34 sivilin bombalanarak öldürüldüğü Roboski’ye giden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tinyurl.com/ix1xb3t, ‘Helalleşme Buluşmaları’ kapsamında hayatını kaybedenlerin aileleriyle görüştü. “Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir” diyen Kılıçdaroğlu’na Roboskili Barış Encü’nün yanıtı “Sizden isteğim ve talebim sadece söz vermekle kalmayın” oldu.

‘ANNELER EVLAT ACISIYLA YAŞIYOR’

Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle oldu: “Eğer ülkeye adalet gelecekse bu acının dindirilmesi lazım, olayın aydınlatılması lazım. Bu olayı aydınlatacağıma dair söz vermek için buraya geldim. Adalet olmalı, olay aydınlatılmalı. Olay aydınlatıldıktan sonra ancak helalleşme olabilir. Ölenler geri gelmeyecek. Ben bunu farkındayım, hepimizde bunu biliyoruz.

Ama bir şekilde annelerin acılarını dindirilmesi lazım. Anneler evlat acısıyla hala yaşıyorlar ve bizden adalet istiyorlar. Biz bu adaleti sağlayacağız. Adaleti sağlamak bizim görevimizdir. Eğer adaleti sağlarsanız o zaman toplumda kucaklaşmayı, toplumda huzuru, toplumda barışı sağlamış oluruz. Aksi halde annelerin yüreğindeki ateş sönmüyor ve sönmeyecek.”

Kılıçdaroğlu, Sedik Encü’nün evinde ailelerle bir araya gelerek bir süre sohbet etti. Sohbet sırasında Roboskili anne, “Bu devlet benim devletim değil. Çocuklarımız hem katledildi hem de sınırı geçtikleri gerekçesiyle 60 bin TL para cezası kestiler. Cebinde ki beş TL’yi çıkararak, beş TL var. Bu 60 bini nasıl ödeyeyim” diyerek, sitemlerini dile getirdi.

‘ROBOSKİ’YE ADALET GELMEDEN TÜRKİYE’YE ADALET GELMEZ’

Aileler adına konuşan Zeki Encü, “Buraya gelmeniz bizi mutlu etti. Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmez. 11 yıldır adalet arıyoruz. İktidarınızda bu sorunu çözmenizi istiyoruz” dedi.

Roboskili Barış Encü de, Roboski katliamı ardından hiçbir şekilde adaletin gelmediğini dile getirdi. Birçok kişinin Roboski’ye geldiğini hatırlatan Encü,“Şunu yapacağız bunu yapacağız’ dediler ama yapmadılar. Sözler verildi ama hiçbir şey yaptıkları yok” dedi:

“Ben Vedat Encü’nün kardeşiyim. Bu aileleri görüyorsunuz hepsinin ayrı hayalleri vardı. Ailelerin hepsinin mağduriyeti var. Bize, ‘Niye tazminatınızı almıyorsunuz’ diyorlar. Sen bana iş vermek zorundasın, sen bana yaşama hakkı vermek zorundasın. Bize yaşama hakkı vermiyorlar. Ben 2018’de cezaevine girdim. Bu olay için cezaevine girdim ve 3 yıl 8 ay ceza aldım. 4 ay önce cezaevinden çıktım. Çıktım geldim ve Uludere Kaymakamlığı’ndan yardım istedim. Benim yardıma ihtiyacım var. Ama bana dedikleri şey, ‘Git tazminatını al memur ol kurtul’ diyorlar. Adalet gelmeden ben nasıl tazminatı alırım?”

‘SÖZ VERMEKLE KALMAYIN’

Kılıçdaroğlu’na “Sizden isteğim ve talebim sadece söz vermekle kalmayın” diyen Encü, şunları söyledi: “Herkes buraya geldi söz verdi ama hala görüyorsunuz annelerin gözü yaşlı. Her akşam annem gidiyor yatağa bakıyor ama oğlu yok. Türkiye’nin adaleti Roboski’de geçer. Roboski çözülmeden Türkiye’de adalet, kardeşlik olmaz. Kimse bize boş hikaye anlatmasın. Hepimiz neyin gerçek, neyin yalan olduğunu biliyoruz ve görüyoruz. Sadece adalet istiyoruz.”

Açıklamadan sonra Kılıçdaroğlu heyetle birlikte köyden ayrıldı.