Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.

IKBY Başkanı Barzani, 10 Haziran’da bölgesel başkan seçilmesinden sonra ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapmasının önemini vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Barzani, görüşmenin ayrıntılarına ilişkin şunları kaydetti:

“Başkan seçildikten sonra yurt dışına gerçekleştirdiğimiz ilk ziyaret. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmekten memnuniyet duydum. İlişkilerimizin nasıl geliştirileceği üzerine uzun bir görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede her iki taraf için de önemli olan konulara detaylı bir şekilde değinildi. Bölgemiz, Türkiye ve Irak ilişkilerinde yeni bir sürecin başlayacağı kanaatindeyim. Ziyaretimin ilişkilerin geliştirilmesine vesile olmasını temenni ediyorum.”

IKBY Başkanı Barzani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’ı ziyaret etmesinin de çok önemli bir adım olacağı görüşünü dile getirdi.

‘TÜRKİYE ZOR SÜREÇLERDE YANIMIZDAYDI’

Irak ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiye de değinen Barzani, ticaret hacminin artırılmasında IKBY’nin nasıl bir rol oynayacağı sorusuna şu şekilde cevap verdi:

“(Irak ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler bağlamında) Bölgemizin rolü önemlidir. Türkiye ile Irak sınırında bulunuyor. Kürdistan bölgesi, şu anda Bağdat ile geçmiş dönemlere nazaran çok şükür daha iyi ilişkilere sahip. Türkiye ve Irak arasındaki mevcut ticaret hacmi 13 milyar dolar civarında. Cumhurbaşkanı ile toplantımızda yine ticaret hacminin büyütülmesinden söz edildi. Bunun başarılması için de gerekli adımların atılması hususunda Cumhurbaşkanı ile görüşmemizde etraflıca konuşabildik. Cumhurbaşkanı’nın bu hususta çok istekli olduğunu gördük ve Irak’ın ticaret hacminin artırılmasında hızlıca mesafe kaydetmesini bekliyor.”