Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Eş Genel Başkanları Mithat Sancar’ın katılımı ile partilerinin 9’uncu kuruluş yıl dönümünü Bağlar ilçesine bağlı Demirok Tesisleri’nde düzenlediği şölen ile kutladı. Şölene HDP Bölge milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ile sivil toplum kuruluşunun yanı sıra yüzlerce kişi katıldı.

‘BİJİ SEROK APO’ SLOGANLARI YÜKSELDİ

Şölenin kutlandığı salonda Kürtçe ve Türkçe “Yürüyüşümüz özgürlük, özgürlük ve demokrasi yürüyüşüdür”, “Yaşasın HDP”, “Özgürlük için HDP”, “Kendimizi de Türkiye’yi de özgürleştirip yeni bir yaşam kuracağız” pankartları asılırken yüzlerce kişi ellerindeki HDP flamalarla halaylar çekerek “Biji Serok  Apo” sloganları attı. Etkinlik salonunda yüzlerce kişinin müzik ve zılgıtlar eşliğinde flamları sallaması görsel şölen oluşturdu.

‘HDP MÜCADELENİN MİRAÇISIDIR’

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuşmasını kitleyi Kürtçe selamlayarak başladı. HDP’nin sadece yaşının değil mücadele ve direniş ile de büyüdüğünü vurgulayan Sancar, “Her birinde direnişi, umudu, ve büyük bedelleri ektiğimiz yılların 9’uncusunda yine birlikteyiz; yine umutluyuz, yine güçlüyüz ve yüne haklıyız. Bizlere gönül veren ve bizlerle bu zorluğu onurlu yolda yürüyen bizi destekleyen ve dostluktan mahrum bırakmayan bütün halklarımıza en sıcak duygularımla selamlıyorum. Bizler birlikte yola çıktığımız ilk gün barışın, umudun, eşitliğin ve özgürlüğün adresi olacağız dedik. Buna hayal diyenler de oldu. Cezaevlerinde ve sürgünde yaşamak zorunda bırakılan bütün arkadaşlarımıza Amed’ den, bu tarihi kentten bu tarihi topraklardan mücadelenin şehrinden binlerce selam yolluyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.

‘HDP ÖZGÜR VE EŞİT YAŞAMDIR’

Türkiye tarihinde eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesinin mirasçısı olduklarını belirten Sancar, HDP’nin büyüklüğünü şöyle açıkladı: “İşte sadece HDP değil bundan önceki partilerin bize bıraktığı miras bundan önce geleneğinden gelen birikim ve tecrübe bizim yolumuz ve yaşımızdır. HDP özgür ve eşit yaşam fikriyatıdır. Bu fikriyatın bir yanı Mezopotamya da bir yanı Anadolu’dadır, bir yanı Dicle ve Fırat’ta bir yanı Meriç ve Kızılırmak’tadır. Halkların çağlayan deryasıdır. Derelerin buluştuğu büyük bir denizdir. Bu denizi kurutmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini sizlerin huzurunda haykırıyoruz. HDP fikriyatının özü; her kimliğin ve inancın kendini özgürce yaşayacağı ve eşit bir düzende varlığını geliştireceği onurlu bir yaşamdır. HDP fikriyatının özü yaşamak yaşamın kaynaklarına bağlılıktır.”

HDP DURDURULAMAZ

Sancar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz aynı zamanda kadın partisiyiz. HDP kadınların asırlardır süren eşitlik mücadelesinde yaşam bulduğu bir gelecektir. Gençlerin özgürlüğüne açılan bir kapıdır. Gençlerle emekçilerin yoksul halkların insanca hakça onurluca yaşayabileceği adaletli bir düzenekten yolun kendisidir. Bizim yürüyüşümüz büyük insanlık yürüyüşüdür. Bizim yürüyüşümüz yeni yaşama doğru yürüyüştür. HDP meydanlara sığmıyor salonlara sığmıyor. HDP cezaevlerine hapsedilemiyor. HDP engellerle baskılarla kumpas davalarıyla yıldırılamıyor, kararlıdır, güçlüdür, cesaretlidir inançlıdır HDP. HDP durmaz ve durdurulamaz bunu herkes görsün. 

