Meclis Genel Kurulu’nda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçe ve 2020 kesin hesaplarının görüşmeleri devam ediyor. GAP projesi üzerine konuşan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bölge kentlerindeki eşitsiz politikalara dair eleştirilerini sürdürdü. Dün açıklanan Dünya Eşitsizlik Raporu’na değinen Tanrıkulu, “Buna göre 2021 yılında küresel milyarderlerin sayısı rekor kırmış ve küresel milyarderlerin serveti geçen yıl yüzde 75 artmış. Bu rapora göre, nüfusumuzun yüzde 50’i, en yoksul yüzde 50'nin geliri yıllık 20 bin TL civarında, yani aylık bin 600- bin 700 TL civarında. Nüfusumuzun yüzde 10’u, yani en zenginlerin yüzde 10’nun geliri ise 463 bin TL. Yüzde 50'nin gelirden aldığı payı yüzde 12, yüzde 10’nun gelirden aldığı pay yüzde 54! Böyle bir tablo var” dedi.

‘HANİ 5 YILDA BİTİYORDU’

Doğu ve batı arasında büyük bir uçurum olduğunu aktaran Tanrıkulu, GAP projesinin 1970 yılında planlandığını ve 1989 yılında başlatıldığını hatırlattı. Tanrıkulu, “2000’li yılların başında işletmeye alınacaktı ve 2010’lu yılların başında da tamamen bitecekti. Her iktidar bu projeyi gerçekten de kullandı. Seçim yatırımı ve başka bir nedenle kullandı. Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı da kullandı. 2008 yılında Sayın Erdoğan Diyarbakır’da Ziya Gökalp Spor Salonunda GAP Eylem Planını açıklarken, 2008 yılında, 5 yıllık vade ortaya koydu. ‘5 yılda GAP tamamen bitecek’ dedi. Bitmedi. 2015 yılında dönemin Başbakanı Mardin’de ‘GAP 5 yılda bitecek’ dedi. Yine bitmedi. 2017 yılında ise Erdoğan, bu kez Urfa’da 2. Planı açıklarken ‘GAP 3 yılda bitecek’ dedi. Yine bitmedi. Sene 2021. Neden bitmedi değerli dostlar?” diye sordu.

GAP’A KAYNAK AKTARILMASI

İktidarın ekseninin değişmesinden kaynaklı GAP projesinin bitmediğini ifade eden Tanrıkulu, “GAP bölgeyi felaketten kurtaracaktı, istihdam sağlayacaktı. Bunlardan vazgeçtiniz, nedeni şu; GAP Projesi size bir rant sağlamıyor. Eğer biterse 4 milyon kişiye iş sağlanacak, 2 milyon 100 bin hektar da sulamaya açılacak. Büyük bir proje ama yeni ihale yapamıyorsunuz, yeni ihale yapma şansınız yok. O nedenle de ödenek aktarmıyorsunuz, projelerinizi ranta aktarıyorsunuz. Bakın Silvan Barajı bitmedi, eğer biterse Silvan Ovası filan hepsi sulanacak. Neden GAP’a kaynak aktarmıyorsunuz biliyor musunuz? Ranttan dolayı” ifadelerini kullandı.

KAYYIM ELEŞTİRİSİ

Bölgede iki güvenlik ihalesi alan taşeronlarla karşılaştığını aktaran Tanrıkulu, şunları söyledi: “Sordum onlara. Dedi ki, ‘biz güvenlik ihalesinden pay alamadık’ Neden alamadınız? İhaleyi vermişsiniz 100 liraya, 40 lira teklif etmişler, 40 lira güvenlik yolu projesi Sayın Bakan. Sizin bu kayyım ve rant projeniz. Güvenlik projeniz. O yüzden bu GAP projesinden vazgeçtiniz. GAP’ın şu anda biten kısmı yüzde 80. Neden kaynak aktarmıyorsunuz? Neden sadece güvenlik politikalarına ve kayyım politikalarına döndünüz? Nedeni bu. Oradan artık vazgeçtiniz. Sizin siyasi ayağınız güvenlik bürokrasisi oldu, ekonomik ayağınız ve sosyal ayağınız da kayyımlar oldu ve diğer çıkar çevreleri oldu. O nedenle bu şekilde bağırıyorsunuz. Hırsız evin içindeyse, kilit işe yaramaz. Hırsızları evden çıkaracağız, bağımsız yargı önünde adil biçimde hesap soracağız, helalleşmeyeceğiz."