Türkiye’nin dört bir yanındaki Balkan dernekleri, kardeş belediyeler ve belediyelerdeki balkan masalarının temsilcileri Bornova Belediyesi iş birliğinde düzenlenen Balkan İş Birliği Toplantısı’nda bir araya geldi. Bornova Yeşilova Höyüğü Ziyaret Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sözcüsü ve Balkan Masası Başkanı Faik Öztrak, CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu, Balkan Rumeli Türkleri Federasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu, CHP milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantıda Balkanlarla ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin görüş ve önerileri dinlendi. Program sonrası Öztrak ile Özel açıklamalarda bulundu. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen ve pandemiye rağmen yapılan AKP İzmir İl Kongresi’ni eleştiren Öztrak, salgının ciddiye alınması gerektiğini söyledi. “Bu salgından en çabuk çıkan bu salgınla mücadeleyi kazanan ülke olacak. Bu salgından, ekonomik altyapısına en az zarar vererek çıkan ülke bu salgının galibi olacak. Ne demek galip olacak? Bu salgın dünyada, bizim birinci ve ikinci dünya savaşlarında gördüğümüz tahribattan daha fazla tahribat yapan bir salgın… Biz zaten 2014 yılından beri sürekli ekonomik olarak patinaj yapıyorduk. 2018 yılında yeni gelen tek adam parti devleti rejimiyle birlikte devletimiz de bir krizin içine girmişti, bunun üzerine pandemi de geldi, şimdi ciddi bir buhran yaşıyoruz. Bunu bir an önce atlatıp ekonomimizi bir an önce faaliyete geçirmemiz lazım ki bu pandemi sürecinde dünyada kısalan üretim ve ticaret zincirlerinin sunduğu avantajlardan yararlanabilelim. O nedenle biz kaç zamandır şunu tartışıyoruz, diyoruz ki; bu pandemide gelir desteğini en az veren ülke biz olduk. 

En yüksek faizle kredi veren ülke de biz olduk. Bu ikisini yan yana koyduğumuzda Türkiye’nin önümüzdeki süreçte ciddi bir borç yükü ile karşı karşıya kalacağını görüyoruz. Bunların aşılması lazım. Biz neden soruyoruz 128 milyar dolar rezerv kaybının hesabını? 128 milyar dolar rezerv buharlaştı. Şimdi biz yüksek faizle ekonomiyi tutmak zorunda kalıyoruz. Ya yüksek faize razı olacağız ya da değersiz Türk Lirası’na. Bu ikisinin arasında sıkışıp kaldık. Onun için salgını ciddiye alalım” ifadelerini kullandı.

'İKİYÜZLÜLÜĞÜN FOTOĞRAFIDIR’

Özel ise, AKP İzmir İl Kongresi’nin ikiyüzlülüğün ve samimiyetsizliğin fotoğrafı olduğunu belirterek, “Bir siyasi çıkar uğruna, eriyen oylarına sahip olabilmek için ‘iktidardan gitmiyoruz, ayaktayız’ izlenimi verebilmek için seyircisiz yapılması gereken kongreleri seyircili, mesafeyle yapılması gereken toplantıları da sıkış tepiş yapıyor. İzmir Kongresi’nde görüntüleri; Trabzon’da, Ordu’da, Rize’de kendisi hazırlamıştır. Salgına rağmen tıklım tıklım salonları övmek, salondakileri el ele tutuşmaya davet etmek ve bunun AKP’nin gücü olduğunu söylemek, İzmir ve civarındaki illerdeki teşkilatlarına talimat niteliğinde olmuştur. 

Hepimiz biliyoruz ki sadece İzmir değil birçok ilden otobüslerle İzmir’e AKP üyeleri getirilmiş ve o salona izdiham yaratacak şekilde sıkış tepiş sokulmuştur.  Bu tablodan 14 gün sonra ortaya çıkacak vakaların, ölümlerin tamamının sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan ve onun siyasi hırsıdır! O zaman İzmir’deki lokantacının ne günahı var? Lokantacılar ayakta kalabilmek için lokantaya 1 masa 1 sandalye koyalım diyorlar, kabul etmiyor. Ne günahı var İzmir’deki kahvehanecilerin? Böyle bir sıkışıklıkta bulaşmayan virüs kahvehanelere 10 tane müşteri almakla mı bulaşacak diye soruyorlar. Bu, vatandaşın pandemiye inancını ve devletin bu konudaki telkinlerinin samimiyetini sorgulatıyor” diye konuştu.