Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi”nin görüşmeleri devam ediyor. Komisyonun bugünkü toplantısında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçesi görüşülüyor. Komisyonda konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, komisyonda yaş ortalamasının gençliği temsil etmediğini söyledi. Öcalan, “Gençler kendi sorunlarını tartışabilmeli, konuşabilmeli. 2015 yılında Anayasa Komisyonunda HDP seçme ve seçilme yaşının 18’e indirilmesi gerektiğinden bahsederken, hükümet yetkilileri buna karşı çıkmışlardı. HDP’nin verdiği mücadele sayesinde seçme ve seçilme yaşı hükümet tarafından 18’e indirildi. Önemli bir adımdır ama sadece görüntü olarak kalmamalı. Gençler daha aktif bir şekilde her yerde yerlerini almalılar” dedi.

KÜRTÇE TEPKİSİ 

Türkiye’de nüfusun 4’te birinin gençlerden oluştuğunu ifade eden Öcalan, gençlerin en büyük sorunlarından birinin eğitim olduğunu vurguladı. Öcalan, Kürt gençlerinin anadilde konuşmasının ülke içinde daha kucaklayıcı olacağını belirterek, “Kürtçe dilini görmemezlikten gelmek, anlamsız bir durumdur. Yüz yıllarıdır birlikte yaşayan halk gerçekliği vardır, bu noktada rolünüzü oynamanız gerekir. Gençlerin eğitim hakkında kamusal eşit ve parasız eğitimden yararlanması laik, demokratik ve kendi anadillerinde eğitim sağlanması onları sınırsız sömürü olarak görmeyip birey olarak görmek için adımlar atıldığında karamsarlığın önüne de geçmiş olacağız” ifadelerinde bulundu.

MADDE BAĞIMLILIĞI 

İktidarın gençlerin sorunlarını çözmek yerine derinleştirdiğini dile getiren Öcalan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gençler işsizlik, madde bağımlılığı ve gelecek kaygısı kıskancına alınmış durumdadır. Sindirilmeye, dinamizmi yok edilmeye çalışılan bir gençlik şahsında geleceksizleştirilmeye çalışılan bir toplum gerçekliği vardır. Bölgeden bahsedeyim; madde bağımlılığı, uyuşturucu, esrar, bonzai adını sayabilirsiniz. Çok geri gitmeye gerek yok, Ankara Güvenpark, Dikmen, Cebeci tarafına gidebilirsiniz. Parklarda gençlerimiz güpegündüz esrar kullanmaktadır. Ülkenin başkentinde bunlar oluyor, benim bölgem Urfa, Mardin, Şırnak’ta her köşe başında bir tane mobese var ama bu işin ticareti ile ilgilenen kişilere dönük bir politika yok. Şuan burada madde bağımlılığı için ayırdığını söylediğiniz bütçe çok düşük.”

‘DEVLET YETKİLİSİ ESRAR TİCARETİ İÇERİSİNDE’

Uyuşturucu ticaretinin devasa bir sektöre dönüştüğünü ifade eden Öcalan, Lice’de cezaevi aracında uyuşturucu taşıyan jandarma yetkililerini hatırlatarak, “İfşa oldukları için gereği yapıldı, ifşa edilmeyen basına yansımayanlar görülmeyenler var. Bir devlet yetkilisi bölgede en üst yönetici ama esrar ticareti içinde cirit atıyor” dedi.

6 MİLYAR KREDİ BORCU

Üniversite öğrencilerin işsizlik oranlarına değinen Öcalan, öğrencilerin 6 milyar kredi borcunun olduğunu söyledi. Öcalan, “Bir gecede koca koca holdinglerin silinen milyarlarca borçları var. Bir hamle yapılıp krediler silinmeli. Öğrencilerin üzerinden bu yükü kaldırın. Şirketlerin milyarlarca vergisini kaldırmaya devam edebilirsiniz, iktidardasınız nasıl olsa” diye konuştu.

AJANLAŞTIRMA VE TEHDİT

Öcalan, partisinin Gençlik Meclisi üyelerinin son dönemlerde kendilerini MİT mensubu olarak tanıtan kişilerce tehdit edildiği ve ajanlaştırmaya çalışanlara karşı bakanlığın açıklama yapması gerektiğini belirtti. Gençlerin AKP iktidarına karşı olduklarını söyleyen Öcalan, “Siyaset yapan genç arkadaşlarımıza karşı bu kirli tavırları kabul etmiyoruz. Kaçırılan bu gençler işkenceye maruz kalmakta, tutuklanma ve ölümle tehdit edilerek kendilerine ajanlık dayatılmaktadır. Ülkemizde gençlerin bu kadar sorunu varken, hiçbir çözüm beyan etmeyen iktidar partimizin gençlik meclisi çalışmalarını keriminize etmeye çalışmaktadır. HDP Gençlik Meclisleri örgütlü olduğu her yerde madde bağımlılığına, tacize ve tecavüze karşı, işsizlik ve yoksulluğa, asimilasyona karşı kapsamlı çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalar demokratik, legal ve meşrudur” diye belirtti.

AMED SPOR 

Spor alanındaki sorunları dile getiren Öcalan, şunları söyledi: “Bölgemizde Amed Spor var isminden Diyarbakır Valisi ve kayyumu niye bu kadar rahatsız. Amed Spor’a teklifle gidiyor; ‘İsminizi değiştirin size yardım yapalım’ diyorlar. Amed Spor ile Diyarbakır Spor arasında hiçbir fark yok. Biri Kürtçe diğeri’ Türkçe. Sporun birleştirmesi gerektiğini belirttiniz, bu noktada rol ve misyonunuzu oynamanız gerekir. Siz bu kafayla bu ülkeyi yönetiyorsunuz ama yürümez. Urfa Spor var borç bataklığında, rantın merkezi olmuş spor kulüpleri.”