CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, basına getirilen yasakları eleştirirken, “Sözde Cumhurbaşkanı” ifadesi kullanmasına AKP'den gelen tepkilere yanıt verdi. Cumhurbaşkanlığı yeminini anımsatan Öztrak, “Partisinin kongrelerine katılıyor. Muhalefete, muhalefet liderlerine ağzına geleni söylüyor. Sonra da ‘Sözde Cumhurbaşkanı’ denince alınıyor. Bugün bu ülkede ciddi bir devlet krizi yaşanıyorsa, bunun nedeni, tarafsızlık yeminine sadık kalmayan cumhurbaşkanının partisine genel başkan olmayı tercih etmesidir. Madem partili cumhurbaşkanlığı istiyordunuz, o zaman cumhurbaşkanlığı yeminini de değiştirecektiniz. Hem tarafsız Cumhurbaşkanı zırhını giyip, siyasi eleştirilerden kendinizi münezzeh göreceksiniz hem de partili cumhurbaşkanı olarak, dilediğinize dilediğiniz hakareti savuracaksınız. Oh ne ala” dedi.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP MYK toplantısı sonrasında genel merkezde basın toplantısı düzenledi.

BU KAÇINCI DAVA

Öztrak, son dakika bilgisi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aleyhine 1 milyon TL’lik manevi tazminat davası açması için “Bu açtıkları kaçıncı dava? Onlar dava açmaktan Genel Başkanımız da dava kazanmaktan yorulmadı” demekle yetindi.

Öztrak’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ MESAJI TAM BİR KARA MİZAH

Demokrasilerde en temel haklardan biri, halkın doğru haber alma hakkıdır. Millet yasama, yürütme ve yargı organlarını, haber alma hakkını kullanarak denetler. Basın özgürlüğünün olmadığı bir yerde, ifade özgürlüğü de olmaz. Bu nedenle özgür basın, vatandaşların gözü, kulağı ve sesidir. Çağdaş demokrasilerde medya, kuvvetler arasında, en önemli denge ve fren sistemlerinden biridir.  Bu nedenle de ‘dördüncü güç’ olarak tanımlanır. Dün, Çalışan Gazeteciler Günü’ydü. Ucube tek adam vesayet rejimine geçildikten sonra, özgür basın üzerindeki baskılar hızla arttı. Türkiye, 180 ülkenin değerlendirildiği Basın Özgürlüğü Endeksi’nde, 2020 itibariyle 154. sırada. Kongo bu ligde bizim dört sıra üstümüzde. Rakiplerimiz Brunei, Ruanda gibi ülkeler. 2020’de de gazetecilerimiz, ciddi baskılarla, karşı karşıya kaldı. 68 gazeteci 2021’e cezaevinde girdi. Geçtiğimiz yıl gazeteciler 479 kez hâkim karşısına çıktı. 78 gazeteci gözaltına alındı, 25’i tutuklandı. Basın ve yayın organları da sarayın istibdat rejiminden paylarını aldı. Televizyon ekranları RTÜK tarafından karartıldı. Saray’ın istediği gibi yayın yapmayan gazetelerin resmi ilanları Basın İlan Kurumu tarafından hiçbir hukuki dayanak olmaksızın kesildi. Yeni bir televizyon kanalı, Saray, yayın politikasını beğenmediği için, 26 günde yayın hayatını bitirdi. Hazine ve Maliye Bakanı damat, sosyal medya üzerinden istifa etti. Baskılara direnebilen birkaçı hariç, yazılı ve görsel basının büyük kısmı, Saray’dan icazet çıkmadığı için bu haberi veremedi. Millet 27 saat boyunca, buhran içindeki ekonominin başında kimse var mı, yok mu öğrenemedi. Basına baskı, darbe dönemlerini bile mumla aratacak düzeye ulaştı. Ama tüm bunların müsebbibi olan Saray, dün çıkmış; ‘basın özgürlüğünden vazgeçmeyiz” mesajları veriyor… Tam bir “kara mizah!”

SARAY GİBİ DÜŞÜNMEYEN HERKES TERÖRİST

En son ABD’de yaşanan olaylar, seçimi kaybeden popülist bir siyasetçinin, koltuğunu bırakmamak için neler yapabileceğini, ne kadar ileri gidebileceğini tüm dünyaya gösterdi. Son 10 yılda, sorunları çözmek yerine, kaşıyıp, istismar eden, yalanı doğruymuş gibi anlatarak oy devşiren popülist siyaset tarzı, dünyanın her yerinde kutuplaşmayı, ayrışmayı derinleştirdi. Popülist siyasetin kutuplaştıran zehirli diline en aşina ülkelerden biri de biziz. Cumhurbaşkanı koltuğunda oturan, AK Parti Genel Başkanı’nın, birine ya da birilerine hakaret etmediği tek bir gün yok.  Saray gibi düşünmeyen herkes terörist… Saray; bu ülkede gazetecileri terörist ilan etti. Nobel ödüllü edebiyatçılarımızı terörist ilan etti.  Soğan deposu sahiplerini terörist ilan etti.  Elinde doları, avrosu olan vatandaşlarımızı terörist ilan etti. Anayasa referandumunda ‘hayır’ oyu verenleri terörist ilan etti.  Mahalli İdare seçimlerinde, Millet İttifakı’na oy veren yurttaşlarımızı terörist ilan etti. Şimdi de Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamasına tepki gösteren öğrencileri terörist ilan ediyor. Bu gidişle bu ülkede, terörist iftirasına muhatap olmayan kimse kalmayacak.

