Rûdaw TV’de Hêvîdar Zana’nın sunduğu 15:00 bültenine bağlanan Kürdistan Demokratik Partisi  (PDK) Bakur Genel Başkan Yardımcısı Avukat Hişyar Özalp, parti sözcüsü Rıdvan Dalmış ile birlikte Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Demirtaş ile parti yöneticiliği sıfatından ziyade “üç Kürt olarak” görüştüklerini vurgulayan Özalp, Selahattin Demirtaş’ın sağlık durumunun iyi olduğunu, moralinin yerinde olduğunu dile getirdi.

Hişyar Özalp, “Demirtaş tüm Kürt liderlerine selamını söyledi, özellikle bu mesajını ulaştırmamızı istedi. Biz kendisine Selahattin Demirtaş’ın önemli bir siyasi figür olduğunu, Türkiyelileşme çizgisinin ideoloğu olarak bilindiğini, bizim ise Kürdistani, ulusal çizgiyi savunduğumuzu dile getirdik. Biz savunduğu çizginin şu ana kadar Kürtlere herhangi bir kazanım sağlamadığı yönünde eleştiride bulunduk. Kendisi uzun uzadıya bu çizgiden bahsetti, projelerini anlattı” dedi.

Demirtaş’tan “kendi kaderini tayin hakkı” üzerine de mesajlar vermesini istediklerini dile getiren Özalp, “Kendisi de buna itiraz etmedi. Ancak kendi çizgisinde ısrarcı olduğunu, bu projenin Kürtler için daha iyi şeyler getireceğine inandığını belirtti. ‘Türkiye’yi sadece Türklere bırakmayız, bizim de Türkiye’mizdir’ dedi. Kuzey Kürdistan için de bi çeşit otonomi talep ettiklerini anlattı“ ifadelerini kullandı.

PDK Bakur Genel Başkan Yardımcısı Özalp, Demirtaş’ın açıkça Kürt partilerin birlikte çalışması gerektiği mesajını verdiğini belirterek, şu ayrıntıları dile getirdi:

“Fakat biz kendisine PKD Bakur olarak Türkiye Meclisi’nde yer almak istemediğimi söyledik. O da birlikte çalışmamız gerektiğini, bunun olumlu bir şey olacağını söyledi. ‘Yada biz de projemizi söyleyelim, siz de kendi projenizi söyleyin, böyle devam edelim, Kürdistani çizgi de olmalı, bir ihtiyaçtır. Sadece biz değil, tüm Kürtler HÜHA PAR da dahil birlikte çalışmamızı istiyor’ dedi.

Seçimler konusunda ise Demirtaş ‘üçüncü yol’ dediği Türkiye’deki demokratik çevrelerle birlikte ittifak yaparak seçimlerde büyük etki yaratacaklarını belirtti. Ancak biz bunu eleştirdiğimizi dile getirdik, siyasi bir liderin Türkiyelileşme söyleminin özelikle Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını savunan gençlerde reaksiyona neden olduğunu söyledik. O da bu eleştiriyi gözden geçireceğini belirtti.”

Demirtaş ile gerçekleştirdikleri görüşmenin insani olduğunu, siyasi ve ideolojik konuları da tartıştıklarını anlatan Özalp, ancak bunun bir yol haritası oluşturmak için yapılan bir görüşme olmadığını vurguladı.