Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, bütçe görüşmeleri, Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Bülent Arınç’ın yaptığı açıklamalara ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile istifa eden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yıllardır “faiz lobisi” kavramını ortaya koyarak düşmanlaştırdığını söyleyen Paylan, “Maalesef dün AKP tefecilerin, faiz lobisinin önünde diz çökmüştür. Neden? Çünkü mecbur kaldılar. Türkiye'nin kasası bu 2,5 yılda boşaldı” diye konuştu.

Esnafın, çiftçinin, işçinin, emeklilerin, yoksulların borçlu olduğuna değinen Paylan, “Demek ki acı ilacı çiftçiler, esnaflar, emekliler, yoksul işçiler içecekmiş” ifadesini kullandı. Bağımsız İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın anayasa çalışmasına yönelik iddialarının sorulması üzerine Paylan, “Bir Meclis'te anayasa çalışması, tartışması yapılması doğal olandır. Anayasa tartışması yapılmaması doğal olmayandır. Geçmişte AKP, MHP, HDP, CHP hep beraber anayasa çalışması yaptılar ve 60 maddeyi Meclis'ten geçirmek üzerinde mutabık kaldık. Bu anlamda da hiçbir sorun yoktu. Hem AKP hem MHP ile o zaman masaya oturduk. Demokrasiler müzakere etme rejimleridir. Partilerin bir arada her türlü anayasa çalışması yapması doğal olandır. Bunu yaptığımız zaman toplumumuzdaki kamplaşmaları, kutuplaşmaları gideririz ve daha demokratik bir Türkiye'ye doğru ulaşırız” şeklinde konuştu.

ARINÇ’IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç'ın, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın tutukluğunu eleştiren açıklamalarıyla ilgili sorulan soruya Paylan, açıklamaları önemli bulduklarını ancak yıllardır süren bir sessizliğin de olduğuna dikkat çekti. Paylan, “Bu açıklamayı önemli buluyorum ancak yıllardır bu ülkede büyük hukuk katliamları oldu ve sessiz kaldı. Elbette önemli ama neden şimdi ve bunun gereği için ne tip sorumluluklar alacak? Herkes sorumluluk almalı ve Bülent Arınç'ın da sorumluluk almasını önemsiyorum” dedi.