse her gün yeni bir trajedi haberi Kuzey Suriye’den geliyor. Son dönemlerde dikkatimizi çeken de şu. Her katliam sonrası SİHA’ların reklamı yapıyor. Bu SİHA’ları Saray’ın dünürü üretiyor. TOMA’ları AKP’li eski vekil üretiyor. Diğer zırhlı araçları da Erdoğan aşığım diyen üretiyor. Savaş, ticaret, siyaset. Bu savaş lobisi yerli ve milli. Kuzey Suriye’de krizi bu zihniyet sonucu derinleşiyor. 

Erdoğan’ın öve öve cihatçı çeteler… IŞİD ve El Kaide artığı diyoruz. ÖSO’nun asıl yapısını bunlar oluşturuyor. 

Suriyelilere 50 milyar dolar harcadık diyor. Kişi başına 82 bin TL yapıyor. Suriyelilerin haline bakıldığında böyle bir harcama yok. Bu para ÖSO’ya maaş olarak gitti. Bu para senden, benden, bizim hakkımızdan çalındı gitti. Bütçe hakkından gitti. Hakkımızı gasp ettiler.”

Ayrıntılar geliyor…