Halkların Demokratik Partisi(HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmenin yaratacağı olumsuz etkileri tespit etmek ve alınması gereken tedbirleri belirtmek amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) acil ve özel bir gündemle toplanması için genel görüşme talep etti. 

İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlara yönelik şiddetle mücadelede en kapsamlı ve yeni bir sözleşme olduğu belirtilen görüşme gerekçesinde, “Sözleşme’nin; kadına yönelik ev içi şiddet başta olmak üzere her türlü şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesine sağlayan dört temel ilkeyi oluşturuyor” denildi. 

'ŞİDDETİ DESTEKLEYEN SÖYLEMLER KAYGILARI HAKLI KILMAKTA'

İstanbul Sözleşmesi’nin getirdiği zaruretler kapsamında uygulanmasa da kadınları koruma altına alan çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığını, 6284 sayılı yasanın önemi iktidar tarafından İstanbul Sözleşmesi’ne alternatif olarak lanse edildiğine dikkati çekilen  gerekçede, “Günde neredeyse en az iki kadının katledildiği, yüzlercesinin şiddete uğradığı bir coğrafyada kadını en üst düzeyde koruyucu tedbirlerin alınması zarurettir ve yönetimin vazifesidir. Türkiye İstanbul Sözleşmesini uygulamadığı gibi anayasaya aykırı biçimde tek taraflı çekilme kararıyla ne yazık ki kadınları eşit yurttaş olarak görmediği vurgusunu yapmış, bunu da tüm dünyaya ilan etmiştir.  Sözleşmeden tek taraflı çekilme kararı tüm kadın kazanımlarını ortadan kaldıracağı için milyonlarca kadın başta olmak üzere tüm toplumda ve kamuoyunda derin bir kaygı ile karşılanmıştır. Bilhassa Sözleşme’den çekilme kararının ardından erkek şiddetinin artacağına dair ortaya çıkan emareler, yapılan sosyal medya paylaşımları ve şiddeti destekleyen söylemler kadınların kaygılarını haklı kılmaktadır” ifadeleri yer aldı.

'PARLAMENTER İRADE YOK SAYLDI'

Uluslararası sözleşmelerin yürürlüğe giren ve normlar hiyerarşisinde yasalardan üst konuma sahip metinler olduğu, İstanbul Sözleşmesi’nden caymak tek taraflı bir irade beyanı ile mümkün olmadığı kaydedilen gerekçede, “Bunun için yasama organından onayalınması gerekmektedir. Bu açıdan İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesi parlamenter iradenin yok sayılmasıdır.  Parlamento yetkilerinin gaspının kadın kazanımlarına dönük olarak gerçekleştirilmiş olması kadına yönelik şiddetle mücadelede büyük bir zafiyete yol açacağı nettir. Bu bağlamda sözleşmeden çekilmenin yaratacağı olumsuz etkileri tespit etmek ve buna yönelik alınması gereken tedbirleri belirlemek amacıyla parlamentoda derhal bir genel görüşme açılmasını arz ve talep ederiz” diye belirtildi.