Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik Meclis’te koronavirüs gelişmelerine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eksik, Sağlık Bakanlığı’nca günlük olarak yapılan test sayılarında ciddi şüphelerinin olduğunu belirterek, dün yapılan 35 bin 771 testin yarısının yeni vakaların bulunması için değil, var olan vakaların iyileşmesinin teyidi için yapıldığını ifade etti.

‘ÖLÜM SAYILARI GERÇEKLİĞİ YANSITMIYOR’

Eksik, Sağlık Bakanlığı’nın yeterli şekilde yaygın test yapmayarak filyasyon çalışmasını yürütmediğine dikkat çekerek, AKP iktidarının sürü bağışıklık sistemi ile halkı kademeli olarak uyutmaya çalıştığını belirtti. Eksik, “Diyarbakır'da koronavirüsten yaşamını yitiren Cuma Kurt'un E-devlet imzalı hazırlanan ölüm raporunda Sağlık Bakanlığı’nın,  Ölüm Bildirim Sistemi’nde,  ‘tanımlanmamış hastalık’ olarak belirtilmiş. Bunun gibi onlarca örnek var. Bununla iktidarın yayınladığı ölüm sayılarının gerçekliği yansıtmadığı açıktır. Biz hekimlerin verdiği bilgilere güveniyoruz ama ölüm bildirim sisteminde bir hekim bilgileri girdikten sonra tekrar İl Sağlık Müdürlükleri adı altında oluşturulan kontrol sisteminde bu veriler değiştirilebiliyor. Biz bu kontrol sistemine güvenmiyoruz. Hekimlerin üzerlerinde büyük bir baskı oluşturulduğunu ve yapılan raporlara müdahale edildiğini çok iyi biliyoruz. Gerçek olmayan sanal başarılar elde edeceğimize doğru düzgün gerçek başarıları elde edelim” diye konuştu.

‘SARAY DEĞİL BİLİM İNSANLARI ESAS ALINSIN’

Koronavirüs üzerinden siyasetin yapılmaması gerektiğinin altını çizen Eksik, “İktidar halka gerçekleri aktarmazsa insanların resmen yaşamları ile sınamış olur. Sağlık bakanlığı bu konuda gerçek bilgileri kamuoyuna paylaşmasını ve önlemlerini ona göre alması çağrısında bulunuyoruz. Sağlık Bakanlığı, AKP iktidarının bekasını düşünerek insanların sağlığını tehlikeye atmasın. Sarayın değil bilim insanların kararları esas alınsın.  Karar merciine muhalefet dahil edilerek Meclis Sağlık komisyonun aktifleştirmesi gerekiyor. Bu sürecin ortak yürütülmesi açısından muhalefetin ve meclisin aktifleştirmesi gerekiyor” dedi.

‘SÜRÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDEN VAZGEÇİN’

İktidara sürü bağışıklık siteminden derhal vazgeçme çağrısında bulunan Eksik,  bu politikanın bedelinin önümüzdeki süreçlerde yansımasının çok ağır olacağına işaret etti. Eksik devamla şunları belirtti: “İngiltere’nin ilk önce hayata geçirmek istediği Sürü Bağışıklık sisteminin bedelinin çok ağır olduğunu gördü ve bundan vazgeçti. Türkiye’de de bundan vazgeçerek Almanya, Sinagapur ve Çin de uygulanan sistemlerin örnek alınması önerisinde bulunuyoruz. 16 Hekim ve 16 sağlık emekçisi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İktidar sağlık emekçileri koruyucu sağlık donanımın yeterince sağlamadığı için ölüme terk edildi. Tekrar Cemil hocalar ve Cuma abiler yaşamını yitirmesin diye önlemler alınsın. Ben gittiğim birçok hastanede yaptığım gözlemler de;  bir hekim gün boyunca bir adet maske ile çalışmak zorunda bundan dolayı iktidarın dış ülkelere yardım adı altında sanki Amerika onun yardımına muhtaçmış gibi bir algı oluşturuyor.  İktidar böyle işlerden vazgeçip sağlık emekçilerinin yaşamını koruyacak önlemler alınmalıdır.”