ÜLKEYE BARIŞI GETİRECEK ASLİ GÜCÜZ

Biz direne direne kazanacağız dediğimiz de sadece direnmekle yetinmeyeceğimizi belirttiğimizi bu mücadeleyi direnişi mutlaka inşaya dönüştüreceğimizi söyledim. Bu ülkede barışı inşa edecek asli güç bizleriz. Bu ülkede demokrasiyi inşa edecek aktör bizleriz. Eşit ortak yaşamı hep birlikte inşa etmenin asli yüküyüz. O nedenle mücadelemizi bu ülkede herkesin bütün halkların ezilenlerin dışlananların, kadınların gençlerin eşit ve özgür yaşayacağı bir geleceği inşa etmek için durmadan çalışıyoruz. Bugün barış bizimle gelecek. Özgürlük ve demokrasi bizimle gelecek. Kazanmaya yakınız yeter ki inancımızı sağlam, örgütlülüğümüzü güçlü tutalım. Ve siyasetimizi hedefe götürecek bütün aklı hep birlikte yürütelim hep birlikte bu aklı ülkenin isteği haline getirelim.

HDP ÇOK ŞEY KAZANDIRDI

Bizler bu 9 yıl boyunca sadece ülke genelinde değil dünya siyaset literatürüne de ciddi katkılar sunduk. Dünya demokrasi ve özgürlük mücadelesinin en özel kazanımları arasında yer alacağından şüphe duymayacağımız eş başkanlık sistemi ve kadın eşitliği politikası HDP’nin baştan itibaren kararlılıkla yürüttüğü mücadelenin temelidir. Başka ülkelerde de ya bulunuyor ya kabul görüyor. İşte sizlerin mücadelesiyle dünya siyasetine kazandırdığımız kazanımların başında bu geliyor. Kadın eşitlik mücadelesinin bütün saldırılara rağmen nasıl büyütülebileceğini ve kazanımların nasıl kalıcılaşabileceğini hep birlikte gösterdik. HDP Kürdün de Türkün de Alevinin de her inanç ve kimliğin ezilenin ve yoksulun da ortak emeğidir. Eşitlik ve çoğulculukla yoğrulan özgürlüğe tutkuyla bağlıyız. Tekçiliğe karşı yaşamın çoğulculuğunu savunuyoruz savunmaya devam edeceğiz. Buna karşı mücadelemizden taviz vermeyeceğiz. Biz her sorunu toplumun bütün kesimleriyle konuşmaya kaygısı olanın kaygısını dinlemeye korkusu olanın korkusuna kulak asmaya endişesi olanın endişesini kucaklamaya ve bütün bunları müzakere ederek çözüm için ortak bir akla dönüştürmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz.

TUTUM BELGEMİZ MÜZAKEREDİR

Dünyayı kendimizden ibaret görmüyoruz. Sorunları tek barışımıza çözeriz demiyoruz. Ama biz bu sorunları çözecek motor gücüyüz. Biz olmasak bu sorunlar çözülemez. Çok yönlü müzakere bizim tutum belgemizin özüdür ve çıkış yolunun bizatihi kendisidir. Tutum belgemiz etrafında kim hangi tartışmayı yürütürse yürütsün bunu bu ülkeye bu ülkede yaşayan halklara ve ezilenlere katkı sunacak şekilde yürütülmesini istiyoruz. Sizlerle konuştuğumuz gibi başka topluluklarla da bir araya geleceğiz. Yolumuzu ortak çabayla ortak akılla hepinizin iradesini ortaklaştıracak yöntemle belirlemek istiyoruz. Çünkü kararlıyız ilk parlamento seçiminde bütün ezilenlerin yoksulların halkların inançların ortak iradesini en güçlü şekilde meclise taşıyacağız. İşte çözüm gücü olmak budur.

ÇÖZÜMÜN ANAHTARI BİZDE

Bu iradeyi güçlü bir şekilde temsil edilecek düzeyde bir çoğunlukla parlamentoya taşırsak kilitlenen bütün sorunların çözümünün anahtarı bizlerin elinde olacak. Biz bu anahtarı sömürü baskı mevki için rant için kullanmayacağımıza söz veriyoruz. Bizim mevkide makamla rantla, talanda işimiz olmaz. Biz halklar için halkların iradesini en güçlü şekilde yolları yaratmak için buradayız. Siyaseti halkın içinde halka birlikte yapıyoruz. Bunun dışında zerre bir amacımız ve planımız olmaz, olamaz. Demokrasi ittifakını güçlendirebilirsek bugünkü otoriter tekçi iktidarı da bu iktidarı besleyen geçmişten bugüne gelen kökleri ve kaynakları da teşhir ederiz. Hem iktidarı hem böyle iktidarları da yaratan düzen politikalarını da değiştirme gücünü de yakalarız.”

Sancar’ın konuşmasının ardından şölen halaylarla son buldu.