Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve beraberindeki heyet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’na partinin Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ile Genel Başkan Yardımcıları Faik Öztrak, Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun, Muharrem Erkek ve Gülizar Biçer Karaca eşlik etti. 

Yapılan görüşme ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda ilk olarak konuşan Kılıçdaroğlu, suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı tarafından tehdit edilmesine ilişkin şunları söyledi: “Ben Erdoğan’ı eleştiriyorum, Bahçeli cevap veriyor. Bahçeli’yi eleştiriyorum, yeraltı dünyasının bir lideri cevap veriyor. Şu Türkiye’nin geldiği hale bakın Allah aşkına… Nasıl bir hale geldik. Hukukun olmadığı yerde, hukukun ihlal edildiği, liyakatin çöktüğü, yargının olmadığı yerde devlet bir süre sonra organize suç örgütü haline dönüşebilir. Nasıl oluyor da böyle bir eleştiri başka bir yerden geliyor. Bana cevap verecek olan Bahçeli’dir ya da onun arkadaşlarıdır. Aralarındaki ilişki ne? Onu bilmiyoruz. Ama ciddiye alınacak bir olay değil. Hiç kimse unutmasın bizim ruhumuzu oluşturan temel öğe Kuvâ-i Milliye’dir. Çakalların bulunduğu yerde hiç kimse ama hiç kimse bize bir şey söyleyemez.”

Kılıçdaroğlu, yeni Anayasa çalışması tartışmalarına ilişkin ise şöyle konuştu: “Bu ülkenin yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı var, bu ülkenin huzura ihtiyacı var. Anayasa çalışmaları, Ali'yle yaptınız, şununla yaptınız, bununla yaptınız... Millet İttifakı olarak bir araya geldik, konuştuk. İlkeleri belirleyelim diye konuştuk. Anayasa çalışması yapmadık ki, yapsak elimizde bir metin olur. Bu niye bu kadar çok tartışılıyor? Farz edelim ki, Parlamentoda oldu mu oldu, 63 maddesinde uzlaşma sağlandı mı sağlandı. HDP var mıydı yok muydu, AK Parti var mıydı, yok muydu? Bunları bir tarafa atarak demokrasinin önünü tıkamak için her şeyi yapıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu ülkeye güçlü bir demokratik parlamenter sistemi getirmeye bu ülkenin insanı kararlı. Anayasa değişikliği yapıyorsunuz, her kesimin görüşünü dikkate almak zorundasınız. Vesayetle, baskıyla, öngörüyle Anayasa yapılmaz. Her kesimin görüşünü alacaksınız. Bir toplumsal uzlaşmadan söz ediyoruz, toplumsal ayrışma üzerine bir tartışma. Aklın ve ahlakın alacağı bir şey değil. Bu ülke belki de ilk defa toplumsal uzlaşmayla anayasa yapmak iradesini ortaya koyacak."

DAVUTOĞLU: ÖNERİMİZİ PAYLAŞTIK

Ardından konuşan Davutoğlu ise ziyaretlerinin iki sebebi olduğunu belirtti. Davutoğlu, “Birisi iade ziyaretti. Sayın Genel Başkan ziyarette bulunmuştu, hem de 9 Kasım'da güçlendirilmiş parlamenter sistem önerimizi paylaşmak için ziyaret ettik. Sistemle ilgili bir problem olduğu ortadadır. Türkiye'nin yeni bir anayasaya, yeni bir siyasal sistem modeline ihtiyaç var. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistem, kurumları tahrip etmiş, devlet kurumlarında sorunlara yol açmıştır. Hem eleştirilerimizi dile getiriyor hem de teklifimizi kamuoyuyla paylaşmayı bir ilke olarak görüyoruz. Parlamenter sistem önerimiz geçmişteki eksiklikleri gideren, kapsayıcı demokratik bir anlayışı kapsayan bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Tüm partilerden randevu talep ettik. Umarız onlar da buna destek verirler. Ortak birçok hususun olduğunu gördük. STÖ'lerle de görüşmeye devam edeceğiz."

‘DEMOKRATİK DÜZENİ KURMA VAKTİDİR’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den de randevu talebinde bulunduğunu kaydeden Davutoğlu, “Türkiye'de öyle bir psikolojik ortam var ki, bir parti bir partiyle bir araya geldiğinde toplumsal uzlaşma, başka bir parti bir araya geldiğinde bölücülük oluyor. Bu ülkenin geleceği için demokratik bir düzeni kurma vaktidir. Sayın Kılıçdaroğlu'na yöneltilen tehditler konusunda ise öncelikle iktidarın bu konuya cevap vermesi gereken bir husustur. Bir siyasi parti lideri tehdit edilemez. Bu herkes için sınavdır. Türkiye'de siyasal ortam değişecekse, önce konuşmayı öğreneceğiz. Bir her türlü uzlaşıya hazırız, yeter ki oturup konuşalım” diye konuştu.