Halkların Demokratik Partisi (HDP), 27 Eylül’de bazı temaslarda bulunmak üzere bir heyetle, Federe Kürdistan Bölgesi’ne giderek, ziyaretlerde bulundu. Heyette, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ve HDP Hewlêr Temsilcisi Hikmet Hatip’in de yer aldı. Heyet, Süleymaniye’de Goran Hareketi’ni, Tevgera Azadi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Eşbaşkanı Bafil Talabani, YNK Başkanlık Divanı üyesi Şanat İbrahim Ehmed, Federe Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani’yi ziyaret etti. Heyette yer alan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, yaptıkları ziyaretlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MA’dan Berivan Altan’ın haberine göre, Ortadoğu ve Türkiye’de siyasetin ana öznesi olan Kürtler arası diyalogun gelişmesi ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunmak için ziyarette bulunduklarını aktaran Toğrul, temaslarda Irak’ta yapılacak seçimler, Kürtler arası ittifak ve son dönemlerde Kürt gruplarını karşı karşıya getirmeye çalışan güçlere yönelik nasıl bir ortak tutum alınacağı konusunda görüşmeler gerçekleştiğini kaydetti.

-HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul

‘İTTİFAKI ÖNEMSİYORUZ’

Ziyaretin bir diğer öneminin de parlamento seçimlerine ittifak olarak girecek olan Goran Hareketi ve YNK’ye desteklerini sunmak olduğunu dile getiren Toğrul, “Irak parlamento seçimlerinde ittifaklarını, birliği önemsediğimizi söyledik. Bu tabi ki bir taraf tutma anlamında değil. 7 Haziran 2015 seçimlerinde YNK, Türkiye’ye gelerek, partimizi desteklediğini açıklamıştı. 5 Haziran 2015 Diyarbakır mitinginde yaşanan bombalı saldırıda da YNK’nin önemli aktörlerinden Mele Bahtiyar sahnedeydi. Dolayısıyla ahde vefanın bir gereği olarak YNK ve Goran’ın da başarılı çıkmasını arzu ettiğimizi ifade ettik” dedi.

ULUSAL BİRLİK

Irak Parlamentosu’nda Kürtlerin güçlü olması gerektiği, son dönemlerde Kürtleri karşı karşıya getirmeye çalışan güçlere karşı da ittifaka önemli bir rol düştüğüne dikkat çektiklerini anlatan Toğrul, “Ulusal birlik konusunda Kürtler arasında en kısa sürede bir konferansın yapılmasını onlar da istiyor. Tüm Kürt güçlerinin ulusal birlik çalışmasına katılmasını gönül ister ancak şu anda gönüllü olan tüm Kürt gruplarının buna katılması gerektiğini ifade ettiler” diye belirtti.

KDP YANLIŞ İÇİNDE

Yapılan görüşmelerde Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) bölgede tek güç olma, diğer siyasi partileri görmeme, tanımama üzerinden bir eğilim içerisinde olduğuna dair eleştirilerin yapıldığını söyleyen Toğrul, “KDP’nin yanlış bir hesaplaması var. KDP, Türkiye’nin güçlü olduğu ve onlarsız yaşayamayacağına dair bir tahayyül kuruyor. Aslında Türkiye’deki AKP-MHP iktidarının son 20 yılının en zayıf döneminde olduğu ve onlara bakarak, Kürtler arasında 1990’lı yıllarda yaşanan ve tekrarı istenmeyen ‘brakujiyi’ hatırlatacak, bir gelişmenin Kürtler bir kırılmaya neden olacağını aktardık. YNK temsilcilerine de aktardık. Goran Hareketi ve YNK ittifakının güçlü olmasını istenmeyen olaylara, olası Kürtler arası çatışmanın önüne geçmede güçlü bir rol almada önemini de vurguladık” diye konuştu.

