Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’nın Mamak ilçesine bağlı Türközü Mahallesi’nde çalışan atık kağıt işçilerini ziyaret etti. Partili milletvekillerinin de eşlik ettiği Sancar, ziyaretinde 1 Mayıs İşçi Bayramlarını kutladığı işçilerin sorunları dinlendi.

Sancar’a sorunlarını anlatan işçiler, yıllardır çalıştıkları geri dönüşüm işinde özellikle pandemi döneminde büyük zorluklar yaşadıklarını anlattı. 

Pandemi boyunca devlet tarafından kendilerine herhangi bir yardımda bulunulmadığını söyleyen işçiler, hayatları boyunca bir kilo atık toplamamış insanlara teşvikler verilirken, kendilerine gelince topladıkları atıkların ellerinden alınıp, cezalar kesildiğini dile getirdi.

Bu nedenle pandemi sürecinden çalışmakta zorlandıklarını ve mağdur edildiklerinden yakınan işçiler, tepkilerini “Yardım da istemiyoruz, yeter ki işimize karışmasınlar” diyerek gösterdi.

SANCAR: İŞÇİNİN SESİNDEN, İTİRAZINDAN KORKUYORLAR

İşçileri dinleyen HDP Eş Genel Başkanı Sancar, Türkiye’de işçilerin, emekçilerin ne kadar büyük bir zulme uğradıklarını bildiklerini dile getirdi.

Sancar, “Bu iktidar kendi yandaşlarına durmadan sermaye, kaynak aktarıyor. Saraydakiler sefayı, rantı devam ettirmek ve savaşa kaynak aktarmak istiyorlar. İşçinin, emekçinin, yoksulun ekmeğinden koparılarak başka yerlere aktarılıyor. Ranta, yandaşa, savaşa verdikleri her kuruş, yoksulun, işçinin, emekçinin aşından ekmeğinden gidiyor. Biz diyoruz ki bütün emekçiler, bütün halklar, kimlikleri yok sayılan bütün mağdurlar ve mazlumlar bir araya gelmelidir. 1 Mayıs zaten emekçinin, işçinin, yoksulun birlik ve mücadele günüdür. Pandemi nedeniyle 1 Mayıs’ı da kapsayacak bir yasak düzeni getirdiler. Oysa 1 Mayıs’ın mitinglerle meydanlarda kutlanması için hazırlıklarımız vardı, gerekli tedbirleri sizlerle birlikte bizler de almayı biliriz. Ama işçinin sesinden, itirazından korkuyor bu düzen, bu iktidar” ifadelerini kullandı.

‘KAPANMA DEĞİL, KAPATMA’

İktidarın şimdi de pandemiyi bahane ederek, hiçbir destek vermeden insanları eve kapattığını söyleyen Sancar, “Bunun adı kapanma değil, kapatmadır” dedi.

Tam kapanma denilmesine rağmen bugün 16 milyon işçinin çalışmaya devam ettiğini belirten Sancar,  insanların tedbirler alınmadan, pandemiye karşı gerekli şartlar yaratılmadan çalışmaya mecbur edildiğini kaydetti. Sancar, “Bu iktidar, halk sağlığını yok sayıyor. Emekçiler bu iktidarın umurunda değil. Biz de buna karşı en geniş birlikteliği oluşturmak için uğraşıyoruz. Pandemi döneminde destek için kanun teklifi verdik. Ama maalesef bu önlemleri almıyor. Tek yol daha geniş bir birlik ve daha kuvvetli bir mücadele. Bunun başka yolu yok. Başarmanın, bu zulüm düzenin değiştirilmesinin başka yolu yok. Bizler birlikteyiz, bizim birlikte olmak dışında başka bir fikrimiz olamaz. HDP budur, HDP emekçinin, ezilen halkın, yoksulların partisidir. Bizlerin bugün hasbelkader sizlerin temsilcisiyiz ama bu partinin asıl sahibi sizlersiniz. Bizimki sadece temsildir ve bu da sizlere hizmetten öte bir anlam taşımaz. HDP hepimizin evidir. İnşallah bu evi hep birlikte büyüteceğiz ve bu zulüm, yasak ve savaşa son vereceğiz” diye konuştu.

Yapılan sohbetin ardından Sancar ve beraberindeki partililer işçilerin yanından ayrıldı.