Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel hakkında hazırlanan iki fezleke nedeniyle dokunulmazlığın kaldırılması görüşmeleri bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyon tarafından 20 Ocak’ta oluşturulan Hazırlık Komisyonu, Güzel’in “dokunulmazlığının kaldırılması” yönünde hazırladığı raporu HDP’nin şerhiyle birlikte 8 Şubat’ta komisyona sundu. Meclis’te 17 Şubat’ta toplanan Karma Komisyon’da, HDP Batman Milletvekili ve Komisyon üyesi Mehmet Rüştü Tiryaki tarafından savunma yapıldı.

İHLALLE BAŞLAYAN KOMİSYON

Karma Komisyon görüşmeleri basına kapalı yapıldı. HDP’nin usul tartışmaları talebi ise Komisyon Başkanlığı’na yeni seçilen Yusuf Beyazıt tarafından İçtüzük 63’e aykırı bir şekilde reddedilmesiyle başladı. Komisyonda 11.00’da başlayan ve 18.00’da biten görüşmelerde, AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti oylarıyla Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde karar çıktı.

SARUHAN OLUÇ SAVUNACAK

Bugün saat 15.00’da başlayacak Meclis Genel Kurul’un da Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair fezlekeler ile Karma ve Hazırlık Komisyonu’nda hazırlanan raporlar görüşülecek. Genel Kurul’da da savunma yapma hakkı olan Güzel’in yerine HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’a yetki verdiği öğrenildi. Meclis’te yapılacak Grup toplantıları ardından Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması görüşmeleri başlayacak.

KÜRT SORUNU ANLATILACAK

HDP Grup Başkanvekili Oluç, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Kürt sorunu ve AKP döneminde Kürt sorunun çözümüne ve çözümsüzlüğüne yönelik süreçler yanı sıra fezlekeye konu olan tarihlerde gerçekleşen çözüm süreci ve sürecinin sonlandırılması ardından başlayan çatışmalı sürecin ekonomiye etkilerinin de yer aldığı kapsamlı bir değerlendirme yapması bekleniyor.

HDP’DEN 2016 HATIRLATMASI

HDP’li milletvekilleri, komisyon görüşmeleri ardından muhalefette yer alan partilere bir kez daha 2016 yılında geçici bir maddeyle getirilen ve HDP’ye yönelik siyasi soykırım operasyonlarına dönüşen “dokunulmazlık kaldırılması” kararını hatırlatıyor. Bu konuda muhalefeti iktidarın “terör” söylemi arkasına sıralamamaya davet ediyor. 

MUTABAKATIN İLK SINAVI

 “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakatıyla yargı bağımsızlığı için bir çok düzenlemeyi yeni Türkiye için öngören muhalefetin ilk sınavı da Genel Kurul’da görüşülecek dokunulmazlık görüşmelerinde olacak. Muhalefet bir kez daha iktidarın “terör” söylemi arkasına dizilerek, Kürt siyasetçiyi tarafsız ve bağımsız olmadığına inandıkları yargıya teslim mi edecek?

NE OLMUŞTU?

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in 2014 yılında PKK’li Volkan Bora ile fotoğraflarının iktidar yanlısı basın organları tarafından 8 Ocak’ta servis edilmesiyle birlikte bir linç kampanyası başlatıldı. AKP ve MHP’li milletvekillerinin de dahil olduğu linç kampanyaları ardından hızlıca 2017’de açılan bugüne kadar işlem yapılmadığı ortaya çıkan soruşturma kapsamında Güzel hakkında hazırlanan fezleke Cumhurbaşkanlığı tezkeresi olarak Meclis Başkanlığı’na gönderildi. Karma Komisyon’a gelen fezlekeler 20 Ocak’ta yapılan görüşme ardından Hazırlık Komisyonu’na sevk edildi. Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması için oluşturulan Hazırlık Komisyonu bir aylık bir süresi olmasına rağmen 18 gün içerisinde “dokunulmazlığın kaldırılması” yönünde hazırladığı raporu, HDP’nin şerhiyle birlikte Karma Komisyon’a sundu. Rapor, AKP ve CHP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

HDP ŞERH DÜŞMÜŞTÜ

Hazırlık Komisyonu üyesi HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki tarafından hazırlanan şerhte, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde iktidarın karar verdiği vurgulanarak, olağan bir Meclis Komisyonu çalışması olarak nitelendirilemeyecek bir süreç işletildiği kaydedilmişti. Şerhte, “Üstelik bu kişilerin dağdaki yakınları sadece PKK’liler de değil. Bir yandan dağdaki PKK’li yakınlarının bir yandan da askerdeki yakınlarının yolunu gözlüyor. Bu hakikat bu topluma ait! PKK’ye katılmış gençlerin de ağabey, kardeş, anne, baba, dayı, teyze veya sevgili olabileceği yadsınamaz bir gerçeklik. Siyasetin işi bunu düşünmek bunu yok saymak değil. Onlar yeryüzünün başka bir yerinden gelmiş değiller. Dolayısıyla bu sorunu şark ıslahat planlarına, öldürmeye, tutuklamaya, sürgüne, açlıkla terbiye etmeye, kayyımlarla irade gaspına, siyasi temsilcilerini rehin almaya ve tutmaya, en ağır sorunları hamasetle geçiştirmeye sıkıştırmak, özcesi bu sorunu ‘terör-güvenlik’ denklemine sıkıştırmak bu politikaları, bu savaşı sürdürmekten başka bir şeye hizmet etmez, etmemiştir” vurgusunda bulunulmuştu.