TSK’nin Irak Federe Kürdistan Bölgesi'ndeki Garê’ye yönelik operasyonunda PKK’nin alıkoyduğu 13 polis, asker ve üst düzey MİT mensuplarının hayatını kaybetmesine ilikin açıklamalrda bulunan ve Kurtarılması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını iddia eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendileri dışında herkese laf söyledi.

Konuşmasında ABD Başkanı Joe Biden'a da seslenen Erdoğan, "Sayın Biden lütfen sen de bunları iyi tanı. Ama bunları tanırken FETÖ'yü unutma, onu da iyi tanı" dedi. Erdoğan, ABD'nin "Eğer, Türk sivillerin ölümünün PKK tarafından gerçekleştirildiği haberleri doğrulanırsa, bunu olabilecek en güçlü şekilde kınıyoruz" açıklamasına da "Amerika’nın yaptığı bir açıklama var evlere şenlik. Hani siz teröristlerin PKK’nın YPG’nin yanında değildiniz? Bal gibi de yanındasınız ve arkasındasınız" sözleri ile tepki gösterdi. 

Kongre'nin yapıldığı salonlardaki kalabalığa dikkat çeken Erdoğan, "Milletimiz hep yanımızda oldu, hep destek verdi. İşte salgının olduğu dönemde bir kongre yapıyoruz, salon lebalep dolu" dedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak bu gün yaptığı basın açıklamasında , "Dün 13 şehidimizin olduğunu öğrendik. Milletimiz derin bir yasta. Ama bugün Erdoğan’ı izledik. Partisinin il kongrelerinde espriler, sloganlar, tezahüratlar… Gerçekten içimiz sızladı" diye tepki gösterdi.

Erdoğan'ın Rize İl kongresinde konuşmalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"KARDEŞLERİMİZİ KURTARALIM İSTEDİK"

"Bugün sizlerle ve milletimizle ülkemizin son 40 yılına damgasını vuran terör meselesiyle ilgili bir perspektifte hasbihal etmek istiyorum. Pençe Kartal-2 Harekatı'nda şehit olan 3 askerimizle teröristler tarafından alçakça katledilen, şehit edilen 13 kardeşimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu kardeşlerimiz bir kısmı 5 ay bir kısmı 6 ay bu teröristlerin ellerinde esirdi. O günden bugüne bu kardeşlerimizi nasıl bu terörist alçakların ellerinden kurtaracağız hep bunların hesabını yaptık. Çok uğraştık. Bu operasyonların yapıldığı gece artık bu operasyonları yapmak suretiyle bu kardeşlerimizi kurtaralım istedik. Adım atıldı ve ilk etapta 42 tane terörist bu esnada gebertildi. Esirleri bunlar mağarada iyice köşe noktaya sıkıştırarak en sonunda bunlardan bir tanesi, Meclis’te bununla ilgili bir soruşturma önergesi vererek bunun bütün detaylarını gündeme getirecekler. Bunların parlamentodaki temsilcilerinde yalan bol. İşin içinde olan Milli Savunma Bakanım, Genelkurmay Başkanım, İçişleri Bakanım anlatacak. Hakikat ortaya çıksın. Batı bundan anlar mı? İsterse anlasın isterse anlamasın."

"BAL GİBİ DE PKK'NIN YANINDASINIZ"

"Amerika’nın yaptığı bir açıklama var evlere şenlik. Hani siz teröristlerin PKK’nın YPG’nin yanında değildiniz? Bal gibi de yanındasınız ve arkasındasınız. Kuzey Irak’a binlerce tır bunlar tank getirdiler, mühimmat getirdiler, bunları teröristlere teslim ettiler. Artık yağma yok, biz sizinle NATO’da berabersek bize samimi davranacaksınız. Teröristlerin yanında yer almayacaksınız, yer alacaksınız bizim yanımıza yer alamayacaksınız. Bu operasyonda şehitlerimizin kanı yerde bırakılmamış 52 terörist etkisiz hale getirildi. Ordumuzun zaman ve mekan sınırı tanımaksızın ülkemizin ihtiyaç duyduğu milletimizin bekası için gereken her harekatı kendi imkanlarıyla yürütebileceği seviyeye ulaşması ile Allah hamdolsun gurur duyuyoruz. Her geçen yıl daha da gelişen kabiliyetleri donanımı ve insan gücüyle Türk ordusunun önünde durabilecek ne bir terör örgütü ne de bir piyon güç vardır. Son harekâtımızda bu gerçeği bir kez daha biz de gördük. Ancak askerimizin karşısında duramayan terör örgütü maalesef alçaklıkta sınır tanımıyor. Bunlar alçak değil çukur, çukur. "

