Cumhuriyet Halk Partisi’nin  (CHP) 37'nci Olağan İstanbul İl Kongresi, “Tek yön iktidar” sloganıyla Haliç Kongre Merkezi’nde toplandı. Seçimlerde 677 il delegesi oy kullanacak. Delegelerin oylarıyla CHP İstanbul İl Başkanı, yönetim kurulu, disiplin kurulu ve kurultay delegeleri belirlenecek. Seçilenlerin iki yıl süreyle görev yapacağı kongrede, mevcut başkan Canan Kaftancıoğlu tek aday.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı kongrede divan başkanlığına Altan Öymen seçildi. Öymen konuşmasında, “Öyle bir yere geldik ki, artık demokrasiye savunma değil yeniden kurma zamanı. Bunun ilk adımı da İstanbul’da atıldı” dedi.

‘BARIŞI YENİDEN GETİRECEĞİZ’

Kongrede konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ülkeye yeniden adaleti ve barışı getireceklerini ve tüm sorunları çözmeye talip olduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Yeni bir çığır açtık, emin adımlarla yolumuza devam edeceğiz. Yürüdüğümüz yol hak ve adalet yoludur. Bu ülkeye kardeşliği ve barışı yeniden getireceğiz. Hiç kimseyi ötekileştirmeden, kimsenin kimliğini, yaşam tarzını sorgulamadan tüm sorunları çözmeye talibiz. 100 yıl sonra demokrasinin yara aldığını, kan kaybettiğini görüyoruz. Bugünkü koşullar fedakarlık yapma koşullarıdır, başarıyı özveriyle, kararlılıkla inançla yakalayacağız” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN 5 TEMEL SORUNU VAR’

Önümüzdeki süreçte hedeflerinde iktidar olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin 5 temel sorunun olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu sorunları şöyle açıkladı: “Birincisi demokrasi. Düşüncesini açıkladı diye insanlar hapse atılamaz. Yargı bağımsızlığı, medya özgürlüğü olmalı, üniversitelerde her türlü düşünce konuşulabilmeli. İkinci temel sorunumuz eğitim. Bir kuşağı yok ettiğimizin, her bakana eğitim politikasının değiştiğinin kaç kişi farkında acaba? Üçüncü temel sorunumuz dış politika. Dış politika bireysel kin ve öç alma üzerine kurulmuş. Bireysel kinden oluşan, barışı değil savaşı önceleyen bir dış politika yürütülüyor. 3,5 milyon mülteci var, Suriye’den 1 milyon daha gelecek. Onların aralarında eli silahlı teröristler de olacak, asıl sorunu ondan sonra yaşayacağız. Her ilde göçmenler ve onların yaşadıkları sorunlar var. Dördüncü büyük sorun toplumsal barış. Toplumsal barışı sağlamak zorundayız. Beşinci büyük sorunumuz ekonomi. Daha iki gün önce Hatay’da valilik binasının önünde kendisini yakan vatandaş gördük. İşsizim diyor, çocuklarım aç diyor, üzerine benzin döküp kendini yakıyor. İnsan olan hiç kimse bu duruma kayıtsız kalamaz. Üzen nedir biliyor musunuz, iktidar kanadından bu yakma olayın ucuz siyasi manevra olarak niteleyenler var.”

‘4 AYAKLI STRATEJİ YÜRÜTÜLMELİ’

Kılıçdaroğlu, 5 temel sorununun çözümü için 4 ayaklı strateji yürütülmesi gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kesinlikle bu ülkeye demokrasiyi, medya özgürlüğünü, kadın-erkek eşitliğini getireceğiz. Demokratik standartlar açısından ne gerekiyorsa tamamını yapmaya kararlıyız. İkinci ayağı üreten Türkiye. Fabrikada, tarlalarda, üniversitelerde, sanatta, her alanda üretmeliyiz. Üçüncü ayağı, güçlü bir sosyal devleti inşa etmeliyiz. Dördüncüsü sürdürülebilirlilik. Bunun yolu liyakat sistemini devlete egemen kılmaktır. Bir ittifak kurduk, Millet İttifakı. Bu ittifak aynı zamanda demokrasi ittifakıdır. Toplum ikiye bölünmüş durumda, demokrasiden yana olanlar ve otoriter yönetimden yana olanlar. Demokrasi herkes için.”(MA)