CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Meclis’e zorla girmeye çalışan ve Savcılıkça DHKP-C ile bağlantılı olduğu açıklanan iki kişiye ziyaret izni verdiği iddialarıyla ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. CHP’li çok sayıda milletvekilinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Tanal, bir polis memurunun yaralandığı bir kişinin rehin alınmaya çalışıldığı olayın Meclis ve savcılık açıklamasına göre saat 14.50’de Meclis Dikmen kapısında yaşandığını, kayıtlara göre kendisinin görüştüğü kişinin saat 11.09’da giriş yapıp 12.30’da Meclis’ten çıkmış olduğunu söyledi.

‘ERKEK ŞAHISLA 5-7.5 DAKİKA GÖRÜŞTÜM’

Sadece Mulla Zincir isimli kişiyle görüştüğünü ve bu kişiyi kesinlikle tanımadığını anlatan Tanal, yurt dışı çıkış yasağı ile ilgili bir sorunun çözümü için gelen kişiyle görüşmenin yaklaşık 5-7.5 dakika sürdüğünü anlattı. Kişiye “Benim yapacağım bir şey yok, bir hukukçuya git” tavsiyesinde bulunduğunu anlatan Tanal, “Aslında şahıs kalkmak istemedi. Yani belki burada fırsat bulamadı. Burada bence asıl hedef bendim. Nasıl ki DHKP-C terör örgütü mensupları, İstanbul Cumhuriyet Savcımız Mehmet Selim Kiraz’ı adliyedeki odasında alçakça şehit etmişti. Erkek şahıs fırsat kollayıp beni rehin almak istemiş olabilir. Çünkü odam kalabalıktı. O kalabalıkta bu fırsatı bulamamış olabilir” dedi.

‘SALDIRI İKİNCİ GELİŞTE YAŞANDI’

Meclis’ten 12.30’da çıkan bu kişinin daha sonra bir kadınla tekrar gelip saat 14.50 civarında Meclis’e saldırı eylemi gerçekleştirdiğini anlatan Tanal, “Meclis’ten çıkış yaptıktan sonra ikinci defa randevu sistemine tarafımızca giriş yapılmadı. Dolayısıyla menfur saldırının gerçekleştirildiği bu ikinci gelişin, bizimle irtibatlandırılmasını anlamış değiliz. Burada güvenlik zafiyeti var. TBMM’ye ziyaretçi olarak gelen kişi kesici delici aletle nasıl içeri girebiliyor? Güvenlik görevlilerinin işi ne peki?” diye sordu.

‘MİLLETVEKİLİ ZİYARET İZNİ VERMEZ’

Atatürk tişörtü ile Meclis’e girilmezken, kesici-delici aletle nasıl girilebildiğini soran Tanal, ziyaret iznini kendisinin verdiği açıklamalarıyla ilgili de şunları söyledi; “Mahmut Tanal izin verdi diyerek şahsımı bu menfur saldırının sorumlusu olarak göstermeye çalışıyorlar. Oysa bu saldırıda bir mağdur varsa o da ben ve yaralanan polis kardeşimiz, rehin alınmaya çalışılan personeldir. Bir milletvekilinin Meclis’e ziyaretçilerin girişine izin verme yetkisi yoktur. Danışman arkadaşlarımız sadece randevu isteyenleri, TC kimlik numaralarıyla sisteme bildirir. Yani talepte bulunur. Meclis idaresi, bu talebi onaylama veya reddetme yetkisine sahiptir. Yani yasaklı kişiler terör örgütü üyelerinin alınamaması gerekiyor. Kimin girişinin sakıncalı olup olmadığını, kimin terör örgütü üyesi olup olmadığını biz milletvekilleri bilmeyiz. Bunu GBT sorgulamasını yapan emniyet yetkilileri ve Meclis idaresi tespit edip ona göre verir ya da vermez.”

‘BURADA ASIL HEDEF MAHMUT TANAL’DI’

11.09’da Meclis’e giriş, 12.30’da çıkış yapan kişinin kısa süren görüşmeden sonra nereleri dolaşmış olduğunun aydınlatılmasını isteyen Tanal, “DHKP-C bağlantılı erkek şüpheli odama kadar delici kesici aletle mi geldi? Burada asıl hedef Mahmut Tanal’dı. Hedef seçildiğimi düşünüyorum. Fırsat bulamadılar. Makam odamın içerisi çok kalabalık olmasaydı bugün hayatta olmayabilirdim” dedi.

‘KUMPASIN İKİNCİ AYAĞI, İLKİNDE HEDEF KILIÇDAROĞLU İKİNCİSİNDE TANAL’

Görüşme sırasında odasının kalabalık olduğuna dikkat çeken Tanal, “İkinci şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz vakası yaşanabilirdi. Beni rehin alıp saldırabilirdi. Bu hadise Genel Başkanımız Kemal KIlıçdaroğlu’nun Çubuk’ta şehit cenazesinde linç girişimine maruz kalmasının, partimize yönelik kumpasın ikinci ayağıdır. İlkinde hedef Kılıçdaroğlu’ydu, ikincisinde hedef Mahmut Tanal’dı. Bu yıldırma politikasıdır. Beni çalışmaktan vazgeçirmeyecekler. Bu kirli olay üzerinden kumpas kuruluyor. Burada kim kirli hesap içerisine girmişse amaçlarına ulaşamayacaklardır” dedi.

‘MECLİS BAŞKANI GEÇMİŞ OLSUN DİLEĞİNDE BULUNDU’

Tanal, olaydan sonra ifadesine ya da bilgisine başvurulmadığını ancak geç saatlerde Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un arayıp geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu söyledi. Tanal, “Olayın tüm belgeleri kayıtlarının ellerinde olduğunu söyledi. Bu hadisenin Ziyaretçilerin nasıl bir randevu sistemi içinde Meclis’e giriş yapıldığını bildiğini söyledi. Maalesef talihsiz bir olay. Benim mağdur olduğumu söyledi. Geçmiş olsun dileklerini iletti” dedi.