Salgına ve yasağa rağmen salon "Lebalep" dolu (Ağzına kadar veya tıklım tıklım) 

"GEL GÖR Kİ BUNU BAŞARAMADIK"

"Bölücü örgüt PKK'nın yıllar önce kaçırdığı, bir kısmı 5 yıl bir kısmı 6 yıl önce kaçırıldı, bunların içinde polis, asker var, öğretmen var. Gel gör ki bunu başaramadık. Ve en sonunda alçaklar bu kardeşlerimizi işte orada baktılar ki buradan kaçış, çıkış yok bunların sözde lider konumunda olanı şu anda Malatya'da bütün tetkikler yapılıyor, hatta arkadaşlarla istişaresini yaptık aileleri bizzat gelip görsünler dedik. Aileleri de gelip görmek suretiyle Malatya morgunda bunlar onlara gösterilerek teslimi yapıldı. Bu masumların kanı Irak veya Suriye'de hangi isimle faaliyet gösterir olursa olsun terör örgütüne sahip çıkan destek veren herkesin eline bulaşmıştır. Bu sözüm kendi ülkelerinde elinde çakı olan herhangi birisini bile potansiyel terör tehdidi olarak görenleredir. Diyor ya parlamentodaki uzantıları 'Ellerinde çakı bile yoktu' diye. Vicdansızlara bak. Bu sözüm medya ve sosyal medya dahil, her platforma teröre sempati besleyen hatta bunun imasını dahi yapanlara karşı en sert tedbirleri dahi uygulamaktan kaçınmayanlaradır."

"BUNUN BEDELİNİ MİLLET SİZE ÖDETECEK"

"Bay Kemal bunları iyi öğren. Biz kimin nerede ne yaptığını iyi biliyoruz. Sen de istesen de istemesen de bunları öğreneceksin. Bu sözüm yanına aldığın paydaşlarınla Ankara'dan İstanbul'a yürümeye benzemez. Bu gerçekleri, kimlerle birlikte olduğunu iyi öğreneceksin. Bu sözüm toplum huzurunu ülke güvenliğini milli çıkarlarını tehdit eden her kesime. Bunun da bedelini bu millet size ödetecek. Bu sözüm terör örgütü uzantılarıyla aralarına hiçbir mesafe koyamayanlaradır. Bu sözüm Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin kararlarını hiçe sayıp terör örgütlerinin propaganda aygıtlarına dönüşen sosyal medya mecralarınadır. Hepiniz bu 13 masum insanın alçakça infazından sorumlusunuz. Üstelik bu aynı terör örgütünün ilk katliamı da değildir."

"BIDEN, BUNLARI İYİ TANI"

"Sayın Biden lütfen sen de bunları iyi tanı. İyi tanı. Ama bunları tanırken FETÖ'yü unutma, onu da iyi tanı. Bunlar 1987’de Mardin Pınarcık’ta 16’sı çocuk, parlamentoda uzantılar var ya orada zaman zaman değişik tonda açıklamalar yapıyorlar, 6’sı kadın 30 kişiyi, Siirt Eruh’ta 25 sivili gözlerini kırpmadan katledenlerdir. Bunlar 1990’da Şırnak Güçlükonak’ta 27 sivili, 1991’de Midyat’ta 19 sivili, 1992’de yine Bitlis’te 19 sivili alçakça öldürenlerdir. Bunlar İstanbul'da Mısır Çarşısı ve Beşiktaş saldırılarında ve Anafartalar ve Güvenpark'ta ayrım yapmaksızın tüm sivilleri hedef alanlardır. Bunlar Diyarbakır'ın tanışık mahallesinde bir kamyon dolusu bombayı patlatanlardır. Bunlar Trabzon'da Eren Bülbül'ün Batman Kozluk'ta öğretmen Aybüke Yalçın'ın Necmettin Yılmaz'ın katilleridir."

