Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, partisinin yönetimindeki belediyelere kayyım atanmasına, belediye bütçesinde meydana getirilen zararların, bu zararların yurttaşlara yansımaları ve mevcut tahribatın tespiti için Meclis araştırması talep etti. 

Önergenin gerekçesinde, kayyım uygulamasının ilk olarak, 11 Eylül 2016 tarihinde yapıldığı ve 28 belediyeye kayyım atandığı hatırlatılarak, “Bilindiği üzere, 31 Mart yerel seçimlerinin akabinde göreve gelen belediye başkanlarımız, kayyımlardan teslim aldıkları belediyelerde meydana gelen yolsuzlukları tespit etmiş ve kamuoyu ile paylaşmıştır. Ortaya çıkan yolsuzlukların ve belediyeleri borç içinde bırakan uygulamaların; kayyım sisteminde ısrarın gerekçesi olduğu şüphe götürmemektedir” denildi.

MASKE İHALESİ

Önergede, Siirt’te son bir yıl içerisinde hayata geçirilen uygulamalara şu şekilde değinildi: 

“* Korona nedeniyle işten çıkarmaların yasaklanmasına karşın Siirt kayyımı, sinemacı olan ve belediyenin sosyal medya alanında görev yapan çalışanına çöp toplama görevini vererek mobbing yapmış, hakeza onlarca belediye çalışanını işten çıkararak yerlerine iktidar partisine yakınlığı ile bilinen şahısları almıştır. 

* Siirt’in en büyük caddesi olan Güres Caddesini Güzelleştirme Projesi kapsamında gerçekleştirilen ihaleler 3 kez iptal edilmiş olup bu iptallere dair bir gerekçe sunulmamaktadır. Kamu İhale Yasasında hizmet ihaleleri için ihaleye çıkan hizmet biriminin yıllık bütçenin yüzde 10’unu aşmaması gerektiği, aşması halinde Kamu İhale Kurumundan uygun görüş alması gerektiği halde, bu görüş alınmamıştır.  Fen İşleri yıllık bütçesi 50 milyon olup normal şartlarda işçilik dahil 5 milyon TL’ye yapılabilecek bir iş olduğu halde 23 milyon gibi son derece fahiş bir rakam ortaya çıkarılmıştır. Güres Caddesi ile ilgili mevzular idari yargıya taşınmış, dava neticelenmemiş ve yürütmeyi durdurma kararı mevcuttur.  SİSKİ için yapılan ihale de 3’üncü kez yapılmasına rağmen neticelendirilmemiştir. 

* Yine, içinde 50 adet maske bulunan bir kutu maskenin birim fiyatı 8,90 TL olmasına rağmen belediye tarafından 44,50 TL olarak gösterilerek ihale bedeli şişirilmiştir.

* Kayyımların bir diğer uygulaması da belediye hizmetlerinde çalışanları işten çıkararak, iktidar partisine yakınlığı ile bilinen kişilerin işe alınması ve maaşlarının yükseltilmesidir. Örneğin Siirt Belediyesi Personel A.Ş.’de çalışan 15 kişin maaşları ortalama 4 bin 500 TL iken ortalama 12 bin TL’ye çıkarılmıştır. Yine Siirt Belediye Başkan yardımcısı ile hukuk müşavirlerinin de yakınlarını işe aldıkları kamuoyuna yansıyan diğer bilgilerdendir. 

‘HAKSIZLIKLARIN BELİRLENMESİ ELZEMDİR’

Tüm bu hususların parlamento çatısı altında ele alınmasını talep eden önergenin devamında şu ifadeler yer aldı: “Kayyım politikalarının araştırılması, ekonomik olarak yanlış uygulamaların ortaya çıkarılması hem demokratik kazanımların yok edilmesi yöntemlerinin gerekçelerini gün yüzüne çıkaracak hem de halkın uğradığı zararların dayanaklarını açıklayacaktır. İzah etmiş olduğum gerekçelerle Siirt kayyımının uygulamaları ve dahi diğer kayyım idarelerinin hesap hareketlerinin incelenmesi, çoklu maaş sistemlerinin ortaya çıkarılması, ihalelerde yürütülen haksızlıkların belirlenmesi elzemdir.”