Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayan Suriye ve Irak’a asker gönderme yetkisinin uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresine ilişkin konuştu.

HDP olarak tezkereye hayır diyeceklerini belirten Özsoy, Türkiye’nin hem iç politikada hem de dış politikada ulusal çıkarlarını farklı tarif ettiklerini belirtti. Özsoy, “Farklı tarif ettiğimiz için argümanlarımız ve oylarımız da farklı oluyor. Biz Türkiye’nin Suriye’den Libya’ya çete ihraç etmesini ulusal çıkar olarak görmüyoruz. Türkiye’nin Suriye’deki politikalarını Türkiye halklarının ve Suriye halklarını çıkarına olmadığını düşünüyoruz. Bu bir siyasi tercih ve siyasi fark meselesidir” dedi.

‘HÜKÜMET TEŞEKKÜR ETMELİ’

Özsoy, “Kobanê soruşturması” kapsamında HDP’nin dönemin MYK üyeleri ve eski milletvekillerinden oluşan 17 kişinin tutuklandığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Tutuklamalara gerekçe olarak Kobanê protestoları sırasında yaşanan bütün olayların tek sorumlusu olarak HDP’ye hedefe koyup, desturunu da evlendiği zaman Saraya koşup hediyeler alan savcılara yaptırdılar. Bir konsept dahilinde Kürt meselesi başta olmak üzere sizin hoşunuza gitmeyecek şekilde konuşan herkesi cezaevine atma niyetiniz var. Hodri meydan diyoruz. 5 yıldır yapıyorsunuz bunu. 5 binden fazla arkadaşımız şu anda cezaevinde. Bütün bunlardan sonra hiç kimse bizim kurumuza bakmasın, iktidarın ulusal çıkar dediğine biz ulusal çıkar demeyeceğiz. Aynı gemide falan da değiliz. O gemiden çoktandır HDP’yi atmaya çalışıyorsunuz. HDP hala barış diyorsa hükümet HDP’nin ayaklarına kapanıp teşekkür etmeliydi.”

‘KOBANÊ TARİHSEL BİR FIRSATTI’

Tutuklanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in, Kars’ta herkesin belediye başkanı olduğunu vurgulayan Özsoy, “Ayhan Bilgen’i tutuklayacaksınız, bizde oturup Türkiye’nin ulusal çıkar teranelerini dinleyeceğiz” dedi. Özsoy, Kobanê’nin bir sembol, toplumsal ve siyasal düzen ile tarihsel bir fırsat olduğunu belirterek, “Kobanê’de Kürt Türk ilişkilerini yeniden dizayn edebilmek için tarihsel bir fırsattı. Ama bu fırsat paramparça edildi. O dönemde yaptığınız Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından bu yana memleket bir girdabın içerisine girmiş, o gün bugündür bu ülkede istikrar sağlanmadı, sağlanmayacaktır” diye belirtti.

‘KOMİSYON KURALIM’

Türkiye’de adalete hiç kimsenin güvenmediğini sözlerine ekleyen Özsoy, AKP’nin kendisinin de yargıya güvenmediğini belirtti. Özsoy, şöyle devam etti: “HDP’yi böyle bir yargının eline verdiniz. Biz gelin hakikati açığa çıkaralım diyoruz. Kobanê basitçe bir kasabanın direnmesi değil, bir sürecin başlamasaydı. Meclis’te çoğunluğu sizin olan bir komisyon kuralım. Yasin Börü ile ilgili bir dava devam ediyor, etsin, yapanlar yargılansın. Hala tam sayısını bilmediğimiz vatandaş öldü bu ülkede. Yasin Börü dışında takibi yapılan tek bir dava yok o ölümlerle ilgili. Diğerleri vatandaş değil mi, kim öldürdü, kamera kaydı yok mu? İktidar olarak sizin ortaya çıkarmak sizin göreviniz.” 

‘ÖLENLERİN ÇOĞU HDP’LİYDİ’

Kobanê eylemleri sırasında yaşamını yitirenlerin çoğunluğunun HDP üyesi olduğunu vurgulayan Özsoy, “Bizim insanımızı katledecekler günahını da bize atacaklar. Neden? HDP twett atmış. Twette ne diyor insanlar protesto hakkını kullansın diyor. Tweten içeriğine baktığınız zaman suç teşkil eden bir durum yok. Bu devleti yönetenler ne olduğunu çok iyi biliyorlar. Biz hesap soracak durumdayız. Bu konuda ve geri adım atmayacağız. Devlet protesto eden halkın güvenliğini almak zorundadır.”