Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütünün düzenlediği HDP Ege Bölgesi Konferansı başladı. Konferansa HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri Murat Çepni, Serpil Kemalbay, Alican Önlü, MYK, PM üyeleri, Muğla, Aydın, Manisa başta olmak üzere diğer il eşbaşkan ve parti üyeleri katıldı.

Bayraklı ilçesinde bulunan Tepekule Kongre Merkezinde yapılan konferansta açılış konuşmasını Sezai Temelli yaptı. Temelli, HDP’nin örgütlenme çabasının güçlü bir fikriyatı örgütlemek üzerine olduğunu söyleyerek, “Çok güçlü bir fikriyatımız var. Bu fikriyatımız sayesinde bugün Türkiye’de bir iz bıraktık. Tüm toplumu siyasete davet ediyoruz. Biz radikal demokrasiyi örgütlüyoruz, radikal demokrasiyi toplumsallaştırıyoruz” dedi.

’23 HAZİRAN’DA UMUT OLDUK’

Türkiye’de insanların siyaset yapma hakkını gasp etmek isteyen bir anlayışın iktidarda olduğuna dikkat çeken Temelli, “AKP’nin bu anlayışla ülkeyi nereye getirdiği görülüyor. 23 Haziran’da yaptığımız bu tabloyu parçalamaktır. Sadece bir belediye başkanlığı değildi seçimler, 23 Haziran’da bir umut olduk. Tüm Türkiye halkının beklediği umudu var ettik” dedi. Türkiye siyasetinin kulvarını değiştirdiklerini söyleyen Temelli, Bu başarının arkasında HDP’nin güçlü fikriyat olduğunu vurguladı.  Temelli sözlerini şöyle sürdürdü: “Demokrasi anlayışımızla önümüzdeki dönemin siyasetini belirleyeceğiz. 23 Haziran bunu gösterdi. Bugün birçok tartışmaya baktığımızda bile bu ihtiyacı görüyoruz.”

Mutlak tecridin başladığı 5 Nisan’dan beri her geçen gün yeni bir hukuksuzluk yaşandığını belirten Temelli, “Her biri bir öncekinden daha büyük bir şekilde üzerimize yıkıldı. Kentlerimiz yıkıldı, 5 bin arkadaşımız tutuklandı. Gazeteciler, Barış Akademisyenleri ve bu ülkede demokrasiden, barıştan yana olan herkes tecrit altına alındı. Bunun kırılması kritik bir hamleydi. Leyla Güven şahsında binlerce insan açlık grevine girdi. Bu direniş önemliydi. Ama siyasete doğru yerden müdahale etmek de önemliydi ve başardık. 23 Haziran’da bütün Türkiye’yi bu konuda ayağa kaldırdık. Bizimle aynı düşüncede olmasa da bir demokrasi zemininde buluşmaya toplumu ikna ettik” diyerek demokrasi zeminin yolunun açıldığını ifade etti. 

AKP ve çevresinin tekçi anlayışla faşizmi kurumsallaştırmak istediğine dikkat çeken Temelli, “Faşizmi yıkacağız şiarıyla bu süreci örmemiz gerekiyor. Aksi halde faşizm bütün ülkeyi etki altına almaya çabalamaya devam edecek. Suriye meselesinde de aynı şey geçerli. Bu anlayışa karşı başka bir siyaseti ortaya koymaya devam etmeliyiz, çünkü faşizm insana düşmandır. Kürt halkı faşizme karşı mücadelesinde kararlı bir şekilde yol almaya devam edecek. Örgütlenme çabamızda bu anlamda önemlidir” diye konuştu.

