Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yapmak istediği operasyon için Rusya, İran ve ABD’den onay alamadığını belirten HDP’li Hişyar Özsoy, “Bu güç dengesi ve pozisyonda hiç kimsenin istemediği bir savaşa Erdoğan girerse, çok ağır askeri ve siyasi faturayı ödemek zorunda kalır” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de bugün bir araya gelecek. Türkiye’de seçime bir yıldan az süre kalmışken, AKP hükümetinden Suriye’nin kuzeyine düzenlenecek bir operasyon da daha sık dillendirilmeye başlandı. Bir yandan Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı krizde diğer yandan Finlandiya ve İsveç’in NOTA üyeliğine dair veto sürecinde AKP iktidarı operasyon şansı arıyor. Bu süreçte, Irak’ın Zaho ilçesinde Türkiye’nin top atışlarıyla 9 Arap yurttaşın yaşamını yitirmesi de tepkileri yükseltti.

Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’a konuşan HDP Dışişleri Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, “Irak ve Suriye’de gerilim artar ve bir iç savaş söz konusu olursa, batının Türkiye’ye daha fazla rol vermesine de vesile olabilir. En nihayetinde Türkiye, NATO’nun Ortadoğu’daki mızrak ucudur” şeklinde konuştu.

‘ASKERİ HEZİMET YAŞAYABİLİR’

“Erdoğan, seçimler öncesi iç politikada kullanmak için Suriye’de yalandan da olsa bir zafere ihtiyaç duyuyor” diyen Özsoy, ancak hazırlanan planlar için Avrupa, ABD, Rusya ve İran’dan onay alınamadığını vurguladı. Özsoy, geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un kameralar karşısında olası bir operasyonu yanlış buldukları açıklamasına işaret etti. Özsoy, “Almanlar bunu ilk kez yapıyor. Benzer bir süreç İsveç Dışişleri Bakanı geldiğinde yapılmıştı. Avrupa ve Amerika yanlış buluyor. Erdoğan, Rusya’nın olurunu alma derdinde ancak Astana görüşmelerinde de İran çok net bir pozisyon aldı. Yine de uluslararası kamuoyu ile Amerika ve Rusya’yı ikna edememiş bir Türkiye operasyon yapabilir” dedi.

ARAP TOPLUMUNDA YÜKSELEN TÜRKİYE KARŞITLIĞI VE SURİYE OPERASYONU 

Suriye’ye yönelik olası operasyonun özellikle Arap toplumunda Türkiye karşıtlığının yükseldiği bir dönemde yapılmasının ekstra risk getireceğini söyleyen Özsoy, şöyle devam etti: “Til Rıfat ve Minbiç’e yoğunlaşılıyor. Til Rıfat, Halep’in kuzeyi ve 20 kilometre yukarısında bütün bağlantı yollarının geçtiği bir nokta. İran milisleri, Suriye ordusu, Suriye Demokratik Güçleri (QSD) orada bulunuyor. Çatışma ve savaş durumu bir bütün olarak Suriye ve İran ordularının da savaşa müdahil olması anlamına gelir. Türkiye bir zaferi düşlerken, çok büyük bir askeri hezimet yaşayabilir. Şu anda hesap-kitap peşindeler ama İran bunu onaylamadığını çok net ortaya koydu. Oradaki bir savaş Kürtler ile Türkiye’nin desteklediği çeteler ve ordu arasında olmayacak. Çok daha büyük bölgesel bir savaş olacaktır. Seçimlerden önce Rojava’ya yeni bir işgal gündemde ve fırsatını buldukları anda da yapacaklardır.”

‘ERDOĞAN ÇOK AĞIR FATURA ÖDEYEBİLİR’

Suriye’de birçok gücün Türkiye’yi istemediğini söyleyen Özsoy, “Türkiye, gözünü karartıp, Rojava’ya saldırırsa öyle kolay bir savaş olmayacak. Hem Kürtlerin hazırlıkları var hem de mevcut durumda Suriye’deki statükonun dağılmamasını isteyen çok sayıda güç var. Onlarda savaşa direk ya da dolaylı müdahil olurlar. Bu güç dengesi ve pozisyonda hiç kimsenin istemediği bir savaşa Erdoğan girerse, çok ağır askeri ve siyasi faturayı ödemek zorunda kalır” şeklinde konuştu.