Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Eşsözcüleri Feleknas Uca ve Hişyar Özsoy, Şengal Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel'in Türkiye saldırısı sonucunda yaşamını yitirmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Açıklamada, "DAİŞ’in Êzidî Kürtlere soykırım saldırısı başlatmasına karşı Şengal halkının savunulmasında büyük mücadeleler veren Merwan Bedel, 7 Aralık 2021’de Şengal’in Xanesor ilçesinde 2 çocuğu ile birlikte sivil bir araçla seyir halindeyken SİHA saldırısı sonucu katledilmiş, araçtaki çocukları ise yaralanmıştır. Bu saldırı bir savaş suçudur ve saldırıyı lanetliyoruz. Adeta DAİŞ’in tamamlayamadığı soykırımın devam ettirilmesi anlamına gelen Êzidîlere yönelik bu tür saldırılar uluslararası hukukun ihlalidir, gayrı-insanı ve gayrı-ahlakidir. Daha önce de Şengal’de bulunan bir hastane hava saldırısıyla hedef alınmış ve sekiz kişi hayatını kaybetmişti" denildi.

'SİVİLLERİ BOMBALADILAR'

"Şengal’deki Êzidî Kürtler bugüne kadar Türkiye dahil hiç kimseye karşı herhangi bir tehdit oluşturmadığı gibi tarihlerinde 74 kez soykırım girişimine maruz kalmıştır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Son soykırım saldırısı DAİŞ tarafından gerçekleştirilmiştir. Belli ki DAİŞ’in yarıda bıraktığı işi tamamlamaya heves edenler var. Açıkça soruyoruz: Türkiye hükümeti Şengal’deki Êzidî halkından ne istiyor? Sivil insanları küçük çocukları ile birlikte bombalayıp katletmeyi nasıl izah edebilirsiniz" diye kaydedildi.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “DAİŞ ile mücadele için kurulan uluslararası koalisyon dahil uluslararası toplum bu saldırıyı daha önceki benzer saldırılarla birlikte ve tüm boyutlarıyla soruşturmalı, faillerini açığa çıkarmalı ve benzer saldırıların yaşanmaması için sorumluluk almalıdır. Yine, bu tür saldırıların tekrar yaşanmaması için Irak Hükümetini gerekli önlemleri almaya çağırıyor, kendisine insanım diyen herkesi onurlu bir ölüm kalım mücadelesi veren Şengal’deki Êzidî halkı ile dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz."