Kamuoyunun merakla beklediği 'müjde'yi açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdiklerini ve hedeflerinin 2023 yılında Karadeniz gazını kullanıma sunmak olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, iktidar tarafından günlerdir “müjde” olarak propagandası yapılan doğalgaz keşfine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İktidarın tam anlamıyla tükenmişlik sendromu yaşadığını söyleyen Oluç, “İktidar her hafta yeni bir algı operasyonuyla gerçek sorunların tartışılmasını engelliyor.  Şimdi de şapkalarında çıkarttıkları tavşan; doğalgaz oldu” dedi.

‘BİR SÜRE DOĞALGAZLA İDARE ETMEYE ÇALIŞACAKLAR’

İktidarın geçtiğimiz haftaki algı operasyonunun merkezinde ABD’de Demokrat Parti'nin Başkanı Joe Biden olduğunu hatırlatan Oluç, Erdoğan tarafından “müjde” olarak açıklanan gaz meselesinin de bundan sonraki süreç için kullanılacağını ifade etti. Oluç, “Şimdi bir süre doğalgazla idare etmeye çalışacaklar ve bu doğalgaz gazıyla da 2023 seçimlerini hedefliyorlar. 2023 ifadesi de bunu gösteriyor. Yani gazla 2023 yılına kadar götürecekler. 2023 yılında da bu gazla seçimi almaya hedefliyorlar. Dolayısıyla bunların yüzde 50 artı 1’e ihtiyaçları var. Bu işi de yüzde 50 artı gazla almayı planlıyorlar” ifadelerini kullandı.

‘HALKIN SORUNLARINA CEVAP DEĞİL’

İktidarın algı operasyonlarının halkın gerçek sorunlarına çözüm üretemeyeceğini de kaydeden Oluç, “Çünkü teknolojik açıdan biliyoruz ki bugün bulunan doğalgazın üç yıl içinde üretime geçilmesi mümkün değil” diye belirtti.

Oluç, Türkiye’nin çok yakıcı sorunlarının olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Birinci sırada işsizlik var. İkinci sırada ayak bağlılığı geliyor. Dolayısıyla bu tarz algı operasyonlarıyla ekonomik, sosyal ve siyasal krizlerin çözülmesi mümkün değil.  Zaten dikkat ettiyseniz Erdoğan’ın açıklamalarının devam ettiği sürelerde 7,20 olan dolar, Erdoğan’ın müjdesini açıklaması sonrası 7,30’lara çıktı. Yani şapkadan tavşan çıkararak;  ekonomik, sosyal ve siyasal kriz aşmak mümkün değildir.”

2023 SÖYLEMİ 

Erdoğan’ın bulunan doğalgazın 2023 yılında çıkartılıp, halka ulaştırılacağı yönündeki söylemin tesadüf olmadığına dikkat çeken Oluç, 2023 tarihinin tamamıyla seçimlerle alakalı olarak verildiğinin altını çizdi. 

Oluç, “Gazla 2023 seçimlerini almaya hedefidir. Bu tür meselelerin hızlandırılmış adımlarla gerçekleşmeyeceğini herkes biliyor. Bunun bir süresi vardır. Gerçekten bu miktarda bulunmuş bir doğalgaz rezervi varsa bunun çıkarılması, işlenmesi ve piyasaya sürülmesi öyle çok alel acele yani bir inşaat yapar gibi bitirilemeyeceği çok açıktır. Ha şunu da söyleyeyim;  eğer ki bu ölçüde bir rezerv bulunmuşsa da, Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi bunu göremeyecektir” dedi.

‘AYDINLIK GÜNLERE DOĞALGAZ GAZIYLA…’

Erdoğan’ın “Önümüzde aydınlık bir yol” var şeklindeki söylemlerinin de karşılıksız olduğunu belirten Oluç, bu konuda şu yorumlarda bulundu: “Önümüzün gerçekten aydınlık bir yol olabilmesi için iktidarın yapması gerekenler vardır. Bunlar içi politikada demokrasinin uygulanmasıdır. Bunlar dış politikadaki yanlış ve savaşçı politikaların terk edilmesidir. Bunlar Kürt sorunundaki savaş politikalarından vazgeçilmesidir.  Toplumun eşit, refah ve adalete erişmesiyle mümkündür. Bu da doğalgazın gazıyla değil, gerçek politikalarla mümkündür.” 

Oluç son olarak iktidara “Bulunan doğalgaz nedeniyle beşli çete olarak adlandırılan yandaş firma ve şirketlere yeni imkanların yaratılmasını asla kabul etmeyeceğiz. Halkımız buna göz yummayacaktır. Bunun da böyle bilinmesini isteriz” sözleriyle uyarılarda bulundu.