AĞZINA GELENİ SÖYLÜYOR SONRA DA SÖZDE CUMHURBAŞKANI DENİNCE ALINIYOR

Gençlerimiz, neden okuyacakları üniversiteye bu şekilde rektör atanmasına karşı çıkıyor? Onlara haksız yere terörist diyerek itibarsızlaştırmaya çalışmak yerine, taleplerine kulak verseniz ne çıkar?  Tepesine çıktığınız kibir kuleleriniz mi çatlar? Peki, milletin en az yarısına bu ağır iftiraları atan, milletini ‘terörist’ diyerek bölüp parçalayan kim? Anayasamıza göre; milletin bölünmez bütünlüğünü korumaya, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağına, görevini tarafsızlıkla yerini getireceğine, namusu ve şerefi üzerine yemin eden, Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan, AK Parti Genel Başkanı. Peki, bu yeminin gereğini yerine getiriyor mu? Ne gezer… Partisinin kongrelerine katılıyor. Muhalefete, muhalefet liderlerine ağzına geleni söylüyor. Sonra da ‘Sözde Cumhurbaşkanı’ denince alınıyor. Bugün bu ülkede ciddi bir devlet krizi yaşanıyorsa, Bunun nedeni, tarafsızlık yeminine sadık kalmayan cumhurbaşkanının partisine genel başkan olmayı tercih etmesidir. Madem partili cumhurbaşkanlığı istiyordunuz, O zaman Cumhurbaşkanlığı yeminini de değiştirecektiniz. Hem tarafsız Cumhurbaşkanı zırhını giyip, siyasi eleştirilerden kendinizi münezzeh göreceksiniz hem de partili cumhurbaşkanı olarak, dilediğinize dilediğiniz hakareti savuracaksınız. Oh ne ala… Türkiye’miz bu ucube tek adam vesayet rejimiyle, anayasal devlet olmaktan çıkmış, kâğıt üzerinde anayasalı bir devlete dönüşmüştür.  Bugün millete askıda kuru ekmek layık görülüyorsa, işsizlik bir tsunamiye dönüştüyse, nedenleri burada aranmalıdır.

HARİRİ AİLESİ, TARLANIN TAŞIYLA TARLANIN KUŞUNU VURDU

Tüm yurttaşlarımızın, bu fotoğrafa dikkatlice bakmalarını rica ediyorum. Bu sıradan bir fotoğraf değildir. Bu fotoğrafta; tek kuruş borcu olmayan, kasasında milyarlarca lirası olan Türk Telekom’u soyan, Lübnanlı Hariri ailesinin bir ferdi var. Bu aile Hazine’ye, Telekom’un özelleştirme bedelini, Türk bankalarından borç alıp ödedi. Sonra milyarlarca dolarlık temettü gelirini, Türkiye’den Lübnan’a kaçırdı. Bizim bankalara 3,5 milyar dolarlık kredi borcu taktı. Bu borcu, Türk Telekom’un üzerine yıkıp, kaçıp gitti. Yani Hariri ailesi; tek bir kuruş ödemeden ‘tarlanın taşıyla, tarlanın kuşunu vurdu’ ve tarlayı korumakla görevli Yönetim Kurulu üyelerinin hepsi, bugün Beştepe Sarayı’nda. Saray, Hariri ile ekonomik ve ticari ilişkilerin ele alındığını söylüyor da bu ticari ilişkiler konuşulurken, Türk Telekom’daki milyarlarca dolarlık vurgunun hesabı da acaba sorulmuş mudur? Tüyü bitmedik yetim hakkı istenmiş midir? Hiç zannetmiyoruz. Peki Beyefendi, bir kuruş ödemeden Telekom üzerinden milyarlarca dolar vurgun yapan bu adamla, aynı masaya nasıl oturdunuz? Hiç içiniz sıkılmadı mı? Onu da hiç sanmıyoruz. Ne de olsa bu fukara milletin sırtından doyan doyana…

BU KADAR FARK NEYİN NESİ

2021’de karşı karşıya olduğumuz en önemli sorunlardan birinin; borçların ödenmesindeki güçlük ve bankalardaki varlık kalitesinin bozulması olduğunu son birkaç basın toplantısında söylüyorum. Maalesef bu konuda da veri kalitesinde büyük sorunlarımız var. BDDK kredi riskinde önemli artış olan ve yakın izlemeye alınan kredi tutarının, Kasım 2020 itibariyle 59 milyar lira olduğunu söylüyor. Ancak Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu, Eylül 2020 itibariyle, yakın izlemedeki kredi tutarının 360 milyar lira olduğunu raporluyor. İki kurumun rakamları asında 6 kat fark var. Bu kadar fark neyin nesidir?

