Meclis Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konuşmaları ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, söz aldı.

Bakan Soylu’nun “Bizim Türkiye’mizde” sözlerini hatırlatarak, “Siz kimsiniz, siz bu ülkenin sahibi değilsiniz. Bizler hep beraber bu ülkenin sahibiyiz. Siz ev sahibisiniz biz misafir değiliz. Biz de sizler gibi ev sahibiyiz. Anlayın bunu bir kere. Siz ev sahibisiniz. Kürt halkı misafir. İşte ayrımcılık, işte bölücülük budur bu. Sizler gibi bizlerde bu ülkenin topraklarının sahibiyiz. Bu ülkeye demokrasi, özgürlük, barış, adalet gelsin diye mücadele ediyoruz. Asla vazgeçmeyiz. Bunu öğreneceksiniz. En başta da siz öğreneceksiniz” dedi.

İçişleri Bakanı Soylu’yu “kumpasçısınız” sözleriyle tanımlayarak, Kobanê Davası’nda unutulan TEM belgesini hatırlatan Oluç, “Bu bakanın başında olduğu şube, şu şu kişileri, tutuklayın, şunlar hakkında dava açın. Kumpasınız orada da ortaya çıktı. Kumpasçı bir bakansın sen” ifadelerini kullandı.

‘HER KONUŞMASI SUÇ’

Oluç, devamla şunları belirtti: “Sizde önce hüküm sonra hukuk gelir değil mi? Biraz evvel bunu gördük. Milletvekilimizin başına herhangi bir şey gelmesi halinde sorumlu Süleyman Soylu’dur. Önce yık, sonra hukuk değil mi? Her konuşması suç, her konuşmasında yasa ve anayasa çiğniyor. Her konuşmasında manipülasyon var. Buraya her sene geliyor, kavga çıkarıyor. Neden? Gerçeklerin konuşulmasını engellemek için, kendi yaptığı hukuksuzlukları, demokrasi düşmanlığının konuşulmasını engellemek için. Siz hukuk ve demokrasi düşmanısınız.

HESAP SORACAĞIZ

Yazıktır, Türkiye Cumhuriyet’inde çok suç işleyen bakan görüldü. Ama hakkında mafya iltisaklı, mafya irtibatlı olduğu ilk kez bir bakan hakkında bu kadar ayyuka çıktı. Hesap vereceksiniz. Yüce Divan’da hesap soracağız. Türkiye’yi gri listeye siz düşürdünüz. Şimdi yalanın alası, odağı, merkezi İçişleri Bakanının kendisidir. O zaman hakkında soruşturma açılsın, Yüce Divan’ın önüne gidilsin. Aklansın. Aklanmadığı sürece burada ve her yerde hakkındaki iddialar söylenecektir. Asla aklanmadan insan önüne çıkamayacaktır. Siz arkasında durmayın, çünkü aklanamadığı zaman suç ortağı olacaksınız.” (Ankara/MA)