Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın katılımıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Parlamento Kadın Grup toplantısını gerçekleştirdi. Birçok, siyasi parti, sivil toplum örgütü ve meslek örgütünün kadın temsilcilerinin katıldığı toplantıda HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan açıklamalarda bulundu. Buldan’ın konuşmasının ardından Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Şükran Kablan ve Kadınlar Birlikte Güçlü’den Özgül Saki konuşma yaptı. 

Şükran Kablan, erkek devlet şiddetiyle, faşizmin katlettiği Deniz Poyraz ve Garibe Gezer şahsında mücadele eden bütün kadınları selamlayarak konuşmasına başladı. 

'SAVAŞTA DA, SOKAKTA DA BİZ VARIZ'

KESK olarak bu yıl 8 Mart şiarını “İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe” olarak belirlediklerini kaydeden Kablan, şiarın şimdiden korku saldığını belirtti. 

İsyanı ve direnişi bir arada kullanarak kadınlara yöneltilen tüm saldırılara karşı duracaklarını belirten Şükran Kablan, “8 Mart’ta savaşa, yoksulluğu, homofobiye, kapitalizmin krizini kadınların sırtına yüklemelerine karşı en güçlü sesi yükselteceğiz. Unutmasınlar ki hem faşizme karşı savaşta, hem sokakta en başta biz kadınlar yer almışızdır. Hem de işçi emekçi direnişlerinde makineleri ilk kapatan biz kadınlar olmuşuzdur” dedi. 

'ALANLARDA OLACAĞIZ'

Kadınlar Birlikte Güçlü adına kürsüye çıkan Özgül Saki de, “Burada bağımsız, feminist bir kadın olarak konuşuyorum. Mücadelemizin birlikte olduğunu hissediyorum. Mücadelemiz feminist bir dünya kuruncaya kadar bitmeyecek” diye belirtti. Saki, bu yıl coşkulu bir şekilde alanlarda olacaklarını söyleyerek, şöyle devam etti: “Bugün İstanbul’da geçen yıl 8 Mart yürüyüşünü örgütleyen arkadaşlarımız yargılanıyor. Yargılama sebepleri ise ‘ritmik bir şekilde zıplayarak devleti tehdit etmek.’ Bu suç ise bu yılda ritmik bir şekilde zıplayarak patriyarkaya baş kaldıracağız. 6 Mart’ta alanlarda olacağız. Tabiki baskılar var ama bugüne kadar susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz dedik ve yine bütün coşkumuzla alanlarda olacağız.”

Saki, kadınların tüm gündemleriyle bulundukları her yerde direnişte olacaklarını söyleyerek, “Mücadelede yalnız değiliz, birlikte güçlüyüz. Bu yıl İstanbul’daki 8 Mart pankartında ‘Feminist bir dünya kuruluncaya kadar bu isyan bitmeyecek’ dedik. Feminist bir dünya kuruncaya kadar bu isyan bitmeyecek. Bu isyanımızı coşkuyla birlikte enerjimizi güçlendirerek meydanlarda olacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından HDP Kadın Parlamento Grubu’na katılan kadınlar toplu fotoğraf çekerek, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Jin, Jiyan Azadi” sloganları ve alkışlarla programı sonlandırdı.