Halkların Demokratik Partisi (HDP) Basın Bürosu, gazeteci Gökhan Özbek ile Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM) Başkanı Kemal Özkiraz’ın, bir programda parti hakkında sarf ettikleri sözlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Gökhan Özbek ve Kemal Özkiraz’ın partimize karşı hadsiz ve gerçek dışı sözlerine cevabımızdır” başlıklı açıklamada, “Gerçeği çarpıtarak, partimize karşı saldırı, gerçek dışı beyanlara ve karalama girişimlerine bir yenisi daha eklenmiştir” denildi.   

‘SAYGI SINIRLARINI AŞAN YAKLAŞIMLAR’

HDP’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle: “Youtube üzerinden yayın yapan Gazeteci Gökhan Özbek’in 23 Derece isimli programında partimizle ilgili gerçeği yansıtmayan iddialarda bulunulmuş ve eleştiri sınırlarını aşarak hakarete varan hadsiz söylemlerde bulunulmuştur. Özbek ve konuğu araştırmacı Kemal Özkiraz’ın, hakarete varan, partimizi ve Eş Genel Başkanlarımızı suçlayan ve hatta basın etiği ile uyuşmayan saygı sınırlarını zorlayan yaklaşımlarını reddediyoruz. 

Öncelikle Eş Genel Başkanlarımız olmak üzere parti yetkililerimiz, MYK ve PM üyelerimiz, yetkili organlarımız, milletvekillerimiz ve partimiz; basından gelen her türlü talep, öneri ve eleştiriyi ciddiyetle değerlendirip gelen taleplerin tümüne mümkün oldukça cevap vermeye çalışmaktadır. Yine başta Eş Genel Başkanlarımız başta olmak üzere yetkililerimiz programları uygun olduğu müddetçe bu programlara katılmaya özen özen göstermekte ve hiçbir basın kurumunu nedensiz ve gerekçesiz geri çevirmemektedir.

AHLAK DIŞI ZİHNİYET

Bu çerçevede sadece Eş Genel Başkanlarımız son bir ayda Artı TV, Halk TV, Tele 1, Medya TV, Yol TV, TV 5, Karar TV, Evrensel, Yeni Yaşam, Duvar, Medyascope, Bidebunuizle, Ustura, Amerika'nın Sesi, BBC Türkçe, Bizim TV, Yeni 1 Mecra, T24, Sözcü TV, Yeniden TV gibi çok sayıda muhalif medya kanalına katılmış ve görüşlerini kamuoyu ile paylaşmıştır. Dolayısıyla Eş Genel Başkanlarımızın ya da yetkililerimizin ‘muhalif kanallara katılmıyoruz, muhalif gazetecilere konuşmuyoruz, prestijimiz sarsılır’ iddiası tam bir çarpıtmadır, gerçeği ters yüz etmektir. Muhalif kanallar ve alternatif medya bilakis maruz kaldığımız sistematik medya ambargosuna karşı bize güç vermekte, sesimizin, sözümüzün halklarımıza ulaşmasında oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Şayet bu iddiada bulunanlar ‘tek gazeteci biziz, tek muhalif biziz’ iddiasında bulunuyorsa, bu yaklaşım diğer bütün gazetecilere karşı büyük bir ayıp ve hakarettir. Üstelik ‘muhalif gazetecilik, demokrasi savunuculuğu’ partimize karşı bir lütuf değil, yerini ve konumunu bilen gazeteci için görevdir, toplumsal sorumluluktur. ‘Nasıl olsa merkez medya sizi görmüyor sansürlüyor, o yüzden biz ne zaman istesek emrimize amade olacaksınız yoksa sizi linç ederiz’ yaklaşımı çiğ bir yaklaşımdır. Bu ahlakdışı zihniyetle bir kez daha karşı karşıya kaldık.

Bir kez daha vurgulamak isteriz ki emek veren, bedel ödeyen gerçek gazetecilerin tümümün emeğine büyük saygı duyuyor ve onları aynı zamanda demokrasi mücadelesinin bir parçası olarak görüyoruz. Ancak hiç kimsenin de partimize ayar vermesine, hakaret etmesine, reyting hesaplarıyla partimize karşı haddini aşmasına izin vermeyiz.”