Bölgede yaşanan saldırıları da anımsatan Toğrul, “Süleymaniye’de KDP ve MİT’in ortak operasyonlarıyla yapıldığı iddia edilen ancak failleri yakalanmayan Yasin Bulut yaşamını yitirdiğini yine iki gün öncesinde de bir gencin yaralandığını öğrendik. Bu tür faaliyetlerin Kürtler arası ittifakı, diyalogu kırmak için yapılan bir provokasyon olduğunu ifade ettik. Bu konuda üzerlerine düşeni yapacaklarını söylediler. Ancak yaşanan olaylara dair tam olarak bir tespitleri olmadığını söylediler” ifadelerini kullandı.

KDP KUMPASIN PARÇASI OLUYOR

“Kürt güçlerinin bir yerdeki kaybının tüm Kürtlerin kaybı, kazanımının da tüm Kürtlerin kazanımı olduğunu görmesi gerekir” diyen Toğrul, şöyle devam etti: “Kürtler, Kürt partileri, grupları birbirini zayıflatacak pratikler içinde değil tam tersine birbirini güçlendiren davranışlar içerisinde olması gerektiğini Goran Hareketi, YNK, Tevgera Azadi’ye de ifade ettik. Kürtler arası çatışma yaratmak isteyenler var. Türkiye’de 2015 yılından bu yana HDP üzerinden Kürtlere yönelik bir kumpas operasyonları yapıyor. Çöktürme Planı devrede. Türkiye’de bu planı Güney Kürdistan’da KDP üzerinden yapmak istiyor ve bu anlamda da KDP’ye ciddi baskı uyguluyor. KDP’lilerin buna göz yummaması ve bu kumpasın bir parçası olmamasını önemsiyoruz ama maalesef KDP yanlış bir hesapla, Türkiye’nin güçlü olduğunu ve onlarsız, Güney Kürdistan’ın yaşayamayacağı gibi yanlış bir denklem kuruyor. Belki her zaman değil ama zaman zaman oradaki kumpasın parçası oluyor.”

‘KDP’NİN TUTUMU ENDİŞE VERİCİ’

HDP Hewlêr Temsilcilerinin KDP’ye bağlı asayiş güçleri tarafından gözaltına alınmasına ilişkin de konuşan Toğrul, “Gözaltına alınana arkadaşlarımız HDP’lidir ve üyelerimizdir. KDP, maalesef arkadaşlarımızı resmi muhatap olarak görmek istemiyor ve hatta birçok sıkıntılar çıkarıyor. Zaman zaman gözaltılar yaşanıyor. Bu noktada YNK ve Goran Hareketi’ne aktardık. Onlar da kendilerinin de benzer sıkıntılar yaşadığını ve onları da muhatap almadıklarını ifade ettiler. KDP’nin şu andaki tutumu endişe verici buluyoruz ve bundan vazgeçmesi için çağrıda bulunuyoruz” dedi. 

ZİYARETLER SÜRECEK

Diplomatik temasların yanı sıra Süleymaniye’de esnaf ve halkla da bir araya geldiklerini söyleyen Toğrul, halkın da bölgede yaşanacak “brakuji” ve saldırılara tepkili ve öfkeli olduğunu aktardı. Toğrul, kısıtlı bir zaman diliminde gittiklerinden dolayı Hewlêr’e gidemediklerini ve Irak seçimleri ardından yeniden bir ziyaret planladıkları bilgisini de paylaştı. Toğrul, “Ortadoğu ve Kürtleri değerlendirmek açısından ziyaret planımız var. Egemen güçler Kürtlere bugüne kadar hiçbir şey vermedi. Kürtler hangi haklarını kazandıysa hep mücadele ederek, kazandılar. Birbirlerini zayıflatan her girişim tüm Kürtlerin kaybı olacaktır. Beklentimiz, KDP’nin Çöktürme Planı’nın bir parçası olmadan kendini kurtarmasıdır” diye belirtti.