Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Oluç, “İktidar halkta huzur bırakmadı. Bugün TÜİK’in enflasyon verileri açıklandı. Bunlar TÜİK’in hormonlu ve oynanmış verileri ama ona rağmen tablo son derece vahim” dedi.

TÜİK’İN YALANI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına dair Oluç, “TÜİK aylık verileri yüzde 13.58 olarak açıklandı. Enflasyon Araştırma Grubu var ENAG, ENAG Aralık 2021 enflasyon verilerini yüzde 19,35 olarak açıkladı. TÜİK’ten 6 puan fazla açıkladı. TÜİK yıllık enflasyonu yüzde 36 olarak açıkladı. ENAG ise yıllık enflasyonu yüzde 82,81 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon bazında TÜİK’in yalanının boyutu yüzde 50’ye varıyor” ifadelerini kullandı.

‘FAİZ TAKINTISI SEBEP ENFLASYON SONUÇ’

Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) Aralık’ta yüzde 19,08’lik bir artış, 2021 yıllık artışı ise yüzde 80’e varmış durumda olduğunu belirten Oluç, “Enflasyon TÜİK’in üzerinde oynanmış verilerine rağmen bile 19 yıllık bir rekor kırdı. En son Mayıs 2003’te TÜFE yüzde 30’un üzerinde çıkmıştı. Şimdi 19 yıl sonra, Mayıs 2003’ten bugüne yeni bir rekor kırılmış olmuş oldu. Nisan 2001’de ise ilk kez aylık TÜFE yüzde 10’u aştı. Nisan 2001’den bu yana ilk kez aylık TÜFE yüzde 10’u aştı. Bu neden kaynaklanıyor? Yanlış ekonomi politikaları, yanlış tercihler ve faiz takıntısı. Hani faiz sebep enflasyon sonuç diyorlardı ya öyle değil. Faiz takıntısı sebep enflasyon sonuç. Durum karşımızda” şeklinde konuştu.

ZAMLAR

Elektrik, doğal gaz ve temel ihtiyaç maddelerine gelen zamlara dair de konuşan Oluç, “100’ün üzerinde zam yapıldı. Vahim bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu kadar yüksek zamlar yapılmışken TÜİK yüzde 36’dan bahsediyor. Bu gerçek değil tabii ki biliyorsunuz. TÜİK diyor ki Aralık’ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,66 ile ulaştırma, yüzde 43 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 40 ile ev eşyası fiyatları artmış. Ancak yıllık enflasyona yüzde 36 diyor. Ekmek fiyatlarındaki bir yıllık değişime baktığımızda ortaya çıkan nedir biliyor musunuz, Ocak 2021’den bu yana yüzde 150 artış olmuş ekmek fiyatlarında. Un fiyatlarında yüzde 162 artış olmuş. Şeker fiyatlarında yüzde 95, sütte yüzde 25, kuru fasulyede yüzde 100, mercimekte yüzde 140, deterjanda yüzde 150, tuvalet kağıdında yüzde 128. Bütün bunlar bir yıllık artış fiyatları. TÜİK ne diyor? Yüzde 36 arttı diyor. Yani hayali rakamlarla gerçekleri ters yüz etme peşindeler. Bu iktidar sonunda yanan ocakları söndürdü, kaynayan tencerelerin altını kıstı, ısınan hane bırakmadı, çocuklar yataklarına aç girmeye başladılar” diye aktardı.