Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 28 Nisan’ın iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler için anma ve yas günü olması gerektiği yönünde Meclis’e kanun teklifi sundu.

‘EN ÇOK KAZANIN OLDUĞU ÜLKE TÜRKİYE’

ILO'nun verilerine göre, Dünyada her 15 saniyede 1 işçinin ve her yıl ortalama 2 milyon işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğinin vurgulandığı teklifte, “Dünya'da iş kazalarını önlemek için yapılan düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye gerek genel kaza sıklığı gerekse de ölümlü kaza sıklığı açısından Avrupa’da en kötü performansı göstermektedir. AB'nin resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) verilerine göre, Türkiye iş kazalarında en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler sıralamasında birinci sıradadır” ifadeleri yer aldı.

VERİLER SIRALANDI

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) verilerine göre, yeni konut sayısında rekor kırılan 2017 yılının işçi ölümleri açısından rekor yılı olduğuna dikkat çekilen teklifte, "İSİG’in resmi kayıtlardan topladığı verilere göre, 2020’de en az 2427, 2021’de en az 2170 işçi iş kazalarında yaşamını yitirdi. Ocak ayında en az 120, Şubat ayında en az 109 ve Mart ayında en az 118 işçi olmak üzere, Türkiye’de 2022 yılının ilk üç ayında en az 347 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine, ancak geçen yedi yıllık süre zarfında işyerlerindeki denetimsizlik ve eksikliklerden kaynaklanan işçi ölümleri artarak devam etti" diye belirtildi.

TALEPLER SUNULDU

28 Nisan Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2001’de "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan edildiğinin belirlendiği teklifte, “Birçok ülkede de 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için kampanyalar halen sürdürülmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatını, geride kalan ve ekmeği için çalışan herkes için istemekteyiz. Bu nedenle Türkiye’ de 28 Nisan’ın ekmeğini kazanırken hayatını kaybedenler ve geride kalanlar için 'Anma ve Yas Günü’ ilan edilmeli" ifadelerine yer verildi.