'Memleket Hareketi' başlatan Muharrem İnce, düzenlediği tanııtm toplantısında yol haritasıyla birlikte hareketin kurucular listesini de açıkladı.

İnce, CHP'yi böldüğü iddialarına ilişkin soruya "Parlamenter sistem olsaydı bir bölme işlemi olurdu. 50 artı birde bölme işlemi olmaz. Biz gidip Cumhur İttifakı desteklemiyoruz ki, böyle bir şey yok niye bölelim. Bence buraya bölüyor diyenler, bir dört işlemi bilmiyorlar ve art niyetliler. Biz mecbur muyuz her hafta bir skandal olan partide siyaset yapmaya. Yani Atatürk diyemeyeceksin, Gazi Mustafa Kemal derim diyeceksin, en büyük örgütün başında duracaksın. Seninle siyaset yapamam ben ayrılırım, mecbur muyum. Bölme böyle olmaz" diye yanıt verdi. 

İnce'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Sosyal adalet, planlı kalkınma istiyoruz. Yolsuzlukla top yekün müdahale istiyoruz. Kamuda adaletli bir ücret dağılımı yapıyoruz. İşçilerin ve memurların temsiliyetinin arttığı toplu sözleşme istiyoruz. Tüm kamu kurumlarından güvenilir vergi istiyoruz. Yapacağız ve başaracağız.

Bir ekmek bir kap su yetmez, hayvanı can kabul eden saygı gösteren bir düzenleme istiyoruz. Yapacağız ve başaracağız. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmadığı, uygulayanlara cezaların verildiği bir düzenleme istiyoruz. 

Esnaf ve sanatkarlar için adil bir rekabet ortamı istiyoruz. Kindar değil, kardeşce yaşamayı isteyen bir nesil istiyoruz. Gerçekleri saklayan değil, ortaya çıkaran bir basın istiyoruz. Eğitimde fırsat eşitliği istiyoruz. Köy okullarının yeniden açılmasını istiyoruz ve açacağız. Okulları öğretmenlerle buluşturmak istiyoruz. Çocuklara en az bir dil öğretmek istiyoruz.

Bilişime ulaşmakta yasakların kalktığı ucuz ve hızlı istiyoruz.  Yurt dışında yaşama hayali değil, ülke içinde yaşamak isteyen bir nesil istiyruz. Yapacağız ve başaracağız.

KURUCULAR LİSTESİ

– Ahmet Özalp (siyaset bilimi profesörü)

– Ali Rıza Büyükuslu (işletme profesörü)

– Ali Tunç Can (uçak mühendisi)

– Alper Karaoğlan (beyin cerrahı)

– Ayberk Yağız (endüstriyel tasarımcı)

– Ayşe Özsoy Sarıkkamışlı (avukat)

– Aykut Demiray (bankacı)

– Barış Kuzgunbay (tıp profesörü)

– Berk Hacıgüzeller (mali müşavir)

– Berna Bütüner Karadeniz (siyaset bilimci)

– Bilin Neyaptı (iktisat doçenti)

– Burak Hasar (diş hekimi)

– Cüneyt Oğuz (yatırım bankacısı)

– Çiğdem Bayraktar Ör (yazar-yayıncı)

– Ebru Arıkan (iş insanı-eğitimci)

– Erkin Şahinöz (stratejik yönetim danışmanı)

– Gürbüz Evren (kalkınma uzmanı)

– Hüseyin Baraner (turizmci)

– Hüseyin Ercüment Değer (avukat)

– İlhan Düzyürek (yönetici)

– İlkay Yıldırım (ekonomist)

– İpek Özkal Sayan (siyasal bilgiler doçenti)

– Mehmet Kazancıoğlu (makine mühendisi)

– Mert Ünlü (ihracatçı)

– Meryem Şengül Kala (gazeteci-yapımcı)

– Muharrem Yıldız (eğitimci)

– Osman Kurtuluş (ortopedi ve travmatoloji uzmanı)

