TBMM’nin kuruluşunun 99. yıl dönümü nedeniyle özel gündemle toplanan Genel Kurul’da konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini eleştirdi ve 6 maddede Meclis’in durumunu özetledi. 

Kılıçdaroğlu, “Bu dönem ülkemizin gelecek günlerini inşa edecek felsefeyi inşa edecek günlerdir. Bu felsefe üç temele oturtulabilir: hak, hukuk ve adalet...” diye konuştu. 
“Türkiye Cumhuriyeti temelinde her bir vatandaşın hakkını ve hukukunu korumayı amaç edinen bir ruh vardır” diyen Kılıçdaroğlu, 1924 anayasası TBMM’de görüşülürken sunulan bir önergeyi hatırlattı. Cumhurbaşkanı’na TBMM’yi feshetme yetkisi veren önergenin kabul edilmediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu önergenin aleyhinde konuşan parlamenterler Mahmut Esat Bozkurt ve Şükrü Saraçoğlu’nun konuşmalarından bölümler aktararak, her iki ismin de doğrudan atıf yaptığı olgunun “hakimiyet milletindir” olduğunu söyledi. 

“Bu gerçeğin altını bir kez daha çizmek zorundayız” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Yasama, yürütme ve yargı demokrasinin olmazsa olmazıdır. Çeşitli defalar askeri darbeler ve farklı müdahalelerle egemenlik milletten alınmak istense de TBMM er geç aslına dönmüştür. Üzülerek ifade ediyorum ki son Anayasa değişikliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi yetkilerini kısıtlamış, kuvvetler ayrılığı fiilen ortadan kalkmıştır.”

6 MADDEDE MECLİSİN DURUMU

Kılıçdaroğlu, “Bugün yaşanan acı gerçeği 6 madde halinde TBMM'nin saygı değer üyelerine sunmak isterim” dedi ve şöyle sıraladı:

1- TBMM'nin yetkileri kısıtlanmış, denge ve denetleme mekanizmaları yok edilmiş, denetimsiz bir yürütme organı yaratılmıştır.
2- Cumhurbaşkanı kararnameler yoluyla meclisin yasama yetkisine fiilen ortak olmuştur.
3- Yargı bağımsızlığı fiilen sona ermiştir.
4- Partili cumhurbaşkanı devleti ve milleti temsil etmek yerine belli bir siyasi görüşün temsilcisi haline gelmiştir. Bu da cumhurbaşkanı makamının denge unsuru olmaktan çıkmasına yol açmıştır.
5- Tek kişiye parlamentoyu fesih yetkisi verilmiş, milletin geleceği bir kişinin iki dudağı arasından çıkacak sözcüğe bırakılmıştır.
6- Meclisin bütçe hakkı ve yetkisi fiilen alınmıştır.
Kılıçdaroğlu, bu adımların 15 Temmuz darbe girişimine karşı direniş sergileyen meclis tarafından atılmış olmasının ise başka bir hazin tablo olduğunu da ifade ederek, artık şeffaf ve denetlenebilen bir iktidar olmadığını belirtti ve ekledi: “Egemenliği bir kişiye teslim ettiğinizde üstünlerin hukuku olur.”

YENİ ANAYASA KABUL EDİLMELİ

CHP lideri, oysa demokrasilerde halka hesap vermenin temel ilke olduğuna işaret ederek, “Hepimizin ortak talebi çağdaş, demokratik bir hukuk düzenini inşa etmektir. Bunun yolu darbe hukukunda arınmış, hepimizin bu benim Anayasam diyebileceği bir Anayasa'yı uzlaşma kültürü içinde konuşarak kabul etmemizdir. Bunu yaptığımızda çocuklarımıza demokratik standartları yüksek yaşanabilir bir Türkiye bırakacağız” diye konuştu. (Artı gerçek)