HDP’nin 15 Haziran’da Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya doğru başlatılan “Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü” dün bir basın açıklaması ile sona erdi. Toplumsal mücadele ve demokrasi ittifakının altının çizildiği açıklamanın ardından HDP Van Milletvekili Sezai Temelli yürüyüş ile ilgili izlenimlerini aktardı.

“Uzunca zamandır sürdürdüğümüz bir demokrasi mücadelesi var. Türkiye'nin bütün sorunlarının ancak demokrasi ve mücadele ile çözülebileceği inanıyoruz. Türkiye halkları da buna inanıyor” diyen Temelli, Türkiye’nin temel meselesinin Kürt meselesi olduğunu belirtti.

Bütün meselelerin ancak demokrasi içinde çözülebileceğini vurgulayan Temelli, “Ama nasıl bir demokrasi olduğunu tarif etmek gerekiyor. Türkiye'de demokrasicilik oynanıyor. Sandıktan sandığa hakların gasp edildiği bir seçim sistemi ile bir demokrasicilik oyunu var” diye konuştu.

Türkiye halklarının sorununa çözüm olacak bir demokrasi mücadelesi yürüttüklerini de dile getiren Temelli, şöyle devam etti: “Her şeyden önce barış gelmeli. Toplumsal barış var edilmeli, cezaevlerindeki siyasi tutsaklar özgürlüğüne kavuşmalı, her şeyden önce bir hukuk devleti olmalı, tecrit sonuçlanmalı, siyasi barış gelmeli, iktisadi barış gelmeli ve yoksulluk son bulmalı. İktidarın dayattığı bu sisteme karşı toplumun, halklarım söz yetki sahibi olacak katılımcı yerinden yöneten üç yol dediğimiz yolu kavuşmamız gerekiyor.”

‘İKTİDAR ŞİDDETTEN BESLENİYOR’

Yürüyüş sırasında yaşadıkları engellere de dikkat çeken Temeli, “Toplumun çok geniş kesimlerinden halklarla buluştuk. Daha önce defalarca çağrımız olan ‘Demokrasi İttifakı’nı bir kez daha dile getirdik. Toplumum bütün kesimlerinin demokrasinin müştereklerin de bir an önce buluşması lazım. Bu anlamda bu yürüyüşü gerçekleştirdik ve beklenen oldu. Her zamanki gibi şiddetten, savaştan, zulümden beslenen bu iktidar bu yürüyüşün önüne barikatlar kurdu. Gözaltılar, saldırılar, karalama kampanyaları, akla hayale gelmeyecek her türlü engelleme ile bunun önüne çıkmak istedi. Ama yine başarılı olan bu halkın yani Kürt halkının iradesi oldu. Kürt halkı Türkiye'de demokrasi mücadelesinin en önünde yürüyen halktır. HDP, bu halkın temsilcisi olmanın vermiş olduğu sorumlulukla hareket ediyor. Bunun ötesinde emekçilerin kadınlarında aynı şekilde. Bugün Ankara'da bir deklarasyonla tutum belgesinde de açıkladığımız gibi 1 Eylül Barış mitingine kadar sürecek yoğun bir çalışma dönemi bizi bekliyor” dedi.

Kürt halkının barışın öncüsü olduğunu kaydeden Temelli şunları söyledi: “Kürt halkı tüm yasaklara rağmen demokrasiden yana olan tavrını ortaya koydu.

Bölge halkı her zaman için Türkiye'deki demokrasi mücadelesinde öncülük yaptı. Barıştan yana olan halk tarafından coşkuyla karşılanmak bizi güçlendirdi. Bütün yasaklamalara rağmen çok açık bir şekilde demokrasiden yana tavırlarını ortaya koydular. Bölgeye yönelik, Kürt halkına yönelik çok ciddi manipülasyonlar, halkı mağdur eden yok sayan bir anlayış var. Bölgeye saldırılar hala devam ediyor. Pençe Harekatları bitmek bilmiyor. Rojava'ya yönelik saldırılar devam ediyor. Ama tüm bunlara rağmen bu halk barıştan yana, demokrasiden yana. Bunları hep beraber izledik gözlemledik. Sadece yanımızda HDP'ye gönül vermiş olan insanlar da yoktu. Bugüne kadar belki HDP ile yan yana gelmemiş insanlar, kurumlar, STK’lar geldi. Çünkü herkeste bir beklenti var. Artık insanlar bu kötü gidişatın, şiddet sarmalının, savaş politikalarının son bulmasını istiyor.”