CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık grup toplantısında konuştu. Ankara Üniversitesi’nde elindeki silahı Mülkiyelilere doğrulttuğu bir fotoğrafı çıkan Murat Anıl Varol adlı kişinin Mülkiye’de öğretim görevlisi olmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Barış Bildirisini imzaladılar diye yüzlerce akademisyeni attılar. Ellerine silah almadılar, dediler ki bir haksızlık var ve biz buna isyan ediyoruz. Sadece kağıt, sadece kalem başka bir şey yok” dedi. 

Anayasa Mahkemesi’nin akademisyenler hakkındaki “ifade özgürlüğü” kararını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Üniversiteden attığınız hocaların kalemleri, kağıtları kitapları vardı. Aynı okullara şimdi elinde silah olanları aldılar. Bu öğrencilere nasıl ders verecek? Türkiye bu tecrübeleri yaşadı, binlerce gencimizi kara toprağa gömdük. Türkiye'nin bunu aşması lazım, nasıl olur da elinde silah tutan ve üniversiteye nişan alan bir kişiyi üniversiteye hoca olarak atayacaksınız” diye konuştu.

‘BEYFENDİ MAAŞINA BİR GÜZEL ZAM YAPTI’

İşsizlik sorununa değinen Kılıçdaroğlu, “Baba çocuğuna harçlık veremiyor. İşsizliğin nasıl bir sosyal felaket olduğunu bilmiyorlar. Kendisinin (Cumhurbaşkanı Erdoğan) hiçbir masrafı yok. Beyefendi maaşına güzel bir zam yaptı. Peki, işsiz nasıl geçinecek? Bunu da milletimizin vicdanına teslim ediyorum. Bu iktidar kimden yana, fakir fukaradan mı yana, soyguncudan mı yana” dedi. 

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Herkes mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Herkes vergi veriyor. Devletin tepesindekilerin yakınları, yurtdışında naylon şirket kurup, Türkiye'de vergi ödememek için tezgah kurarsa, Anayasa'nın vergi maddesi hiçbir anlam taşımıyor. Man Adası'nda şirket kuruyorsun ve bir kuruş dahi vergi ödemiyorsun. Çöpten kağıt toplayan vergi ödüyor ama 15 milyon dolar para getireceksin ve vergi ödemeyeceksin. Erdoğan çıksın böyle bir şey yok desin ama var efendim. Meclis karar çıkarmış. Vergi cennetlerinden gelen paralardan yüzde 30 vergi alınır diye ama imzalanmıyor. 2006 yılında çıkmış bu yasa.”

‘PUTİN SÖYLEDİ İMZA ATTILAR’

Hükümeti Libya’da yürüttüğü politika nedeniyle eleştiren Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Libya'yla bir anlaşma yaptılar. O anlaşma bizim için önemliydi ve bizde ona ‘Evet’ dedik. Ayrıca şunu da söyledik; Libya'da Suriye'deki gibi bir politika izlemeyin. Türkiye Cumhuriyeti, bir yerde çatışma varsa, çatışmadan yana taraf olmamıştır. Daha yukarıda kalarak taraflar arasındaki sorunları çözmüştür. Mısır'ı düşman ilan ettik, Hafter'i düşman ilan ettik. Şimdi söylediğim noktaya geldiler, Beşşar Esad'la görüştüler. Diplomaside son 7-8 yıl içerisinde en doğru tavrı ve söylemi gerçekleştiren tek parti CHP'dir. Bunu ‘Yurtta barış, dünyada barış’ anlayışından aldık. 

Dedik ki, Libya'ya asker göndereceğine, BM'ye çağrıda bulun barış gücü gitsin oraya. Bizim dediğimizi Putin söyledi, hemen altına imzayı bastılar. Dış politikayı ben mi bilmiyorum, sen mi bilmiyorsun. Biz dış politika danışma kurulumuz var. Ben bu kararları tek başıma almıyorum.  Diyor ki Hafter terörist onlarla görüşmeyeceğiz, meşru hükümetle görüşeceğiz. Esad da meşru, orada tam tersini yapıyorsun.”

Kılıçdaroğlu, Tank Palet Fabrikası’nın Ethem Sancak grubuna kiralanmasıyla ilgili “Kendi silah fabrikasını, yabancı bir orduya beş kuruş para almadan veren insanlara vatan haini denir” dedi.