– Osman Serkan İleri (inşaat mühendisi)

– Özgür Serkan Yılmaz (üst düzey yönetici)

– Serkan Yahşi (inşaat mühendisi)

– Serkan Ufuk Akgül (iş insanı)

– Sibel Aracı (psikiyatrist)

– Tolga Yücel (oyuncu-yönetmen)

– Yağız Elver (akademisyen)

– Zeynep Hazal Tulgar (üniversite öğrencisi)

Toplumun her kesiminden arkadaşlarımızla, yılbaşına kadar bu kadromuzu daha da büyüteceğiz. Yılbaşında genişlettiğimiz programızla birlikte, karşınzıa olacağız. Pandemi koşullarında gecikmeler olursa şimdiden özür diliyoruz.

İNCE SORULARI YANITLADI: DIŞ POLİTİKA

Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili çok büyük yanlışlar yapıldı. Geneleksel dış politika terk edildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan parti genel merkezina alındı. CHP de AKP de MHP de iktidar olsa, kim olursa olsun Türkiye'nin dış politikası değişmezdi. AKP o kadar yanlışlıklar yaptı ki, devletten devlete ilişki kurmak yerine oradaki partilerle iş tuttular. Sonunda geldiğimiz noktada, 5 milyon mülteci ile topraklarımız tanıştı, yalnızlaştık. Geleneksel politikayı terk etmemek en doğrusu.

'BİZ MECBUR MUYUZ HER HAFTA BİR SKANDAL OLAN PARTİDE SİYASET YAPMAYA'

Parlamenter sistem olsaydı bir bölme işlemi olurdu. 50 artı birde bölme işlemi olmaz. Biz gidip Cumhur İttifakı desteklemiyoruz ki, böyle bir şey yok niye bölelim. Bence buraya bölüyor diyenler, bir dört işlemi bilmiyorlar ve art niyetliler. Biz mecbur muyuz her hafta bir skandal olan partide siyaset yapmaya. Yani Atatürk diyemeyeceksin, Gazi Mustafa Kemal derim diyeceksin, en büyük örgütün başında duracaksın. Seninle siyaset yapamam ben ayrılırım, mecbur muyum. Bölme böyle olmaz. 

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Bizim cumhurbaşkanlığı adaylığı derdimiz yok. Memleket derdimiz var bizim. Adaylığa daha çok var bakarsın başkası olur. Derdimiz, geleceğimiz, derdimiz çocuklarımız. 

'CHP HER HAFTA BİR OLAYLA UĞRAŞIYOR'

Parti her hafta bir olayla uğraşıyor. Bizim bir suçumuz yok. Bir hafta mafya lideri partiyi ziyaret ediyor, bir hafta Atatürk diyemiyor. Bekliyorum bu hafta ne çıkacak.

Parti kurmak çok kolay. Türkiye'de 92 tane parti var. Biz milleti dinliyoruz. Millet aç, açıkta. Millet kur derse kurarız elbet. Genel merkezlere kapanıp siyaset yapma devri bitti. Yeni siyaset yapmak lazım.

'YENİ BİZ SİYASET YAPMA BİÇİMİ BU'

Otobüs içinde 14-15 saat yaşıyoruz. Bunu dünyada ilk biz yaptık. Yeni bir siyaset yapma biçimi bu. Bunu bir gezelim. Millet bize parti kurmamızı söylerse gereğini yapacağız.

'HDP OLMASAYDI BÜYÜKŞEHİRLERİ ALAMAZDIK'

40 yılımı verdim partiye. Kahroluyorum böyle gördüğümde. İnsan çıkar millete bir umut verir. İttifakları yapacaksanız mertçe yapacaksınız. Öteden beri dediğim laf bu. Son seçimlerde bize HDP'lilerin desteği olmadı mı? Oldu. Kürtlerin desteği olmadı mı? Oldu. Onların desteği olmasaydı alamazdık büyükşehirleri.