HABER MERKEZİ- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Gurup Başkanvekili Meral Danış Beşkaş, Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve beraberindeki heyet seçim çalışmalarının 2’nci gününde Adana şehir merkezinde esnafı ziyaret ettikten sonra Seyhan ilçesinde bulunan Şirin Müzikhol Düğün Salonu’nda halkla bir araya geldi. Yüzlerce kişinin bir araya geldiği HDP bayrakları ile süslenen salona, çeşitli pankartlar asıldı. Temelli’nin salona girişi büyük bir coşkuyla karşılandı. 

HDP Gurup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, salondaki coşkuya dikkat çekerek, “Bu bölge gezimiz korku seçiminden önce alınmıştı. Ancak bir baktık ki Bahçeli çağırdı, onun yardımcısı Erdoğan söyledi. Çünkü bu ülkeyi yönetemiyorlar. Onların tek derdi var, kendilerini kurtarmak bunun yolunun da iktidarda kalmak olduğunu biliyorlar. Ancak hesaplar tutmayacak, HDP hesapları bozacak. İş adamlarını, iş insanlarını teşvik etmek için haftaya da ekonomik paketi teklifi varmış. Bunlar emekçiler için değil, zenginler için hani onlar burada zengin olup kaçıyorlar. Boğazlarına kadar suçlular. Biz olağan koşullarda seçim yapamayız kaybederiz düşüncesindeler, ancak yine kaybedeceksiniz, halka yenileceksiniz. Siz iktidar olarak milletvekillerini rehin almanın hesabını vereceksiniz. İmralı’ya tecrit uygulamayı ve zindanlarda işkence yapmanın bedelini ödeyeceksiniz. Siz şu anda halk yoksulluk içindeyken, bolluk içinde yaşamanın hesabını vereceksiniz. Yakındır bugün, 24 Haziran’da onları sandığa biz gömeceğiz. Onlar ne yapsalar da bu seçim AKP’nin gidişinin başlangıcıdır. KHK’ler ile ülkeyi yönetmenin bedelini ödeyeceklerdir” diye konuştu.  Beştaş, 24 Haziran’da verilecek oyların Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer vekillerin yanı sıra binlerce siyasi tutsağı özgürleştireceğini ifade etti. 

TEMELLİ‘O PANİKLLE HAREKET ETTİKÇE BÜYÜYECEĞİZ’

Halkı selamlayarak konuşmasına başlayan Eş Genel Başkan Sezai Temelli ise, 24 Haziran’da gerçekleşecek seçimi “baskın ve panik” seçimi olarak nitelendirdi. Erken seçim kararıyla hazırlıksız yakalanacaklarını düşünenlerin panikle hareket etmeye devam ettiğini kaydeden Temelli, “Bir baskın seçimin yanı sıra,  aslında bir panik seçim dönemine girdik. TRT burada mı? Madem gelemeyeceksin böyle lafları söylüyorsunuz. Dün AKP genel başkanı ‘o partiyi sandığa gömüyorsunuz’ demiş. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Biz Kürt’üz, Türk’üz, Alevi’yiz Ermeni’yiz, biz Türkiye’yiz senin gücün yetmez bizi sandığa gömmeye, biz Cizre’yiz, Diyarbakır’ız, biz halkların iradesiyiz. Tarihide çok güzel seçmiş Haziran, 7 Haziran’da ders verdik, bu haziranda da ders vereceğiz, bu seçimde gerçekten dersini alacaktır. Tarihi iyi seçmiş 7’den 24’te, 7 gün 24 saat o panikle hareket ettikçe, biz başarıya yürüyerek büyüyeceğiz. Biz seçim partisi değiliz, biz direniş ve umudun partisiyiz. Bu mücadelemiz 40 yıldır sürüyor, mücadelemiz bu ülkeye barış demokrasi gelene kadar, demokratik cumhuriyet olana kadar devam edecektir” diye konuştu. 

Tüm demokrasi güçleri ile savaş karşıtları ile birlikte mücadelelerini güçlendireceklerini vurgulayan Temelli, “HDP belki de Türkiye’nin tek partisidir. Sürekli Türkiye partisi misiniz, diye soruyorlar. Ancak Biz Türkiye patisiyiz, tekleştirmiyoruz halkları bir birine düşman yaparak siyaset yapmıyoruz. Burası Adana, bu topraklarda halklar çoktan buluşmuş ve birlikte yaşamıştır. Ancak iktidarlar halkları bir birine düşman ederek kendi iktidarlarını sürdüre gelmişler, bunun son örneği AKP’dir bu zulme son vermenin yolu Erdoğan ve partisinin iktidardan düşmesi olacak, bunun için 24 Haziran’da tıpkı 7 Haziran’da olduğu gibi halk umut ile uyanacaktır. Herkes merak ediyor erken seçim tellalı acaba seçim sonuçlarını beğenme yine erken seçim kararını dillendirir mi, ne zaman ülkeyi batırsalar çıkıp erken seçim çağrısı yapıp zulüm iktidarlarını korumaya çalışıyor. Bu savaş politikalarına kanmayarak 24 Haziran’da halkımız sandığa gidecek ve bunlara cevap verecektir. Tüm gücümüzle bu mücadeleyi yükselteceğiz. Çukurova’ya gelmiş kurt işareti yapıyor, bizde halklar olarak ona vereceğimiz mesaj zafer işaretidir. Bu ülke barış içinde kardeşçe yaşamak istiyor, sen de o zulmün ve işaretinle kaçıp gideceksin” dedi.  

“5 Nisan 2015 tarihinde başlayan tecrit bu gün tüm ülkeyi sarmış durumda ülke adeta kuşatılmıştır. En ufak demokratik hakların kullanılmasına izin yok. Kimse en ufak hakkını kullanamıyor” diye belirtti. 

