Anayasa Mahkemesi’nin eksikliklerin tamamlanması istemiyle iade ettiği HDP’nin kapatılması talepli iddianame, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yeniden hazırlandı. Yargıtay Başsavcısı Bekir Şahin imzalı iddianame, Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi. Başsavcılığın 850 sayfalık iddianamesinde, yaklaşık 500 partili hakkında siyasi yasak isteniyor. Ayrıca HDP’nin banka hesaplarına tedbir konulması da talep edildi.

Kapatma davasıyla ilgili Mezopotamya Ajansı’na konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, AKP’nin tek başına iktidar olma vasfını kaybettiği 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerini hatırlatarak, iddianamenin yeniden Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesinin 7 Haziran’a denk gelmesinin tesadüf olmadığını söyledi. Oluç, “İktidar böyle zamanlarda sembolik günlerle mesaj vermeyi seviyor. 7 Haziran 2015’te AKP’nin kendi başına hükümet kuramamasına ve iktidardan uzaklaşmasına yol açan seçimlerin günüydü. O seçimlerde HDP 80 milletvekili ve yüzde 13 civarında oy aldı. Bu AKP’nin kaybedeceğine dair yaşanan bir ilk oldu. Bu tarihte Türkiye’de ve özellikle topluma çok önemli mesaj verildi. Şimdi 6 yıl sonra, aynı gün tekrardan kapatma davası açılarak, 6 yıl öncenin intikamı alınmaya çalışılıyor” dedi.

SİYASİ İNTİKAM

Kapatma davasının tekrardan 7 Haziran’da açılmasının siyasi intikam çabası olduğunu belirten Oluç, “AKP ve MHP’nin yaptıkları grup toplantılarında bu doğrultuda hakim ve savcılara talimat verdiler aslında. Yani bu meselenin hızla hukuki alanda sonuçlanması gerektiğine dair çok açık net yönlendirme yaptılar. Yargı zaten taraflı ve iktidara bağımlı bir yargı. Bu doğrultuda bir adım atılmış oldu. Bizler bunu bekliyorduk zaten. Bu siyasi bir intikam davasıdır, sonuçlarını hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

HDP’Yİ TASFİYE ÇABASI

Devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in itiraflarıyla yeniden ortaya saçılan devlet-mafya-siyaset ilişkisine değinen Oluç, “İktidarın bu kadar kirli ve çürümüş bir hale geldiği birçok iddia ile ortaya atılıyor. Savcının ve yargının yapması gereken bu çürümüşlüğü sorgulamaktır ama dediğim gibi yargı iktidara bağlı bir yargı. Bunun için kirli mafyatik ilişkileri ortaya çıkarmak yerine, yolsuzlukları ve hırsızlıkları ortaya çıkarmak yerine, HDP ile uğraşmayı tercih ediyorlar. Ama ne HDP’nin gerçek gündemini bozabilirler ne de toplumdaki hırsızlıklara, yolsuzluklara ve mafyatik ilişkilerine dair tepkileri bu yolla kanalize edebilirler. HDP’yi ve Kürt siyasetçileri demokratik siyasetten tasfiye etme çabasıdır. Kürt sorununu çözmemek için, demokratik ve barışçıl bir siyaset gerçekleştirmemek için, demokratik ve barışçıl bir siyaset yürüten HDP’yi tasfiye etmeye çalışıyorlar” diye belirtti.

‘SEÇMEN SAHİP ÇIKACAK’

Oluç, iktidarın HDP’ye yönelik çabalarında başarılı olamayacağını ifade ederek, “Bizim seçmenlerimiz, halkımız bizim yanımızda duracaktır ve siyasi temsilcilerine sahip çıkacaktır. Bu dönemi atlatacağız, atlattıktan sonra da demokrasi, özgürlük ve eşitlik açısından bir basamak daha ileriye gitmiş olacağız. Bugüne kadar açılmış olan kapatma davalarla, kapanmış olan partilerle ne Kürt siyaseti ne de Türkiye demokrasi ve barış güçlerinin unsurları demokratik siyasetten tasfiye edilemedi. Bundan sonra da olmayacağından en ufak şüphemiz yok” şeklinde konuştu.

MA / Berna Kişin