"ONLAR ŞEHİT OLDU, BİZ NE OLACAĞIZ?"

"Hiç endişeniz olmasın evvel Allah biz dimdik ayaktayız. Dik duracağız dikleşmeyeceğiz. Her fırsatta ve her zeminde terör gerçeğini anlatmayı ve herkesi izana davet etmeyi sürdüreceğiz. Verdiğimiz şehitlerin bizi kutlu mücadelemizden vazgeçireceği sanılmasın. Ne diyor şair 'Vurulur tertemiz alnından yatıyor, bir hilal uğruna Ya Rab, ne güneşler batıyor!' Gençler rabbimiz ne buyuruyor?  Allah yolunda öldürülenlere ölüler demeyiniz onlar diridirler ancak siz bilemezsiniz. İşte mesele bu. Şimdi onlar Allah yolunda öldürüldüler, şehit oldular. Biz şimdi kendimize bakalım kendimize biz ne olacağız. Evet şehitlerimizin bizim geleceğimizi aydınlatan kılavuzlarımızdır. Onlar bizim gururumuz şerefimiz biz de onların izinden iz süreceğiz."

"SALON LEBALEP DOLU"

"Ülkemizin demokraside, ekonomide geldiği seviye itibariyle, gördüğümüz için terör meselesini suhuletle sona erdirecek her adımı attık. Samimiyetle uzattığımız el terör örgütü tarafından ısırıldı. Milletimiz hep yanımızda oldu, hep destek verdi. İşte salgının olduğu dönemde bir kongre yapıyoruz, salon lebalep dolu. Biz milletimizin gösterdiği istikamette daha çok çalışarak yolumuza devam ettik. Ne bölge insanıyla, ne Türkiye ile uzaktan yakından ilgisi kalmadığı kesinleşen terör örgütünün başını ezmek boynumuzun borcu haline gelmiştir. Teröristleri kıskaca alıyoruz. Ne Kandil, ne Sincar terör örgütü için güvenli değildir. O dağlara kar yağdı. Mehmetçiğimiz o dağlarda. Bir gece ansızın teröristlerin tepesine binebilecek inanca, kararlılığa sahibiz."

"HİÇBİR ÜLKE TÜRKİYE'NİN HAREKATLARINI SORGULAYAMAZ"

"Terör örgütünün başını tamamen ezmek boynumuzun borcu haline gelmiştir. Ne bölge insanıyla ne Türkiye ile ne de evrensel insani ve ahlaki değerlerle uzaktan yakından ilgisi kalmadığı kesinleşti. Gara'da yaşanan bu katliamdan sonra artık hiçbir ülke, kuruluş, yapı ve kişi, Türkiye'nin Irak ve Suriye harekatlarını sorgulayamaz. Irak'taki bölgesel ve merkezi yönetimle terör örgütünü tamamen bitirme noktasında mutabıkız. Parasını veren herkesin kullandığı kiralık katil sürüsüne dönüşen PKK'nın son mensubunu etkisiz hale getirene kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Bir gece ansızın her yerde teröristlerin tepesine binebilecek güce, imkana ve kararlılığa sahibiz. Teröristler için ne Kandil ne Sincar ne de Suriye'de bulundukları hiçbir yer artık güvenli değildir. Terör örgütü PKK'nın içindeki kandırılmış tüm gençlere sesleniyorum, gelin bu kiralık katiller ordusundan bir an önce kurtulun. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, samimi pişmanlık göstererek kendisine gelen her vatandaşına şefkatle muamele etmektedir. Bundan sonra herkesin önünde iki yol var. Ya Türkiye ile birlikte hareket edip teröre karşı amasız, fakatsız, lakinsiz tavır alacaklar ya da bu eli kanlı terör örgütünün her cinayetinin ortağı olarak önce vicdanlarda, ardından uluslararası platformlarda hesap verecekler."