Halkların Demokratik Partisi (HDP) bileşeni sol ve sosyalist partiler, 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlere ilişkin hazırlıklara başladı. Yürütülen tartışmalarda, batıda kurulacak demokrasi cephesi ile İstanbul gibi büyükşehirlerin alınmasının önemine dikkat çekiliyor. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ile Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüleri, ittifakın önemini vurguladı. 

‘CİDDİ BİR SINAV OLACAK’

Daha önceki seçimlerde AKP iktidarının ördüğü yeni rejim sistemini 31 Mart seçimleriyle pekiştirme amacı taşıdığını hatırlatan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü Naci Sönmez, toplumsal muhalefetin yeni rejimin köşe taşlarını örmeye çalışan bu hamleyi geriletme pozisyonda olması gerektiğini ifade etti. Sönmez, seçimlerin önemine ilişkin şunları söyledi: “Başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler kritik önemde. Buralar AKP ve iktidar bloğu için ciddi bir sınav olacak. Batı yakasındaki hedef bir anlamda demokrasi güçlerinin bu ortak akılla hareket etmesini sağlamak olmalı. Diğer tarafta Kürdistan coğrafyasında iktidarın bu yeni rejim hamlesini bozma, bu oyunu tersine çevirme potansiyeli olan esasen Kürt siyaseti ve onun etrafında hareket etmek isteyen güçlerdir. Saldırının odak noktasında da buralar vardır. Kayyumlarla beraber başlayan saldırı artık gözaltılar ve seçim çalışmalarını boşa düşürüp zayıflatacak hamlelerle devam ediyor. Köyde muhtarların bile görevden alındığını hatırlarsak bu hamleler böyle bir şeye hizmet ediyor. Önünde engel olarak gördüğü oyun bozma rolü olabilecek aktörleri saf dışı bırakmaya çalışıyor. Bu anlamda yerel seçimleri sadece belediye seçimi olarak değil aynı zamanda bu rejimin inşa edilmesinin güçlü bir adımı olarak görüyoruz. Muhalefet açısından da bunun önünü kesmek bu kritik önemde ve siyasi olarak da mücadele alanıdır.”

‘DEVAMI GELEBİLİR’

AKP ve MHP arasındaki seçim çatlağını da değerlendiren Sönmez, şöyle devam etti: “Kurulan bu ittifak Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinde çıkan siyasi pozisyonu bozmaya, HDP etrafında oluşan yeni bir umudu söndürmeye yönelik bir hamleydi. AKP yeni ittifak güçleriyle beraber iç siyasetten kaynaklı değil, Ortadoğu merkezli siyasi hamle olarak da gerçekleştirdi bunu. Doğal olarak bu ittifakın biraz zayıf alanları var. Özellikle de iktisadi krizi de değerlendirecek olursak ülkelerle anlaşamama hali, Kürt meselesi konusunda çelişiyor ya da çatışıyor olmasının yarattığı krizler var. O yüzden ittifakın ne zamana kadar gideceği, nerde çatlayacağı konusunda zaten şüpheli bir durum vardı. Şimdi yerel seçim sürecinde esas olan bu mevzular mı çatlatıyor ittifakı yoksa kimi pazarlıklar üzerinden mi oluyor? Bunu tam analiz etmek için erken. Birtakım hamleler oluyor aralarında ama önümüzdeki günlerde anlaşılır duruma gelir. Esas olan bu çatlaklardan bizim fırsat ortaya çıkartıp lehimize çevirmemizdir. Bu çatlaklar çok sürpriz değil, devamı da gelebilir ama geçici olarak uzlaşma da sağlayabilirler. Seçim sürecinde uzun süre bu ittifakın sorunsuz gideceğini düşünmüyorum.” 

‘GÜCÜMÜZÜ BATIYA VERECEĞİZ’

Seçim çalışmalarına Kasım ayında yapacakları kongre ardından hız vereceklerini sözlerine ekleyen Sönmez, “Gücümüzü daha çok batıya vereceğiz. Çünkü Kürdistan’da seçilecek belediye başkanlarının tekrar kayyum yoluyla alınmamasının yolunu batıda esas olarak iktidarı zayıflatmak olarak düşünüyorum. Bu anlamıyla enerjimizi batıya vereceğiz” dedi. 

‘KALICI OLAMAYACAĞINI KENDİSİ DE BİLİYOR’

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüsü Kezban Konukçu ise, rejim krizi içinde olan Türkiye’de faşizmin kurumsallaştığı bir sürecin yaşandığını ifade etti. Bu tablo karşısında önceki seçimlerin örnek alınarak 2019 yerel seçimlerine de bu önemle bakıldığını dile getiren Konukçu, “AKP’nin alt yapı itibariyle 2019 seçimlerini çok önemsediğini görmek mümkün. Çünkü alt yapısını kurmadığı zaman iktidarının kalıcı olamayacağını kendisi de çok iyi biliyor. Kürdistan’daki illerdeki kayyum atanmış belediyelerin kendileri tarafından yeniden kazanılması çok önemli. Kazanamayacaklarını bildikleri için de engellemek istiyorlar. Halihazırda devam eden operasyonlarla HDP’yi yıldırmaya çalışıyorlar. Bu durumun hizmet ettiği yer burası” diye konuştu. 

‘KAZANMAK GEREKİYOR’

Seçimlerin iktidarın kendi faşist kurumsallaşmasını kitleler nezdinde onaylatılması şeklinde yaşandığını belirten Konukçu, buna karşılık Kürt illerindeki başarının önemli olduğuna dikkat çekti. Konukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir gün, bir saat bile oralarda kayyum atanacağını bilsek bile o illerde belediyelerin HDP’nin yapacağı güç birliği ile tekrar kazanılması gerekiyor. Böyle bir süreç karşısında nasıl bir direniş örgütleyeceğimizi de şimdiden konuşmalıyız. Bu durum aynı şekilde batı için de geçerli. Faşizmin alt yapılarını oluşturmak amacıyla seçimlerde elindekileri korumak Kürt illerinde tehditle el koyma, İstanbul gibi büyükşehirleri kaybetmeme gibi önlemler alma gibi bir hedefi var ancak bunu yerine getirmesinin önündeki en büyük engel büyükşehirlerdeki güç birlikleri olacaktır.” 

‘ÇATLAK İKTİDAR KAVGASINDANDIR’ 

AKP-MHP ittifakının çatlamasına da değinen Konukçu, sözlerini şöyle tamamladı: “Ortada bir iktidar savaşı vardı. Yaşanılan af meselesi, erken emeklilik gündemi bunlara örnek. Pazarlık ne üzerineydi? Kamu kuruluşlarındaki kadrolaşmalar ya da belli rant alanlarının paylaşılması şeklinde pazarlıklar dönüyor. Seçimlere kısa bir süre kala bu ittifakın tekrar kurulacağını da görebiliriz. O aralarındaki iktidar savaşlarıyla ilintili bir durum olacak. Biz de bu süreçte faşizmin çatlaklarından faydalanarak halka bu durumu deşifre edebilmeliyiz. HDP bileşenlerinden biri olarak batıda mümkün olduğunca demokrasi güçleriyle birlikte, demokrasinin yeniden inşası noktasında her türlü ittifakla hareket etme kararımız var. Bu anlamıyla da her türlü çalışmayı da yapacağız.” 

Mezopotamya ajansı / Necla Demir