Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), parti üyelerine yönelik gözaltı ve tutuklamalara dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “AKP-MHP iktidar blokunun yargı eliyle demokratik siyaseti işlevsizleştirme çabası devam etmektedir. Gençler ve kadınlar başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerini bir baskı ve şiddet cenderesine alan iktidar bloku, siyaset yapma hakkını yok saymakta, taraflı ve iktidara bağımlı yargı eliyle gözaltı ve tutuklama furyasını sürdürmektedir” denildi.

HDP MYK tarafından yapılan açıklama şöyle: “26 Ocak tarihinde Ankara merkezli 6 kentte düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan Merkez Yürütme Kurulu GYK Üyemiz Sevim Akdağ ve eski MYK üyemiz Hülya Ertaş bu sabah uydurma iddialarla, hukuksuz bir şekilde tutuklandılar. MYK üyelerimize yönelik tutuklama kararı, partimize yönelik bir süredir uygulamaya konulan politikaların ve siyasi soykırım operasyonlarının bir parçası ve devamıdır. 

Öte yandan, iktidar blokunun faşist politikalarının bir başka örneği de dün Ankara’da yaşanmıştır. HDP Kadın Meclisi toplantısına katılmak üzere Ankara’ya gelen Diyarbakır Kayapınar ilçe yöneticimiz Sultan Taş ve Diyarbakır Yenişehir Belediye Meclis Üyesi Ronda Bat adlı kadın arkadaşlarımız 2 Şubat 2021 günü Ankara’nın göbeğinde polis kimliklerini gösteren ve kendilerini ‘Görünmeyenler’ olarak tanımlayan kişilerce zorla kaçırılmışlardır. Alıkoyuldukları süre boyunca baskı, tehdit ve şantajlara maruz bırakılan arkadaşlarımız Ankara’dan bir an önce ayrılmaları konusunda uyarılmışlardır. Zorla kaybetmelerin yaşandığı 90’lı yıllara geri dönmek isteyen iktidar bloku bilmelidir ki buna asla ama asla izin veremeyeceğiz.

KARANLIK YOLDAN VAZGEÇİN

Hukuk dışı ve gayrı meşru yöntemlerle kaçırılan, şantaj ve tehdit ile ajanlaştırılmaya çalışılan, cinsel, fiziksel ve psikolojik şiddetle yasal ve demokratik faaliyetleri fiilen engellenen MYK ve Gençlik Meclisi üyelerimize ve kadın arkadaşlarımıza yönelik bu kirli politikaları kınıyor, reddediyoruz. Tutuklanan MYK üyelerimizin derhal serbest bırakılması, bu hukuk dışı ve karanlık yoldan bir an önce vazgeçilmesi çağrımızı yineliyoruz.

Gençlerin ve kadınların hiçbir sorununa çare olamayan iktidar korkutma ve tutuklamalarla ömrünü uzatmaya çalışmaktadır. Ancak bilinmeli ki, gençler baskı ve zorlamalara karşı cesareti bilenmeye devam edecektir. Faşizme karşı mücadele eden gençleri gözaltı ve tutuklamalarla sindirmek mümkün değildir. İktidar blokunun her saldırısı gençlerin ve kadınların öfkesini daha da büyütmektedir.

DEMOKRATİK TÜRKİYE'Yİ İNŞA EDECEĞİZ

İktidarın şunu çok iyi bilmesi, kavraması gerekiyor: Partimizin tüm kademelerinde öncü güç olan gençler toplumun bugünüdür, geleceğidir. Yeni yaşamı örgütleyecek temel güç olan gençler, demokratik siyaset haklarını sonuna kadar kullanacak ve faşist iktidarınıza karşı demokratik bir Türkiye’yi mutlaka inşa edeceklerdir.”