Halkların Demokratik Partisi (HDP) Halklar ve İnançlar Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tülay Hatimoğulları 4 Mayıs 1937'de başlayan Dersim Katliamı'na ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Dersim’de resmi verilere göre 13 bin kişinin öldürüldüğü, yerel kaynaklara göre 50 binin üzerinde insanın katledildiği ve on binlercesinin yurdundan sürüldüğünü belirtildi.

“Dersimlilerin ‘Roca Şaê–Yas Günü’ dedikleri 4 Mayıs, Kızılbaş Kürtlerin etnik ve inanç kimliklerine yönelik bir tertele olarak toplumsal yüzleşmeye de ihtiyaç duymaktadır” diyen Hatimoğulları, “Alevilerin ‘rıza şehri' olarak gördüğü Dersim; 72 millete bir nazardan bakan inanç felsefesi ve doğasıyla kültürel zenginliğimizin parçası olarak korunmalıdır. Bugün Dersim’in hala tek dil, tek din uygulamalarıyla asimile edilmeye çalışıldığı görülüyor. Bu tür uygulamalardan vazgeçilmesi toplumsal barışımız için elzemdir. Anadolu ve Mezopotamya’nın tüm etnik ve inanç kimlikleri ortak değerlerimiz olarak korunmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ÖZÜR DİLENMELİ’

Hatimoğulları, 84 yıl önce yaşanmış kanlı tarihle yüzleşilebilmesi için resmi olarak özür dilenmesi gerektiğini de vurguladı. Hatimoğulları, “15 Kasım 1937 tarihinde idam edilen Seyid Rıza ve yol arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanması, 1937-1938 yıllarında ne kadar insanın katledildiğine dair arşivlerin açılması, kamuoyunda ‘Dersimin kayıp kızları’ olarak bilinen, evlatlık verilmiş çocuklarla ilgili belgelerin açılması, sürgüne gönderilen insanların akıbetine dair belgelerin açıklanması ve Dersim isminin resmi olarak tekrar iade edilmesi ile ancak mümkün olabilir” diye konuştu. 

Dersim halkının bu haklı talepleri bir an önce karşılanması gerektiğini söyleyen Hatimoğulları, “Bu coğrafyada her şeyden çok ihtiyaç duyduğumuz toplumsal barışın ve halklar için adaletin bu tarihsel yüzleşmelerle inşa edilebileceğine olan inancımızla 1937-1938 yıllarında Dersim Tertelesi’nde katledilen canları saygıyla anıyoruz” dedi.