CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'daki programının ilk gününde esnaf ziyaretinin ardından "Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK Buluşmaları"na katıldı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin içinde bulunduğu sorununun herkesin ortak sorunu olduğunu belirterek, "O zaman var olan sorunları nasıl çözeriz? Bunun anahtarı demokrasidir. Oturup konuşmalıyız. Oturup, konuşurken sağlıklı bir zeminde tartışmamız lazım. Sadce benim dediklerim doğrudur dersek o zaman sorunları çözemeyiz" dedi.

5 siyasi partinin genel başkanlarıyla yaptığı toplantıya değinen Kılıçdaroğlu, "Niçin geldik. Demokrasi, insan hakları, ekmek için geldik. Aş için geldik. İşsizliği nasıl çözeriz onun için geldik. Var olan derin yoksulluğu nasıl değiştirebiliriz, onun için geldik. Sıkıntılar var mı? Var. Dert var mı? Evet var" diye kaydetti. 

'KİMLİĞİMİZ ŞEREFİMİZDİR'

Kılıçdaroğlu, “Kimlikler bizim şerefimizdir, onurumuzdur. Kimlikleri siyasete bulaştırmak doğru değildir. Öyle bir noktaya getirdiler ki her birimiz komşumuzu sorgulamaya başladık. 6 siyasi partinin genel başkanı bunları bir tarafa bırakacak ülkenin temel sorunlarına odaklanarak sorunları aşmak istiyoruz. Yapacağımız birliktelik Türkiye’yi aydınlığa çıkarabilir, kucaklaştırabilirsek emin olun sadece Türkiye için değil dünyada siyaset tarihini yazan bütün kitaplara bu konu girecektir” dedi. 

DİYARBAKIR CEZAEVİ MÜZE OLSUN

Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında ekonomideki gidişat ve kentin ekonomik durumu üzerine durdu. Bölge kentlerine yatırımın az yapıldığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, Helalleşmeden söz ettim. toplum olarak helalleşmek zorundayız. Sıkıntılarımız var. Diyarbakır çok yaşadı. Bu bölge büyük sıkıntılar yaşadı. Diyarbakır Hapishanesi'ndeki acılar unutuldu mu? Unutulmadı. Oradaki insanlarla helalleşmemiz lazım. Bunu yapmazsak barışamayız. Haksızlığa uğrayan kişiyle helalleşmemiz lazım. Diyarbakır Hapishanesinin insan hakları müzesine dönüştürülmesi lazım" diye kaydetti. 

ROBOSKİ AÇIKLAMASI  

"Roboski'de öldürülenlerin gencecik evlatlarımız vardı, onlarla da helalleşmemiz lazım" diyen Kılıçdaroğlu, "Helalleşmek, yüzleşmektir. Eğer siz bir kişinin hakkını ihlal etmişseniz helalleşmeniz lazım. Af çıkarmak değil. Helalleşmeniz lazım. Helalleşme aynı zamanda adalettir. Adaleti sağlamaktır. Devletin dini adalettir. Adaletin üzerine titrememiz lazım. Ülkede adalet var mı? Adaleti inşa edeceğiz. Bunun anahtarı demokrasiden geçer. Ben düşündüğümü ifade etmeliyim. Sizler de düşündüğünüzü ifade etmelisiniz. Ama siz düşündüğünüzü ifade ettiniz diye sizi benim hapse atmamam lazım. Tutuklamamanız, gözaltına alınmamanız lazım. Eğer bu olursa o zaman demokrasi de yoktur adalet de yoktur” şeklinde konuştu.  

KÜRT SORUNU 

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Pek çok haksızlık görüyoruz. Özgürce tartışamazsak sorunları çözemeyiz. Sorun yoktur. ‘Kürt sorunu yoktur (Erdoğan’a) diyor. Ona göre yok. Vatandaşa sor bakalım. Var mı yok mu? Sorunu yaşayan biliyorsa, onu dinleyeceksin. Çözeceksin. Sorunu yaşayanı dinlemezseniz sorunu çözemezsiniz."  

'KAYYIM ATAYAMAZSINIZ'

Kılıçdaroğlu, kayyım atamalarına da değinerek, “Seçimle gelen seçimle gider. Bunu yasal güvenceye bağlamışsanız, bir başka yönetici gelip, belediye başkanını yerine kayyum atayamazsınız” dedi.