Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı ardından CHP Sözcüsü Faik Öztrak basın toplantısı düzenledi. Gündemdeki gelişmeleri değerlendiren Öztrak, yeni eğitim öğretim yılına ilişkin, “Salgın nedeniyle vefat eden vatandaşlarımızın sayısı geçen yıl bu zamanlar 50 civarındaydı. Üst üste yapılan hatalar sonucunda şimdi bu sayı 300’e dayandı. Bu ortamda okulları açıyoruz ve hala sınıf mevcutları kalabalık olan okullarımız var. Bu okullarda öğrenci yoğunluğunu azaltmak için ikili eğitime geçmek bir seçenek olabilir” dedi.

EĞİTİM ÖĞRETİM

Öztrak, Meksika’nın ardından okulları en uzun süre kapatan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak, “Saray yönetimi, turizmden ve sanayiden gelecek dövize verdiği önemi, çocuklarımızın geleceğine, eğitimine vermedi. Salgında pek çok öğrenci uzaktan eğitime ulaşamadı, ulaşanlar da bir şey anlamadı. Bir nesil, göz göre göre heba olma noktasına geldi. Şimdi bu açığı kapatmak için hükümete, eğitimcilere, velilere ve öğrencilere, büyük görev ve sorumluklar düşüyor. Sağlık Bakanı’nın açıklamasına göre; öğretmenlerde iki doz aşı oranı yüzde 70’lerde. Genel aşılanma oranında da ise henüz yüzde 50’yi yakalayamadık. Aşılamadaki gecikmeler yavrularımızın da sağlığını tehdit ediyor. Aşılamayı hızlandırmak için gerekiyorsa bir takım ödül ve teşvik programları uygulanmalı. Bunu yapan çok sayıda ülke var” dedi.

‘MİLLETİMİZ UNUTMADI’

Öztrak, 19 yıllık AKP hükümeti döneminde, dış politika, ekonomi gibi pek çok alanda devletin kurumlarını ve kapasitesinin çöktüğünü belirterek, “En çok zarar verdiği alanlardan biri de milli vasfını bitirip, kendi siyasetine meze ettiği, vesayet altına aldığı eğitim sistemimiz oldu. Bu kafanın iş başında olduğu ülkemizde, 19 yılda 8 kez, yani neredeyse her iki buçuk yılda bir Milli Eğitim Bakanı değişti. Küçücük çocuklarımızın kafasına kapı vurur gibi vurmaya cüret eden bir anlayış, onları bilimle, ilimle, irfanla donatamaz. Çocuklarımızı saç tıraşı nedeniyle, herkesin içinde azarlayan bu kafa, sorgulamayı, analitik düşünceyi, bırakın öğretmeyi, kendisi bunlardan bir şey anlamaz. Erdoğan hükümetlerinin elinde, denetimsiz yurtlarda çocuklarımız yanarak can verdi. Sarayın himayesine mazhar vakıflardan birinin yurtlarında, onlarca çocuğumuz cinsel istismara uğradı. Bir de üstüne Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı çıktı, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ dedi. O bakan hakkında verilen gensoru da AK Parti oylarıyla reddedildi. AK Partili vekiller, o bakanı tebrik etmek için Meclis’te sıraya girdi. Bunları milletimiz unutmadı” ifadelerini kullandı.

ORTA VADELİ PROGRAM

Dün gece yarısı, 2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Öztrak, “Damat gidince kerameti kendinden menkul ‘Yeni Ekonomi Programı’ adı da gitmiş. Programın ismi ‘Orta Vadeli Program’ olmuş. Doğrusu da budur. 5018 Sayılı Kanun'a göre bu programın adı, 'Orta Vadeli Program’dır. Yine OVP, ilk defa kanunen yayımlanması gereken tarihte yayımlandı. Yeni Bakan, yasal sorumluluğunu yerine getirdi. Böylece bütçe süreci de resmen başlamıştır. Bu arada Orta Vadeli Program’ın, seçim sürecini de başlattığını görüyoruz. Gelecek yıllara ait büyüme, ortalama döviz kuru, enflasyon, istihdam artışı hedefleri ve işsizlik tahminleri, çok iyimser belirlenmiş. Bu yönetimin ekonomideki son üç yıllık performansına bakıldığında, Orta Vadeli Program sanki Alis Harikalar Diyarında kitabı gibi geliyor” diye konuştu.

REZALET

Öztrak, ABD’nin, bedeli karşılığında 3 bin Afgan’ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılmasını istediği iddialarına ise “Rezalet bir iddia. 250 bin dolarlık konut alana vatandaşlık satarsanız eloğlu da bu teklifi yapmaya cesaret eder. Bu iddia vahimdir. Bu işin altı, üstü, önü, arkası ortaya çıkarılmalıdır” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sosyal medya düzenlemesi hakkındaki açıklamasına Öztrak, “Türkiye Cumhuriyeti devletinde herkesin görevi belirlenmiştir. Benim bildiğim bu görevler arasında sosyal medyanın denetlenmesi yoktur. Bu ülkede yolsuzluklarla ilgili ağzından bir kelime çıkmayan Diyanet’in başka her konuda fikri olduğunu görüyoruz. Siyaset yapmak istiyorsa cüppesini çıkaracak siyasete gelecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı AK Parti siyasetinin aparatı haline getirmeye kimsenin hakkı yoktur” dedi.

40 MİLYAR DOLARLIK FATURA

Erdoğan’ın Taliban yönetimini ikna ederse Afgan sığınmacıları iade edebileceği iddiası için Öztrak, “Genel başkanımız böyle hareket edilmesi gerektiğini yıllardır söylüyor. Onlar da olmadık suçlamalarda bulunuyor. Aklın yoluna gelmek zorunda kalmışlar. Akli selimin gösterdiği noktaya gelene kadar bu milletin sırtına en az 40 milyar dolarlık fatura yüklendi” ifadelerini kullandı.