Hakların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, son iki günde İstanbul, Adana, Bursa, Kocaeli ve Antep başta olmak üzere birçok kentte yapılan gözaltılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

HDP basın bürosu tarafından paylaşılan açıklamada, gözaltı operasyonlarında 143 kişinin gözaltına alındığı bilgisi paylaşıldı. Gözaltına alınanların çoğunluğunun genç olduğunun altı çizilen açıklamada, “İktidar medyası ise her zamanki gibi kendisini mahkemelerin yerine koyarak, gözaltına alınan sivil siyasetçileri, aktivistleri, ahlaksızca ‘21 terörist gözaltına alındı’ şeklinde hedef gösterdi” diye belirtti.

‘KORKULARINI GİZLEMEYE ÇALIŞIYORLAR’

Gözaltıların hukukla açıklanabilecek hiçbir yanı olmadığı ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: “AKP/MHP iktidar bloğunun yaşadığı korkuyu ve sıkışmışlığını faşizan yöntemlerle başta HDP’li siyasetçiler olmak üzere öğrenciler, gazeteciler, aktivistler ve demokratik siyasetin temsilcisi olan diğer kurum ve kişilere yönelik sindirme politikaları, gözaltılar ve saldırılarla gizlemeye çalışmaktadır. Saldırılar AKP’nin korkusunu gizleme çabasıdır.

GÖZALTILAR SERBEST BIRAKILSIN

 Savunma hakkına ve savunmanlara yönelik saldırılar gün geçtikçe artıyor. Antep'te gözaltına alınanlar arasında 2 avukat arkadaşımız da bulunmaktadır. AKP-MHP iktidarına muhalif avukatlar mesleki faaliyetleri nedeniyle her türlü saldırıya maruz kalmakta, gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadır. İktidar, avukatların hak ve özgürlükler savunusunu, kendi çıkarlarına ve varlığına yönelik bir tehdit olarak algılamaktadır. Adalet arayışçısı meslektaşlarımıza, öğrencilere, gazetecilere, siyasetçilere baskı ve zorla geri adım attırabileceğini düşünen iktidar ve küçük ortağı kaybedecektir. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın.”