‘HERKESİN TOKADI BİR ARADA GELİYOR’

Pervin Buldan’ın HDP grup toplantısında “Kürdün tokadı” ile ilgili söylemini hatırlatan Temelli, “Pervin başkan dedi ya, ‘geliyor Kürdün tokadı’ diye, Vallahi sadece Kürdün tokadı olsa iyi, herkesin tokadı bir arada geliyor. Savaş politikaları ile ancak ülkede olup bitenler saklanabilir. Adanın sorunları ülke genelinde ki aynı sorunlardır. Adana’ya ve tüm ülkeye yapılan zulümdür. Adana çiftçileri borç batağında, neden yoksullaştı. Siz 2 TIR dolusu tohum getirirseniz ithal tohum bunun bedelini ödemek için 36 bin ton domates satmanız gerekiyor. Bunun bedelini telafi etmek için ne kadar narenciye satmanız gerekiyor. Sonra diyor ki dolar niye çıkıyor. Sen böyle politika izlersen bunun bedelini adananın çiftçisi çeker. Çiftçinin bunu kaldıracak gücü bile kalmadı. Bunu kapatmak için Adanalıları bir birine düşmanlaştırmaya çalıştırıyor. Yok sen Arap’sın, mütedeyyinsin, Kürt’sün gibi yaklaşımlar ile halkı ayrıştırmaya çalışacaksın, sen karışma biz bir arada biz bize yeteriz. Sen yeter ki elini çek senin elinin değdiği yerde yalan var, talan var. Buraları termik santraller kurarsan, yollar ile rant peşinde koşarsan Adana’nın yaşayacağı bunlardır. Bir arada yaşayabiliriz. Bizi bir birimizden ayıracak hiçbir şey yok, bu iktidardan gayrı bu farklılıklar bizim zenginliğimizdir ve bize güç katanlardır. Bu ayrımcılığı yapan bu faşist iktidardır. Bundan kaynaklı faşizme karşı omuz omuza diyoruz. Önümüzde ki 1 Mayısta faşizme karşı omuz omuza duracağız. Tıpkı 8 Mart’ta ve Newroz da olduğu gibi, 1 Mayıs’ta da bu mesajları vereceğiz. En iyi cevabı Adana’da vereceğiz. Çünkü adanın mücadelesi ve kararlığı ve sözü vardır” dedi.  

‘KAYYUMCU ZİHNİYETTEN HESAP SORACAĞIZ’

İktidarın ayakta durmak için şeker fabrikalarını sattığını belirten Temelli, “Halkın sulak alanlarını su kaynaklarını özelleştirmesinin nedeni budur. Bu özelleştirmeci zihniyeti, talan zihniyetine dur demek için seçime gidelim. Karşımızda hilebaz, hırsız olduğunu unutmayın. Referandumda gördünüz 16 Nisan’da hayırlar kazandı, oyları çaldılar ve YSK’yı bu suça dahil ettiler. Bakın OHAL’i yine uzattılar, o kadar panik ve telaş içindeler ki OHAL’siz seçime gidemiyorlar. Hile horda işlerinin de, kılıfını hazırladılar. Bunlar çare midir? Ne yaparlarsa yapsınlar, biz 24 Haziran’da bunlardan kurtulacağız. Bu seçimde de OHAL ve faşizmin yanı sıra seçim hilelerine karşı mücadele edeceğiz. HDP’nin olduğu yerde ne OHAL nede seçim şaibeleri söker. HDP varsa mücadele ve başarı vardır. Onlar hile yapmaya çalıştıkça onları teşhir edeceğiz. Bu yükün altında kalkamazlar, bu yükü onların boynuna asacağız. Kendimize güvenelim, öz güven ile hareket edelim. Bizler bu mücadeleyi bir seçim dönemi için vaat etmedik. 40 yıldır mücadele ettik, etmeye devam edeceğiz. Bu kayyum zihniyetten hesap sorana ve iktidardan edene kadar mücadele edeceğiz. Bize niye ittifak etmiyorlar diyorlar, biz ittifakı halklar ile kadınlar gençler ve demokratlar ile yaptık. Bu özgüvenle hareket ederek yolumuzu açacağız” diye konuştu. 

‘BİZLER UMUDUN YOLCULARIYIZ’

“Önümüzdeki sürecin en önemli unsurlarından biride sadece hile hurda değil üzerimizdeki baskılardır. Önümüzdeki süreçte bunların işi bitecek bakın seçime ne kadar kalmış kalkıp iki vekilimizin vekilliğini düşürüyorlar” diye devam eten Temelli, devamında AKP Meclis başkanvekilinin buna yönelik konuşmasına şu sözler ile cevap verdi: “Birde çıkıp ‘bende kürdüm diyorlar’, sen hiçbir şeysin, sen bir hiçsin, sen siyasi iradeni ipotek altına aldırmışsın, değil Kürt hiçbir şey olamazsın. Ben buradan AKP’ye oy vermiş seçmenlere sesleniyorum, ancak bu meclis başkanvekilin haline düşmeyin, sizler bu ülkenin vatandaşısınız. Bu onurlu partiye gelin bizzat AKP’den siz hesap sorun. Bu ülkenin onurlu halkları vardır, hesap soracakladır. HDP çağrısını tüm halklara yaparak bu büyük buluşmaya, demokrasinin yolunu ve özgürlüğün yolunu açıyor. Bizler umudun yolcularıyız. Bizler yürüdükçe adaletin özgürlüğün yolu açılır, dönen dönsün biz dönmeyiz yolumuzdan diyoruz." 

Konuşma ardından Temelli ve beraberindeki heyet şehir merkezinde bulunan esnafları ziyaret ederek, sorunlarını dinledi.ADANA/MA