CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TOBB ve bazı sendika temsilcilerinin TSK ziyaretini değerlendirirken "Yassıada’nın bu ülkede demokrasi adası olması lazımdı. Beton yığınına döndürdüler. Kimin parasıyla yaptılar? TOBB yaptı onu. Bir beton yığını olarak orada duruyor. Tank palet fabrikasında çalışan işçiler nasıl bir pankart açmışlardı: ‘Tank palet vatandır, vatan satılamaz.’ Bu sendikalar orayı ziyarete gitti mi? O işçilerin haklarını korudular mı?" dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Demokrat Parti Genel Merkezi’nde Genel Başkan Güntekin Uysal’ı ziyaret etti. Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan iki genel başkan da 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü kutlayarak başladı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ve çeşitli sendikaların Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler’i ziyaretine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Güler’in sözleri ile ilgili “Genelkurmay Başkanları siyasi tartışmaya giremezler” yorumu yaptı. 

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

AHLAKİ DEĞİL

Yassıada’yı ne yaptılar? Yassıada’nın ne olması lazımdı? Yassıada’nın bu ülkede demokrasi adası olması lazımdı. Beton yığınına döndürdüler. Kimin parasıyla yaptılar? TOBB yaptı onu. Bir beton yığını olarak orada duruyor. Kendi tarihine sahip çıkmayan, demokrasisine sahip çıkayan, o adanın demokrasi açısından değerini bilmeyen bir anlayışa ne söyleyeceksiniz? TOBB kendi kaynaklarını nereye harcıyor? Dünyanın parasını topluyor. Talimat üzerine para mı harcanır? İhtiyaç üzerine para harcanır. Siyasi iktidarın talimatı zerine para harcanmaz. Ahlaki de değil doğru da değil.”

İHANET

Katar ordusuna TSK’nın 20 milyar dolarlık en değerli fabrikasını sıfır bedelle verilmesini asla kabul edemeyiz. Arkasında kim olursa olsun. Hangi güç olursa olsun. Kimi arkalarına alırlarsa alsınlar. Tank palet fabrikasının Katar ordusuna peşkeş çekilmesi Türkiye Cumhuriyeti Devletine de ordusuna da, açıkça söylüyorum, ihanettir. Bu kadar açık ve net söylüyorum. Bir lira, bir dolar almadılar. Bunu gündeme getirmemizden rahatsız oluyorlar.

MİLYONLARCA ESNAFIN SIKINTISI VAR

Bakanlar Kurulu toplandı, 5 saat konuştular. Pandemide esnafın sıkıntısını dile getiren bir cümle kullandılar mı? Milyonlarca esnafın sıkıntısı var. Sokakta simit satıp ailesini geçindiren vatandaşın sıkıntısı var. Bir cümle söylediler mi? Gündemi saptırmak istiyorlar. Bu konuların tartışılmasını istemiyorlar. Konuşacağız, tartışacağız.

İŞÇİLERİN HAKLARINI KORUDULAR MI

Tank palet fabrikasında çalışan işçiler nasıl bir pankart açmışlardı: ‘Tank palet vatandır, vatan satılamaz.’ Bu sendikalar orayı ziyarete gitti mi? O işçilerin haklarını korudular mı? ‘Tank palet vatandır, vatan satılamaz’ diyen işçilerin hepsinin gözlerinden öpüyorum.”

ÜLKEYE DEMOKRASİYİ GETİRECEĞİZ

(Habertürk TV’ye verilen 5 program durdurma cezası konunda): Bir televizyon kanalındaki tartışma programına, RTÜK tarafından ağır yaptırımların uygulanmasını demokrasi açısından asla kabul etmiyoruz. Eğer siz bağımsız, özgür bir yayın organını en ağır şekilde, yasalara aykırı olarak cezalandırırsanız bu doğru olmaz. Dünyaya bizde demokrasi vardır algısını yerleştiremezsiniz. Tam tersine baskıcı, otoriter bir yönetim olduğu algısını güçlendirmiş olursunuz. Biz bunun böyle olduğunu zaten biliyoruz.

Medyanın özgür olması lazım. Yandaş medya, havuz medyası gibi bir kavramın olmaması lazım. Ahlaki olarak da demokratik olarak da bu tür kavramlardan Türkiye’nin kurtulması lazım. Gördüğüm kadarıyla sözünü ettikleri hukuk reformu bu galiba. Yasaları beğenmedikleri medya organları üzerinde acımasızca uygulamak. Türkiye’yi biraz daha geriye götürmek, demokratik standartlarımızı biraz daha törpülemek.

Ne yaparlarsa yapsınlar bu ülkeye demokrasiyi getirmeye kararlıyız. Dostlarımızla beraber, arkadaşlarımızla beraber biz bu güzel ülkeye demokrasiyi getireceğiz.

TÜRKİYE KATAR’IN BESLEMESİ DEĞİL

Dün bir televizyon programında iktidar partisine destek veren eski bir milletvekili şu açıklamayı yapıyor: ‘(Katar) Ekonomik olarak Türkiye’yi en kritik dönemlerde besliyorlar, para aktarıyorlar.’ Katar, en kritik dönemlerde Türkiye’yi besliyormuş. Yahu ne zamandan beri Türkiye Cumhuriyeti devleti Katar’ın beslemesi oldu? Buna itiraz eden var mı? Bunu konuşan var mı? Bu yanlıştır diyen var mı? Bunu ‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti Katar’ın beslemesi olamaz’ diye düzelt diyen biri var mı? Yok. RTÜK var mı? Yok. Kanal yandaş kanal da onun için.

UYSAL: DÖRT NALA FELAKETE SÜRÜKLENEN BİR TÜRKİYE VAR

İki parti heyeti arasındaki görüşmeyi değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Geldiğimiz siyasi parti, demokrasiyi savunan, demokrasinin güçlenmesi açısından mücadele eden, saygıdeğer, tarihsel kökleri olan bir partidir. Demokrasiyi hepimiz savunuyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz” dedi. CHP heyetini genel merkezlerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal ise, “Tüm siyasi partilerle madeni ilişkilerimizi sürdürdüğümüz gibi Türkiye’nin iki köklü geleneği olarak Türkiye’nin içine düştüğü ve nefes alması için çaba sarf ettiğimiz böyle bir iklimde memleketimizin, milletimizin demokrasimizin temel hak ve hürriyetler başta olmak üzere en can alıcı meselelerini değerlendirme imkanı bulduk. Ben bu vesileyle Sayın Genel Başkan’a ziyaretleri dolayısıyla müteşekkir olduğumu camiamız arasında müteşekkir olduğumu ifade etmek isterim” diye konuştu. Türkiye’de büyük bir hukuk ve demokrasi sorunu olduğunu söyleyen Uysal, “Bir tarafta 200 milyon dolar’a borsanın yüzde 10’u satılırken diğer tarafta bu ülke 750 milyon dolarını bir lunapark’ta kaybetti. İşlemeyen bir demokratik rejim problemi var. Dört nala felakete sürüklenen bir Türkiye var."