‘EŞİT YURTTAŞLIK TEMELİNDE BİR ANAYASAYA İHTİYACIMIZ VAR’

Radikal demokrasinin gerekçesi olarak müzakereci bir anlayışı örgütleyeceklerini aktaran Temelli, “Yarına dair bu anlayışımız için adımlarımızı atmalıyız. Türkiye’nin tıkanmış yolunu hep birlikte ancak böyle açabiliriz. Türkiye’nin sorunlarının çözümünü üretmiş olan Sayın Öcalan’la konuşalım. Bugün siyasi özneler bu inisiyatifi almalıdır. Ortak sorunlarımıza birlikte çözüm üretmeliyiz” diyerek faşizme karşı mücadeleye ve müzakere sürecine tüm Türkiye’yi davet etti.

Eşit yurttaşlık temelinde bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Temelli, Dolmabahçe Mutabakatına gönderme yaparak, “Eşit yurttaşlık temelinde bir toplumsal sözleşmeyi hep birlikte var etmeliyiz. İmralı da buna işaret ediyor. Dolmabahçe Mutabakatında altı çizildiği gibi o süreci bir kez daha örgütleyebiliriz. Bunu başarabileceğimiz bir yola çıktık, herkesi davet ediyoruz. Bu iktidar barışı yok saydı. Bu büyük bir tahribattır, bunu hep birlikte atmalıyız, parlamentodaki bütün partiler, HDP’ye kulak vermelidir. HDP’yi ötekileştirerek yol alamazsınız, birbirinizi görmek zorundasınız, Türkiye halklarının parlamentodan beklentisi toplumsal barış konusunda adım atmaları yönündedir” şeklinde konuştu.

‘ÜÇÜNCÜ YOL HDP’DİR’

Seçimlere gidilirken halkların kutuplaştırıldığını belirten Temelli, Türkiye halklarını iki kampa tutsak edildiğine işaret ederek, “Bugün kimse kendini kolaydan temize çekmesin, kamplaşmış siyasetin sonuçlarını yaşıyoruz. Bu karşıtlıkları aşan bir yerden siyaset yaptık, ama tekçi anlayışın nelere mal olduğunu çok iyi biliyoruz, kayyumlar, dokunulmazlıkların kaldırılması, Yenikapı ruhu bunları aşmanın zamanı geldi, demokrasi mücadelesi vereceksek bunun gereği budur. Üçüncü yol budur. HDP olarak bu anlayışla Türkiye’yi davet ediyoruz. Toplumsal dayanışama ruhuyla yapılacak bir anayasaya ve barışa ihtiyacımız var. Demokratik anayasa için, başkanlıktan kurtulmak için, eşitlik temelinde anayasa için adımlar atılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘EŞİT KOŞULLARDA YAŞANILACAK YENİ YAŞAMI ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Temelli, açıklamasında faşizme karşı mücadele için çağrıda bulunarak, "Faşizmin dayatmalarına karşı tüm toplumu harekete davet ediyoruz. Mücadeleyi ve müzakereyi birlikte başarabiliriz. Güçlü fikriyatımızı dünden çok daha iyi örgütlenme zamanıdır. Konferanslarımızda bunları politik olarak örgütlemeyi tartışacağız. Bir taban örgütlülüğünü nasıl var edebiliriz bunları tartışacağız. HDP bugün 6 yaşını geride bıraktı, ama onlarca yıllık mücadele tarihi var. Bileşenlerimizin tarihi var, Kürt halkının mücadelesi var. Kürt halkı eşi benzeri görülmemiş bir şekilde yol alıyor. Ortadoğu’nun geleceğini belirleyecek bir halktır. O yüzden de Öcalan şahsında dile getirilen demokratik ulus meselesi önemi bir yol göstericidir. Bütün bunları değerlendirmek aslında Türkiye’de demokratikleşmesidir. Eşit koşullarda yaşanılacak yeni yaşamı örgütlenmesidir.”

Açıklamasında HDP üzerinden yapılan tartışmalara değinen Temelli, “Son olarak böyle güçlü bir fikriyatımız olunca uğraşanımız da çok oluyor. HDP’de ayrılıklar yaşandığını söyleyenler var, HDP bütün bileşenleriyle yan yana olmaya devam ediyor” vurgusunda bulundu.

Konferans basına kapalı devam ediyor.(Mezopotamya ajansı)