AŞILANMADA TIK YOK

Salgın yönetilemiyor. Dünya üzerinde 50 ülke aşılamaya başladı. Bazı ülkelerde nüfusun aşılanan kısmı yüzde 20’ye yaklaştı. Biz de tık yok. Ortada doğru dürüst bir aşılama programı yok. Tüm testlerden geçmiş, üçüncü faz çalışmaları tamamlanmış aşılardan Türkiye’ye gelen yok. Gelen Çin aşısı da halen incelemede… Türkiye’nin alacağı Çin aşısı için Brezilya ve Endonezya’daki üçüncü faz çalışmalarını açıkladı. Türkiye’de kendi çalışmasını açıkladı. Aşının etkinliği konusunda rakamlar birbirinden farklı… Ama kaybedilen zamanla her gün insani kayıplarımız artıyor. Yönetim kabiliyetini yitiren bu hükümetin elinde, ülkemiz yönetilmiyor, adeta savruluyor. Ekonomi başta olmak üzere her alanda büyük sorunlar birikti. Bir şeyler yapılmazsa çığ gibi üzerimize düşmesi an meselesi… Saray ise çalgılı, türkülü eğlencede, biz 2021’de Millet İttifakı ortaklarımızla, ülkemizi, ekonomimizi, hukuk devletini ve demokrasiyi, milletimizle birlikte yeniden ayağa kaldırmak için hazırız. Bunun bir partiyi, bir siyasetçiyi sevip sevmemekle ilgisi yok. AK Parti’ye oy veren vatandaşlarımız dâhil, herkes artık şunu açıkça görüyor: Ülkemizin kaybedecek bir dakikası bile yok.

BAHÇELİ’YE YANIT VERMEDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ‘sözde cumhurbaşkanı’ tepkisinin sorulması üzerine Öztrak, “Bahçeli’nin hezayan içinde sarf edilmiş sözlerini ciddiye almamız, bu ipe sapa gelmez değerlendirmelere cevap vermeyi doğru bulmuyorum” dedi.

İSTİŞAREDE HER ZAMAN HAYIR VARDIR

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal’ın “HDP hariç her siyasi parti ile görüşürüz” demesi ile beraber ittifak ve erken seçim tartışmaları için Öztrak, “Herkes istediği parti ile görüşmekte özgürdür. İstişarede de her zaman hayır vardır. Bu toplantılarda her zaman merak ediyorum işsizlik, mutfaktaki yangın görüşülüyor mu? Tehlikeye düştüğünü gördüğü koltuğu korumak için formül arama toplantılarıysa bunlar, milletimize hiçbir yararı yoktur” dedi.

SARAYDAN DÜRBÜNLE BAKIYOR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “kriz yok, seçimler normal zamanda olacak” demesi hakkında Öztrak, “Bu sözler, saray sosyetesinin milletin halini görmediklerinin en güzel göstergesi. Türkiye’de ekonomik kriz değil ekonomik buhran var. Hükümet krizi değil devlet krizi var. Memlekette büyük bir toplumsal buhran var ama anlaşılan bunlar saraylarından dürbünle bakıyor. Millet önüne sandık gelsin diye gün sayıyor” yanıtı verdi.

KAFTANCIOĞLU’NDAN DA BOĞAZİÇİLİ 49 GENÇTEN DE ÖZÜR DİLEME NOKTASINA GELECEKLER

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki söylemler için Öztrak, “Yakında Boğaziçi’nde okuyan 49 öğrenciden de Kaftancıoğlu’ndan da özür dileme noktasına gelecekler” dedi.

ANAYASA, AKP GENEL BAŞKANINA BÖYLE BİR YETKİ VERMİYOR

‘Sözde cumhurbaşkanı’ tartışmalarının yeniden sorulması üzerine Öztrak, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Kimse kaynağını bu anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz. Tarafsızlık yemini edeceksiniz, sonra cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacaksınız AK Parti Genel Başkanı olacaksınız, sonra hem savcı hem yargıç olacaksınız, istediğinizi terörist ilan edeceksiniz. Bu anayasa, cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan AK Parti Genel Başkanına böyle bir devlet yetkisi vermiyor” dedi.

Whatsapp’ın güvenirlilik tartışmasıyla ilgili Öztrak, “Şu anda bu dijital dünyada yaşanan gelişmelere baktığımızda. Küresel düzenlemelere ihtiyaç olduğu ortaya çıkıyor. Saray hükümeti, sosyal medyaya sansür uygulayacak yollar aramak yerine, ülkenin verilerinin korunmasına yönelik düzenlemelere yer vermesi gerekiyor” dedi.