TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Montrö Antlaşması önemli. Bu konuda Ukrayna Büyükelçisinin de bir talebi olmuştu, ama anlaşmadaki hükümler çok açık ve çok net. Türkiye bu anlaşma hükümlerini net bir şekilde kararlılıkla takip etmektedir. Bugüne kadar da böyle oldu. Bundan sonra da bu anlaşma hükümlerine Türkiye harfiyen riayet ediyor, edecek” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop bugün Tekirdağ’da Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen ‘Ombudsman halkla buluşuyor’ programına katılarak konuştu. Programa Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile STK temsilcileri katıldı.

Şentop daha sonra Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekat hakkında açıklama yaptı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Şentop şöyle konuştu:

“MÜZAKERE YOLUYLA ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR”

“Biz gerek bölgemizde gerekse dünyanın neresinde olursa olsun devletlerin arasındaki ihtilafların diyalog, müzakere yoluyla, barış yoluyla çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çatışmaların, savaşların, işgallerin sorunları çözmediğini bugüne kadar yaşamış olduğumuz bütün süreçler, tarih gösteriyor. Yüzyıl önce dünya çok büyük savaşlar yaşadı. Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı yüz milyonun üzerinde insan öldü.  Hala itilaflar devam ediyor. Yani savaşlar, kan, gözyaşı, sorunları çözmüyor. Sorunları uluslararası hukuka göre anlaşmalara göre Ukrayna Rusya arasındaki Minsk anlaşmaları var.”

“DÜNYAYI ETKİLEYEBİLECEK SORUNA DÖNÜŞME RİSKİ TAŞIYOR”

“İki anlaşma var. Bu anlaşmadaki hükümlere göre, müzakere ederek, diyalog yoluyla çözmek gerekir. Yoksa bu sadece Ukrayna, Rusya arasında değil başta bölgemiz olmak üzere, bütün Avrupa'yı, dünyayı etkileyebilecek bir soruna dönüşme riski taşıyor.”

"BÜTÜN TARAFLAR DİYALOG YOLUNU ÖNERMELİDİR"

Mevkidaşları ile görüşüp görüşmediği sorusu üzerine Şentop, şu yanıtı verdi:

“Pazartesi günü ben Gürcistan'daydım. Meclis Başkanı ile de görüştük. Cumhurbaşkanı ile Başbakan ile görüştük. Bütün bölgede bir ciddi tedirginlik olduğunu biliyoruz. Biz tekrar ifade edelim. Bütün taraflar sadece iki ülke değil. Konuya müdahil olan, görüşmede herkes barış ve müzakere yolunu, diyalog yolunu önermelidir diye düşünüyorum. Gerekli irtibatta olduğumuz görüştüğümüz herkese de bu mesajı ifade ediyoruz, söylüyoruz.”

“TÜRKİYE ANLAŞMA HÜKÜMLERİNE HARFİYEN RİAYET EDİYOR”

Montrö Anlaşması ile ilgili değerlendirmesi istenen Şentop, “Montrö Antlaşması önemli. Bu konuda Ukrayna Büyükelçisinin de bir talebi olmuştu, ama anlaşmadaki hükümler çok açık ve çok net. Türkiye bu anlaşma hükümlerini net bir şekilde kararlılıkla takip etmektedir. Bugüne kadar da böyle oldu. Bundan sonra da bu anlaşma hükümlerine Türkiye harfiyen riayet ediyor, edecek” dedi.(ANKA)