Anayasa Mahkemesi (AYM), Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) dönük kapatma davasının ilk incelemesini 31 Mart’ta görüşecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanarak gönderilen 609 sayfalık iddianameyi usul yönünden inceleyecek olan AYM, iddianamenin kabul edilip edilmeyeceğine karar verecek. Bu karar verilirken AYM raportörünün iddianameye ilişkin hazırladığı rapor da göz önünde bulunduracak.

MA'dan Diren Yurtsever'in haberine göre, AYM iddianameyi kabul ederse ekleriyle birlikte HDP’ye tebliğ edecek ve savunma için partiden süre isteyecek. Savunma için yasada belli bir süre yok ancak teamüllere göre süre 1 ay kadar. HDP ihtiyaç duyarsa savunma için ek süre talep edebilecek. Partinin hazırlayacağı yazılı savunmayı vereceği Yargıtay Başsavcılığı, bu savunma doğrultusunda mütalaasını hazırlayacak.

HDP ise, Başsavcılığın mütalaası partiye tebliğ edildikten sonra ancak AYM’de sözlü savunma yapabilecek. Yasaya göre, sözlü savunmayı eş başkan ya da eş başkanın görevlendireceği partili bir isim yapabilecek. Sözlü savunma yapıldıktan sonra karar aşaması sürecine girecek olan AYM dosya üzerinden nihai kararını verecek.

KAPATMA KARARI VE SİYASET YASAĞI

AYM’nin kapatma kararı verebilmesi için 15 hakimden 10’unun “evet” demesi lazım. Kapatma kararı için üçte iki çoğunluğun oluşması halinde AYM, siyaset yasağını da değerlendirebilecek. Şayet kapatma kararı çıkmazsa, siyaset yasağının değerlendirmesi de söz konusu olmayacak. Ancak Hazine yardımdan yoksun bırakmak için AYM’nin 8 üyesinin “evet” demesi yeterli.

DEMOKRATİK MEVZİLERİN TERK EDİLMEMESİ

HDP ise, iktidarın partiye dönük baskılarının yoğunlaşması, fezlekeler ve kapatma davasının gündeme gelmesi ile birlikte önümüzdeki döneme dair ‘yol haritası’nı oluşturuyor. Parti bu doğrultuda öncelikli ve esas olarak siyasi ve hukuki mücadeleyi büyütmeyi önüne hedef olarak koymuş durumda. Yürütülen tartışmalarda kazanılmış demokratik mevzilerin terk edilmemesi konusunda partide genel bir görüş birliği hakim.

Süreci halkla, toplumsal kesimler ve mücadele paydaşlarıyla ortaklaşarak götürmeyi amaçlayan HDP, kapatma davasına karşı hukuki ve siyasi hazırlıklarını tamamlamak üzere.

‘YARGILAYANLARI YARGILAMA’ DAVASINA DÖNÜŞECEK

HDP Hukuk Komisyonu bir süredir partiye açılan kapatma davasına karşı kapsamlı hazırlıklar içerisinde. Ancak bu çalışmanın HDP’yi aşacak tarzda genişletilmesi görüşünün benimsenmesiyle bu süreci göğüsleyebilecek ve yürütebilecek genişlikte bir ‘hukuk merkezi’ kurulması kararlaştırıldı. Ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış hukukçuların, anayasa profesörlerinin yer alacağı bu merkez, kapatma davasını büyük bir hukuki mücadeleye dönüştürecek. 

Hazırlıkları yapılan bu süreci “siyasi bir müdahale ve saldırı” olarak tanımlayan HDP, buna karşı yürüteceği siyasi mücadelenin yanı sıra, evrensel hukuk ilkeleri üzerinden demokratik siyaset hakkını, seçmenin hukukunu savunacak. Bu amaçla oluşturulacak hukuk merkezi tam kapasite çalışacak ve davayı demokratik siyasete yönelik saldırıarın yargılanacağı bir mecraya dönüştürecek.

SİYASİ MÜCADELE ÖNE ÇIKACAK

Bir yandan bu adımları atılacak olan parti, diğer taraftan da il ve ilçe örgütlerinden başlayarak Newroz’da halkın ortaya koyduğu iradeyi esas alarak siyasi mücadeleyi ön plana çıkaracak. Bu amaçla yetkili kurullarla yapılacak geniş katılımlı toplantıların yanı sıra HDP’nin alternatiflerine ve seçeneklerine ilişkin yerellerde halk toplantıları yapılacak, parti tabanı bilgilendirilecek.

DEP ÖRNEĞİ

Edinilen bilgiye göre,, HDP yetkilileri, partinin kapatılması halinde başka bir muhalefet partisine geçerek iktidarın karşısında demokratik muhalefet alternatifi yaratmayı da güçlü bir seçenek olarak tartışıyor. İktidarın 94 konseptini devreye sokmasına karşı HDP, 1991 DEP ve SHP örneklerini incelemeye başladı. Bu olasılık için hem HDP’nin 31 Mart stratejisi hem de ortak mücadele çağrıları referans alınıyor.

AYDINLARDAN HDP’YE YAPILAN TEKLİF

HDP’ye dönük kapatılma davası ile Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi partiye dönük dayanışma ve destekleri daha da büyütmüş durunda.  Ülkedeki tanınmış pek çok aydın, yazar, akademisyen ve sanatçı, kapatma tehdidi karşısında kuruluşunda yer almak istedikleri yeni bir parti için İçişleri Bakanlığı’na dilekçe verme teklifinde bulundu. HDP, ilgili çevrelerden gelen bu teklifi ve seçeneği de değerlendiriyor.

YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK

Tartışılan bütün bu seçenekler hafta sonu Eş Genel Başkanların başkanlığında toplanacak Parti Meclisi ve Kadın Meclisi toplantılarında tartışılıp bir yol haritasına dönüştürülecek.