Azadi Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ve Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), “Kürdistani Seçim İttifakı” imzasıyla ortak yazılı açıklama yayınladı. 

Açıklamada, seçmenler “Cumhur” ve “Millet İttifakı”na destek vermemeleri yönünde uyarıldı.

Tüm seçmenleri “24 Haziran seçimlerinde milli demokratik bilinç ve hassasiyetle” oy kullanmaya davet eden partiler, geniş kesimleri kapsayacak bir seçim ittifakını oluşturmak için ciddi çabalar gösterdiklerini belirtti. 

AKP ve Erdoğan’ın eski devlet politikasına döndüğünü ve bunu ibretle izlediklerini kaydeden partiler, Kürtlerin temel haklarının “devletin bekası” için tehdit olarak görüldüğüne dikkat çekti. Açıklamada, “İki yıla yakın bir süredir AKP, Kürt meselesi çerçevesindeki hak ve özgürlüklerle ilgili tek bir kelâm etmedi. Bunun yerine operasyonlarla ve ölü sayılarıyla övünen bir siyasi dile yaslandı” ifadeleri kullanıldı.

‘ERDOĞAN’A OY VERMEYİN’

AKP’nin Güney Kürdistan’a yönelik aşağılayıcı söylem ve politikalarına da işaret eden partiler, TSK’nın Efrîn’e yönelik saldırılarında “ölü sayısı ile övünen” siyasi bir dil ön plana çıkarıldığına dikkat çekilerek, “Bu nedenle halkımızı, varlığının inkarı ve asimile edilmesi üzerine inşa edilen resmi politikanın sürdürücüsü haline gelen Erdoğan’a, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy vermemeye çağırıyoruz” denildi.

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a oy verilmesini isteyen partilerin yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: 

“Bu tutumumuz, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, Kürtlerin elini güçlendirecek, Kürtlerin kilit rolü oynamalarını sağlayacak bir misyona da zemin hazırlayacaktır.

Mevcut adaylar içinde kendi Kürt kimliğine sahip çıkmasını da dikkate alarak Selahattin Demirtaş’a Cumhurbaşkanlığı seçiminde oylarımızı vereceğiz. 24 Haziran milletvekilliği seçimlerinde ise, üye ve taraftarlarımızın milli hassasiyetleri göz önünde bulundurarak, Kürt, Kürdistani bilinçle oylarını kullanacaklarına inanıyoruz. Bu anlayışla milletvekilliği seçiminde üye ve taraftarlarımızı özgür bırakıyoruz.”(Diyarbakır/MA)